Laatste nieuws:
Nieuwe duiventil PITO Stabroek officieel ingehuldigd
V.l.n.r. Maxime Gijssels (PITO), Jan Van Santvliet, (technisch adviseur PITO), Alphons Bruurs (voorzitter provinciale duivenbond Antwerpen), Pascal Bodengien (nationaal voorzitter KBDB), gedeputeerde Luk Lemmens, Daniëlle Segers, (directeur PITO), Raf Van bergen (PITO), Steve Fryns (PITO), Raf Van Gogh (PITO) - Copyright: provincie Antwerpen

Nieuwe duiventil PITO Stabroek officieel ingehuldigd

De duivenmelkerij is springlevend. Om ook de toekomstige generaties te laten kennismaken met deze bijzondere sport, schonk de KBDB (Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond) een duiventil aan PITO Stabroek. Tijdens de officiële inhuldiging in aanwezigheid van de schenkers, enkele genodigden uit de duivensport en Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs, gaf de school meer uitleg over hoe de duiventil zal worden geïntegreerd in de opleidingen Dierenzorg.

Net voor de coronapandemie groeide het idee om op PITO aandacht te besteden aan een bijzondere tak binnen de dierverzorgende sector: de duivensport of duivenmelkerij. De plannen kregen vorm, de contacten met partners en sponsors werden gelegd en in 2020 namen de eerste duiven hun intrek in de gloednieuwe duiventil. Door de toen geldende COVID-19-maatregelen kon de officiële ‘housewarming’ toen niet worden georganiseerd maar vandaag werd de duiventil onder een stralende zon dan toch officieel ingehuldigd.

Duiventil zal jongeren warm maken voor duivensport

Ook gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Onderwijs, keek uit naar dit moment: “De inhuldiging brengt heel wat nostalgie met zich mee. Ik ben de kleinzoon van een duivenmelker, zoals Vlaanderen vroeger velen telde. En als er iets de duivenmelkers van toen en nu typeert, dan is het passie. De duivensport is een activiteit die zowel jong als oud aanspreekt en waar passie en competitie hand in hand gaan. Ik ben er zeker van dat deze duiventil heel wat jongeren warm zal maken voor deze bijzondere sport. Anderzijds is deze sport sterk geëvolueerd naar meer specialisatie met behulp van wetenschap en technologie. En daar schrijven we ons met land- en tuinbouwrichtingen op in.” Het Provinciaal Onderwijs Antwerpen investeert dan ook voortdurend in infrastructuur en leermiddelen zoals de nieuwe M-loods voor de land- en tuinbouwrichtingen. Ook gebeurt dit in samenwerking met bedrijven en organisaties zoals bij de destillatietorens in het chemielab. Het provinciaal Onderwijs Antwerpen zet immers in op sterk onderwijs met aandacht voor de noden van de arbeidsmarkt. “En ook knelpuntberoepen, wat een duivenmelker onderhand toch wel wat wordt’, vervolgt gedeputeerde Luk Lemmens. “ Zo staat PITO Stabroek staat als school midden in de maatschappij. Ook de duiventil past in dit verhaal. De samenwerking met de nationale en lokale duivenbonden en de helpende handen van heel wat vrijwilligers zorgen ervoor dat de school haar steentje kan bijdragen bij het bewaren van lokale waarden en tradities. En wie weet kunnen wij een bijdrage leveren aan de duivenmelkerij. We bedanken dan ook iedereen die dit mee heeft helpen realiseren.”

Nieuwe duiventil PITO Stabroek officieel ingehuldigd2
Gedeputeerde Luk Lemmens leerde de duivenmelkerij kennen via zijn grootvader Copyright: provincie Antwerpen
Internationaal geroemd

De duivensport floreert vandaag de dag als nooit tevoren. Het is een traditie die diep geworteld is in de Vlaamse cultuur en een passie die door generaties heen is doorgegeven. Maar dat betekent niet dat de sport heeft stilgestaan. Pascal Bodengien, nationaal voorzitter van de Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond, legt uit waarom hij zijn schouders onder dit project zette: “De duivensport in België staat bekend om zijn professionaliteit en technologische vernieuwing. Onze duiven worden internationaal geroemd om hun kwaliteit en snelheid. Ons land heeft enkele van de beste duivenrassen ter wereld voortgebracht en we mogen terecht trots zijn op onze fokprogramma’s en de expertise in het verzorgen en trainen van duiven. Moderne technologieën zoals gps-tracking en elektronische timingssytemen hebben de precisie én de transparantie van de sport vergroot en dat heeft dan weer geleid tot eerlijkere en spannendere wedstrijden. Ik hoop dat deze duiventil een nieuwe generatie kennis zal laten maken met de unieke charme van de sport en wens de jonge duivenmelkers veel plezier en succes.”

Duivenpassie laait op in PITO

Jan Van Santvliet, technisch adviseur van de opleidingen Dierenzorg in PITO Stabroek, vertelt dat de passie voor de duivensport zich ondertussen als een lopend vuurtje over de school verspreidde: “Onze eerste duivenmelker hier op PITO was onze conciërge maar die geraakte zó gepassioneerd door de sport dat hij besloot om samen met zijn zoon een eigen duiventil op te starten. Gelukkig moesten we niet lang zoeken naar een opvolger. De duivenmelkerij is hier in de streek enorm populair dus we vonden vrij snel een vrijwilliger die hier elke avond de duiven komt verzorgen. Vanaf volgend jaar zullen we de duiven veel intensiever gaan gebruiken in ons lesaanbod. Niet alleen de verzorging en de training komen dan aan bod maar we gaan ook aan de slag met de nieuwe technologieën. Zo willen we enkele gps-trackers aankopen zodat de leerlingen in realtime kunnen volgen waar de duiven zich precies bevinden. Ook willen we gaan deelnemen aan wedstrijden. Enkele duivenmelkers uit de buurt hebben al aangeboden om ons daarbij te begeleiden. Ik ben er vrij zeker van dat hun enthousiasme ook op enkele van onze leerlingen zal overslaan.”

Bron en foto’s: Provincie Antwerpen

Facebook16
Twitter
Follow Me
Tweet