Laatste nieuws:
Zo krijg je in mei 21 dagen vrij met slechts 10 verlofdagen

Zo krijg je in mei 21 dagen vrij met slechts 10 verlofdagen

Wie dit jaar in mei zijn verlof sluw inplant, heeft 21 vrije dagen. En die ‘meesterzet’ kan je realiseren door 10 verlofdagen (strategisch) in te plannen. Dat komt door een combinatie van verschillende feestdagen zoals Feest van de Arbeid (woensdag 1 mei), Onze Lieve Heer Hemelvaart (donderdag 9 mei) en Pinkstermaandag (20 mei) in mei. Die vallen in 2024 namelijk allemaal tijdens weekdagen, waardoor je daar efficiënt rond kan inplannen.


Toch is het niet zo dat een medewerker eenzijdig kan beslissen om deze dagen op te nemen. Dat gebeurt doorgaans in onderling overleg met de werkgever of leidinggevende.

Oproep tot overleg

Maanden als mei kunnen voor hoofdbrekers zorgen in bedrijven als iedereen plots zijn of haar verlof in die maand wil optimaliseren. “Wij roepen werknemers en werkgevers op om in gesprek te gaan over de verlofplanning”, stelt juridisch expert Matthias Debruyckere van Liantis.

“Werkgevers willen de continuïteit van hun onderneming garanderen. En niet in de problemen komen op het vlak van personeel”, stelt hij. “Maar ook voor de werknemer is het belangrijk om wettelijk verlof tijdig in te plannen.”

De verloftruc: hoe zit dat concreet in mei 2024?
  • Woensdag 1 mei 2024 (Feest van de Arbeid) en donderdag 9 mei 2024 (O.L.H. Hemelvaart): wanneer je hier 6 vakantiedagen opneemt op 2, 3, 6, 7, 8 en 10 mei, heb je 12 vrije dagen op rij.
  • Maandag 20 mei 2024 (Pinkstermaandag): door 21, 22, 23 en 24 mei verlof te vragen (4 dagen dus), ben je maar liefst 9 dagen vrij.

Het kan zelfs nog beter (tenminste: voor werknemers). In sommige ondernemingen laten werkgevers de Nationale Feestdag – die dit jaar op een zondag valt – vervangen door vrijdag 10 mei om de brug te maken. In bepaalde gevallen, en bij sommige werkgevers, zal je hier dus amper 5 vakantiedagen nodig hebben.

Bron: Jobat.be
Foto: PixaBay

Facebook30
Twitter
Follow Me
Tweet