Ben je verplicht om links op de weg te wandelen

Ben je verplicht om links op de weg te wandelen?

Grootmoeders wijsheid leert ons dat je het best links op de weg wandelt, zodat je het verkeer ziet aankomen. Maar is dat ook verplicht?

Wie gaat wandelen, moet bij gebrek aan voetpad of berm weleens op de rijbaan stappen. We horen vaak dat je in dat geval beter aan de linkerkant wandelt om het aankomende verkeer in de gaten te houden. Slim! Maar ben je ook verplicht om links op de weg te wandelen?

Het antwoord is kort en duidelijk: ja. Je moet aan de linkerkant van de rijbaan wandelen in de door jou gevolgde richting wanneer er geen voetpad of bewandelbare berm aanwezig is. Is die wel aanwezig, dan mag je uiteraard niet op de rijbaan lopen. Kies je er voor om bij gebrek aan voetpad of berm op het fietspad te wandelen, dan moet je als voetganger voorrang verlenen aan de fietsers.

Wat op een breed wandelpad waar geen gemotoriseerd verkeer is toegelaten? Moet je daar als voetganger ook links wandelen? Ook dat antwoord is kort en duidelijk: nee. De verplichting om links aan te houden, is er enkel wanneer je op de rijbaan moet lopen. Wandelwegen in de vrije natuur hebben geen rijbanen.

Bron: VAB
Foto: Pxhere

Eén reactie

  1. Frie Martin (Meganck)

    Dat is mij op een heel grondige en bij blijvende manier geleerd toen ik een jaar of 16 was. (Ben nu 71) Twee meisjes die bij mij op school zaten zijn op een winternacht op de grote baan in Kapellen overreden door een bedronken chauffeur. Zij liepen aan de rechtse kant van de straat en alhoewel de chauffeur flink te veel had gedronken en is verder gereden, kregen de meisjes zelf de schuld omdat ze aan de verkeerde kant van de weg liepen, zelfs al waren ze alle twee overleden. Had die man gestopt, dan hadden ze nog gered kunnen worden, maar dat deed hij niet en toen ze gevonden werden was het te laat. Dat is iets dat je bij blijft! Nu nog, als ik mensen aan de rechter kant zie lopen zeg ik ze dat ze dat verkeerd doen.