Laatste nieuws:
De dolenthousiaste kinderen zijn verheugd bij de inhuldiging van hun nieuwe speelplaats - © Provincie Antwerpen
Basisschool GIBO Heide in Brasschaat levert eerste ‘Groene Oase’ op

Basisschool GIBO Heide in Brasschaat levert eerste ‘Groene Oase’ op

Na een intens traject konden de leerlingen van Brasschaatse bassischool GIBO Heide hun nieuwe groene speelplaats afwerken door middel van een grote aanplantactie.

Op vrijdag 17 november mochten de 160 leerlingen van basisschool GIBO Heide zélf de laatste stap in het vergroeningstraject van hun speelplaats uitvoeren tijdens een grote plantactie. De werken kaderen in het project Groene Oases, hierin voorziet provincie Antwerpen financiële en praktische ondersteuning voor de vergroening en ontharding van speelplaatsen.

Volwaardig speelbos

Tijdens een plantactie van formaat legden de 160 leerlingen van GIBO Heide zelf de laatste loodjes aan hun vergroende speelplaats. Wel zes nieuwe bomen, 356 hagen, 492 heesters en 105 vaste planten maken van de speelplaats een volwaardig speelbos. De eerder uitgevoerde onthardingswerken leverden al zo’n 654 vierkante meter ontharding op. Verder krijgt de speelplaats er een speelheuvel met kruipbuis, een wadi met steltenparcours, een hagendoolhof, een kampenbouwzone, buitenklas en verschillende spelelementen bij.

De dolenthousiaste kinderen zijn verheugd bij de inhuldiging van hun nieuwe speelplaats - © Provincie Antwerpen
Gedeputeerde Luk Lemmens overhandigt het label Groene Oase aan directeurs Paul Apers en Elke Goessens
Label ‘Groene Oase

In maart dit jaar bracht eerste gedeputeerde Luk Lemmens reeds een bezoek aan de toen nog betegelde school voor de overhandiging van een cheque. Nu keerde de gedeputeerde terug om de omgetoverde speelplaats in te huldigen. Na een rondleiding door de leerlingenraad, overhandigde gedeputeerde Lemmens als bekroning van het project, het label ‘Groene Oase’. Deze houten plakkaat werd vervaardigd door de leerlingen van de houtafdeling van PTS Boom.

GIBO Heide, natuurlijk!

De Groene Oase in GIBO Heide is de eerste die op deze schaal wordt opgeleverd. Eerst was er een voortraject met MOS Antwerpen, zij werkten samen met leerkrachten aan de visie en het draagvlak van de school. Daarna volgde een nauwe samenwerking met de gemeente Brasschaat en het Regionaal Landschap De Voorkempen die instond voor de uitvoering. Gedeputeerde Lemmens looft dan ook het succesverhaal van dit project en van alle betrokken partijen. “Dit project kon enkel gerealiseerd worden dankzij de goede samenwerking van alle partners. Het is ook fijn om te zien hoe Groene Oases keer op keer het nodige enthousiasme teweeg brengt bij leerlingen, ouders en leerkrachten die zich mee achter het project scharen.” “Ook directeur Elke Goessens reageert enthousiast: “Kinderen zijn uit zichzelf heel nieuwsgiering en verwonderend. Met deze groene speelplaats zullen ze nóg liever naar buiten trekken en gaan ze onderzoekend kunnen leren.” GIBO Heide veranderde voor de gelegenheid zelfs haar slagzin naar “GIBO Heide natuurlijk, waar kinderen de ruimte krijgen om te groeien”. Het project kostte zo’n 110.000 euro. De gemeente Brasschaat voorzag voor haar gemeenteschool 75.000 euro. Daarnaast legt Provincie Antwerpen 15.000 euro bij met Groene Oases en het eerdere provinciale traject MOS zorgde voor 6000 euro. Het oudercomité zamelde 14.000 euro in.

De dolenthousiaste kinderen zijn verheugd bij de inhuldiging van hun nieuwe speelplaats - © Provincie Antwerpen
Leerlingen van de leerlingenraad tonen tijdens een rondleiding hun nieuwe speelplek met speeltoestellen – © Provincie Antwerpen
De voordelen van vergroening

Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen. Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel: zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.

Groene Oases is een initiatief van provincie Antwerpen, in samenwerking met het Regionaal Landschap. Scholen kunnen zich tot het einde van deze maand kandidaat stellen via de website www.provincieantwerpen.be/groeneoases

Bron en foto’s: Provincie Antwerpen

Facebook97
Twitter
Follow Me
Tweet