Laatste nieuws:
Marie-Jeanne Naulaerts - Restaureren van graven - (c) Noordenieuws.be 2022 - HDB_7793u75

De bijzondere hobby van… Marie-Jeanne Naulaerts!

Heel creatief zijn is al een gave, maar om je creatieve talent in te zetten voor de overledenen en nabestaanden, is uitzonderlijk. Marie-Jeanne Naulaerts (63) werkt als vrijwilliger op de Rooms-Katholieke begraafplaats en zet zich samen met een toegewijd team in voor de restauratie van vervallen graven.

Ferdy Naulaerts

“Mijn vader, Ferdy Naulaerts, was kunstschilder”, vertelt Marie-Jeanne. “Dus schilderen en tekenen doe ik al van kleins af aan. Hij gaf ook een keer een cursus tekenen voor de kinderen uit de buurt. Onder zijn leiding leerde ik kijken, perspectief kennen en kleuren mengen. We kregen vier kleuren, waarmee we andere kleuren konden maken. Ik hield me ook bezig met bloemschikken, daar zoek je ook het evenwicht tussen kleuren en compositie.”

Stichting Begraafplaatsen Roosendaal

“In Roosendaal zouden de Rooms-Katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg en de Protestantse begraafplaats aan de Bachlaan geruimd worden, omdat ze gesloten waren. Er mochten geen nieuwe graven worden gemaakt, maar het ruimen zou pas vijftig jaar na sluiting morgen gebeuren, in 2040 dus. De niet onderhouden monumenten, de zerken, zouden wel geruimd mogen worden. Naar aanleiding van die plannen is in de wijk Kalsdonk de ‘Stichting Begraafplaatsen Roosendaal’ opgericht.”

Marie-Jeanne Naulaerts, bezig met het restaureren van een graf

Onderhoud aan graven en zerken

“Mijn man komt uit Roosendaal en zijn vader zei tegen hem: ‘Kunnen jullie dat onderhoud op je nemen?’ Zijn broer deed dat altijd, maar die was overleden en heel de familie ligt op de Rooms-Katholieke begraafplaats begraven. Toen heb ik me daarin verdiept, want hoe maak je arduin en marmer proper? En als je dat proper had gemaakt, zag je dat de verf uit de ingehakte letters verdwenen was. Dus die ben ik in gaan schilderen. Dat doe je met zwarte, zilver- of goudverf.”

Het in kaart brengen

“Van een van de familieleden was de zerk geruimd. Bij Abbin had ik gevraagd of ik in de afvalbak mocht kijken en daar vond ik een granieten plaat. Ik heb de gegevens ingefreesd en ingeschilderd en zo was er een nieuw monument. Toen we met het onderhoud bezig waren, kwamen we in contact met de Stichting en hebben ze gevraagd of we als vrijwilliger bij ze wilden komen werken. Ik had van tevoren de hele begraafplaats in kaart gebracht en wist dus exact wie waar lag. Dat was een uiterst secuur en tijdrovend werk, dat ik vooral in de winter deed en ben er vijftien winters mee bezig geweest.”

In kaart brengen van graven en zerken op een begraafplaats

Hoe dunner het marmer, hoe beter

“Echter, na een bepaalde tijd werd er niet meer geregistreerd wie waar begraven werd, dus die gegevens heb ik niet. Soms is het niet alleen een zerk, maar het hele graf dat we restaureren. Dat doen we op aanvraag van de familie en daar wordt offerte voor gemaakt om materiaal te kopen. Met de familie zoeken we de steen uit als de vorige erg kapot is. Hoe dunner de plaat marmer, hoe beter de kwaliteit. Dikke platen zijn doorgaans van mindere kwaliteit, die ‘versuikeren’ als het ware door de jaren heen.”

Restaureren van graven, voor en na

Honderden graven gerestaureerd

“De mannen van de Stichting zetten de zerken recht en onderstoppen die met aarde. Een vrijwilliger poetst ze en ik schilder ze in, zo nodig grafeer ik ze. Bijvoorbeeld als er een datum bij moet komen. Marmeren platen kan ik thuis inschilderen, die zijn niet zo zwaar, maar een heel monument moet natuurlijk ter plekke. Op dit moment hebben we ruim 150 graven in onderhoud en ik doe het met veel liefde en plezier. Door de jaren heen heb ik zo’n honderden graven gerestaureerd, thuis en op de begraafplaats zelf. Elk jaar hebben we een etentje met z’n allen, als beloning voor onze inzet.”

Restaureren van graven en zerken - voor en na

Een tof team met enorm gemotiveerde mensen

“Ik ben blij en trots met de dankbaarheid van de mensen, die je bedanken voor wat je hebt gedaan. Als er complimenten via de website binnenkomen, worden die naar alle vrijwilligers doorgestuurd, want dit doe je met z’n allen. Het is groepswerk van enorm gemotiveerde mensen. Zelf doe ik dit werk sinds september 2008 en ga twee keer in de week naar de begraafplaats. Het is spijtig dat de groep zo klein wordt, we zitten dan ook dringend om vrijwilligers verlegen die ons toffe team komen versterken!”

www.begraafplaatsen-roosendaal.nl

Foto’s: Mart Matthijssen, Noordernieuws.be

NN

Facebook61
Twitter
Follow Me
Tweet