Laatste nieuws:
Jos Antes - Schilder

De bijzondere hobby van… Jos Antens!

Talent uit zich vaak al op jonge leeftijd. Jos Antens (55) schildert en tekent al van kinds af aan en tegenwoordig is schilderen zijn roeping. Hij doet dit bij voorkeur op locatie. Tijdens de eerste lockdown trok hij hier al veel aandacht met zijn schilderijen van de grensovergangen, waar betonblokken op waren geplaatst.

Schilderen in coronatijd - De schilderkunst van Jos Antens

Airbrush en waterverf

“Eigenlijk schilder en teken ik al sinds ik klein was”, vertelt Jos. “Op mijn vijftiende ben ik met ‘airbrush’ (verfspuiten) begonnen. Je kan met die bijzondere techniek een vloeiend verloop in kleur maken. Ik heb me verdiept in hoe dit te doen en heb veel geoefend, want het kan heel bewerkelijk zijn. Op een gegeven moment combineerde ik het met waterverf en dat werkte mooi uit. Maar uiteindelijk vond ik aquarel mooier dan airbrush en ben daar op overgestapt.”

Schilderijen Jos Antens - kunstschilder

Katholieke Academie voor Lichamelijke Opvoeding

“Ik zat op het atheneum en moest kiezen wat ik wilde worden. Ik ben voor een infodag naar de kunstacademie in Tilburg gegaan, maar daar vroegen ze om een uitgebreide portfolio en die had ik niet. Dus besloot ik me niet aan te melden en ging dan naar de KALO (Katholieke Academie voor Lichamelijke Opvoeding) in Tilburg. Ik had daar al over getwijfeld, want sporten vond ik ook heel leuk. Dat was een goede beslissing, want als ik de kunstacademie had gedaan, had ik geen gymleraar kunnen worden. Andersom wel, want de kunstopleiding kon je ’s avonds volgen.”

Al dertig jaar recordhouder

“Tijdens mijn militaire dienst was ik sportinstructeur bij het Korps Commandotroepen. Ik heb daar de Commando Opleiding gedaan, de zwaarste in Nederland, en de groene baret gehaald (de groene baret is het ereteken van het Korps Commandotroepen en wordt verkregen door de zwaarste militaire training af te leggen, die in Nederland gegeven wordt). Na mijn dienst heb ik vijf jaar bijgetekend, omdat het me zo goed beviel. In de Nationale Militaire Vijfkamp Ploeg heb ik twee keer aan de Europese en twee keer aan de wereldkampioenschappen meegedaan. Op de touw- en hindernisbaan in Roosendaal ben ik al dertig jaar recordhouder.”

Opleiding Fotovakschool

“De kunst stond toen op een lager pitje, maar door het contract dat ik bij Defensie had, betaalden zij mijn opleidingen op dat vlak. Dit als voorbereiding op de terugkeer in de burgermaatschappij. Ik heb diverse cursussen gevolgd en basis- en vakdiploma’s gehaald. Maar ik twijfelde aan de waarde van diverse diploma’s en ging de opleiding Fotovakschool in Apeldoorn volgen. Die duurde vier jaar, maar ik heb die in twee jaar gedaan. Dus toen ik uit dienst kwam, was ik Vakfotograaf, maar na mijn diensttijd kon ik gelijk beginnen als sportleraar en ambtenaar bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst om sportlessen aan de medewerkers van Justitie, om die fit te houden. Ik heb daar 7 jaar gewerkt.”

Opleiding tekenleraar

“Op een gegeven moment werd ik door het Markland College te Oudenbosch gevraagd om daar gymnastiekleraar te worden. Het eerste jaar deed ik dat twee dagen in de week en drie dagen bij Justitie. Het jaar daarop was ik voltijds gymleraar. Tegen de directeur zei ik: ‘Wat zou je ervan vinden als ik de opleiding voor tekenleraar ga doen?’ Dat vond hij eerst niet interessant, maar is daar later op teruggekomen. Ik heb me georiënteerd in Tilburg en Rotterdam en koos voor de opleiding in Rotterdam. Deze duurde vier jaar en ik was in twee jaar afgestudeerd omdat ik klas 1 deels mocht overslaan en in leerjaar 3 halverwege kon ‘versnellen‘ naar leerjaar 4. Dat waren twee zware jaren, maar ik was daarna wel bevoegd leraar tekenen en Lichamelijke Opvoeding.”

Aquarel Instituut België

“Daarna dacht ik: ik wil weer gaan aquarelleren, schilderen wat ik zelf wil. Ik had een collega tekenleraar, die bevriend was met iemand die was aangesloten bij het Aquarel Instituut België in Mol. Een vereniging van mensen die aquarellen maken. Toen ben ik naar een expositie gegaan en dacht: dit is misschien wat voor mij! Ik ben lid geworden, dat is ruim tien jaar geleden. Ik heb met diverse exposities meegedaan, maar door corona ligt dat nu al een poos stil. In 2019 zag ik op Facebook dat Hans Versfelt een cursus olieverf schilderen gaf in Breda. Daar heb ik me voor opgegeven en ging er elke zaterdag naar toe, tot het moment dat corona kwam.”

Elke dag schilderen
“Daardoor sloten ook de scholen en kreeg ik meer tijd. Vanaf dat moment ging ik elke dag schilderen als het rooster dat toeliet. Alleen al de afwezige reistijd scheelde enorm. De online lessen werden korter en voor de lichamelijke oefeningen stuurde ik een filmpje aan de leerlingen, waar ik een oefening in voordeed, die ze na moesten doen. Bijvoorbeeld tien kilometer fietsen en foto’s onderweg nemen, die ze dan naar me opstuurden, balanceeroefeningen, skateboarden, jongleren, krachtoefeningen, … Daar maakte ik dan een compilatie van en publiceerde die op de website van onze school.”

“Schilderen is mijn roeping. Soms jeuken mijn handen om iets te tekenen of te schilderen.”

Schilder Jos Antens - bijzondere hobby kunstschilderen

Schilderen is mijn roeping
“Als ik op locatie ga schilderen, ga ik bij voorkeur op de fiets. Dan fiets ik al gauw twintig tot dertig kilometer op een dag. Soms besluit ik van tevoren waar ik naar toe zal gaan, soms fiets ik totdat ik iets moois tegen kom. Het spel van licht en schaduw inspireert me en met zonlicht heb je ook veel meer gereflecteerd licht. Schilderen is mijn roeping en soms jeuken mijn handen, omdat ik iets wil tekenen of schilderen. Met de verf bezig zijn en gefocust zijn op wat je doet, je gelukkig voelen als je iets moois hebt gemaakt. Wanneer ik aan een schilderij begin, begint ook de worsteling over hoe iets voor elkaar te krijgen. Maar uiteindelijk komt het altijd goed.”

“Wanneer ik aan een schilderij begin, begint ook de worsteling over hoe iets voor elkaar te krijgen. Maar uiteindelijk komt het altijd goed.”

De prachtige expositie in van Jos in Wouwse Plantage kan je, op afspraak, nog bewonderen op zaterdag 24 en zondag 25 april van 10:00-16:00. Stuur een e-mail naar jc.antens@markland.nl om een tijd en datum af te spreken!
De inkom is gratis!

Jos op Facebook.

NN

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Heb jij ook zo’n bijzondere hobby waar je graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen je graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat je in Essen of omgeving woont.

Facebook235
Twitter
Follow Me
Tweet

2 Reacties

 1. Hallo lieve mensen,
  Dit zijn mooie werken van Jos Antens.Ik bewonder eveneens zijn sportief karakter en wilskracht
  Daarom voel ik me verwant met hem omdat ik ook zeer sportief was,voefbal ,atletiek de 10km en maraton,
  judo en karate,iedere dag sport tot in mijn 50ste jaren en daarna wandelen.Nu nog op mijn 79 ste.
  Ik wens daarom Jos Antens veel succes in alles wat hij doet.Dit is een fijne kerel.
  groetjes,
  Paul Pauli

  • Dankjewel Paul,
   Sportief en creatief, een mooie combinatie om je gelukkig te voelen😁👍
   Groet,
   Jos