Laatste nieuws:
Minister van Onderwijs verkent succesvolle innovaties bij PITO Stabroek
V.l.n.r.: Mirthe Vernijns (gastleerkracht), Kris Bosch (essenscia), Kathleen Krekels (Vlaams volksvertegenwoordiger N-VA), Ben Weyts (minister van Onderwijs), Luk Lemmens (gedeputeerde bevoegd voor Provinciaal Onderwijs), Katrien Dingemans (BASF), Mattice Van Rompaey (leerling CPT duaal) en Bart Roggeman (vakleerkracht chemie) © Provincie Antwerpen

Minister van Onderwijs verkent succesvolle innovaties bij PITO Stabroek

PITO Stabroek, een voortrekker in innovatief onderwijs, ontving vandaag hoog bezoek. Ben Weyts, minister van Onderwijs en gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Provinciaal Onderwijs Antwerpen, kwamen langs om het belang van gastleraren voor het onderwijs te promoten. Ook het succes van de duale opleidingen van de school kwam aan bod.

Meer mogelijkheden

“Sinds dit schooljaar zijn er veel meer mogelijkheden om als gastleerkracht te proeven van de mooiste job ter wereld”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Een bankbediende kan economie komen geven, een vertaler-tolk kan lessen Frans overnemen en een pianist kan instaan voor muzieklessen. Zo kunnen vacatures, die betrekking hebben op slechts een beperkt aantal uren, ingevuld worden, maar mogelijk zijn er ook gastleerkrachten die de smaak te pakken krijgen en nadien volledig voor het onderwijs willen kiezen.”

Kloof onderwijs en arbeidsmarkt verkleinen

Gastleraren uit de industrie kunnen de kloof tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt verkleinen. PITO Stabroek stapte in het schooljaar 2021-2022 in het proefproject ‘Duaal lesgeven’, met als doel de chemische- en farmaceutische sector te betrekken bij het onderwijs en meer jongeren warm te maken voor wetenschappelijke en technische studies en beroepen. Dat proefproject kwam tot stand in nauwe samenwerking met sectorfederatie essenscia Vlaanderen en de bedrijven uit de chemie en life sciences. Mirthe Vernijns van BASF was een van de pioniers en blijft tot op vandaag een waardevolle aanvulling voor de school.

Minister van Onderwijs verkent succesvolle innovaties bij PITO Stabroek
Minister Ben Weyts en gedeputeerde Luk Lemmens in gesprek met gastleerkracht Mirthe Vernijns © Provincie Antwerpen
Gastdocent Mirthe Vernijns

Minister Weyts bezocht de klas van het 6de jaar Industriële Wetenschappen, waar gastdocent Mirthe Vernijns van BASF op dat moment les gaf. Meteen werd duidelijk dat de inzet van gastleraren heel wat voordelen biedt, zowel voor de leerlingen en de school, het bedrijf als voor de betrokken gastdocent zelf. De minister ging in gesprek met Mirthe en de andere belanghebbenden waaronder vertegenwoordigers van de school, de leerlingen, BASF als werkgever en essenscia als sectorvertegenwoordiger.

Proefproject duaal lesgeven

Kris Bosch, adviseur onderwijs en arbeidsmarkt bij essenscia, de sectorfederatie van de chemie en life sciences: “Met het proefproject duaal lesgeven vertolkt de chemie- en farmasector al drie schooljaren op rij een pioniersrol om vakmensen uit de industrie deeltijds les te laten geven, vooral technische en wetenschappelijke vakken. Dit zorgt voor een educatieve meerwaarde in het STEM-onderwijs, doordat ervaren experten hun praktijkervaring kunnen delen. We steunen de plannen van de minister om via het nieuwe systeem van gastleerkrachten nog meer vakmensen uit het bedrijfsleven voor de klas te zetten. Daarbij is de aanstelling van een deskundige matchingpartner een belangrijke succesfactor om te zorgen voor een optimale match tussen de noden van de school, de expertise van de gastleerkracht en het engagement van de betrokken bedrijven.”

Concreter en relevanter

Daniëlle Segers, directeur van PITO Stabroek, vertelt dat het aantrekken van werknemers van privébedrijven het lerarentekort deels kan opvangen en de kwaliteit van het onderwijs kan verbeteren. “Gastleerkrachten helpen niet alleen voor een stukje het lerarentekort opvangen, maar ze verbeteren ook de kwaliteit en veiligheid van de opleiding. De praktijkervaring die zij inbrengen, maakt de lessen concreter en relevanter voor de leerlingen.”

Minister van Onderwijs verkent succesvolle innovaties bij PITO Stabroek
Ook een bezoek aan de moderne infrastructuur van de duale opleiding Paardenhouderij stond op het programma
Lesgeven meer dan enkel leerstof overbrengen

Mirthe Vernijns zelf benadrukt dan weer dat gastdocentschap meer is dan alleen het overdragen van leerstof. “Door mijn job in de chemische sector kan ik de theoretische kennis uit de handboeken dichter bij de leefwereld van de jongeren brengen. Ik hoop de leerlingen te motiveren door de link te leggen tussen de theorie en de praktijk en door hen te tonen hoe ze de leerstof later kunnen gebruiken in hun job. Zelf heb ik gemerkt dat lesgeven veel meer is dan enkel leerstof overbrengen. De klasmanagement skills die ik op school bijleer, komen ook op de werkvloer van pas.”

Ook duaal leren is succesverhaal

Naast duaal lesgeven biedt PITO al jaren duale opleidingen aan, waarbij leerlingen kennis op school combineren met praktijkervaring op de werkvloer. Daardoor kunnen leerlingen vaardigheden in de praktijk leren en dat biedt kansen op de arbeidsmarkt. Duaal leren is bedoeld voor arbeidsrijpe of arbeidsbereide leerlingen en biedt dezelfde competenties als regulier onderwijs, zij het op een andere manier. Het vraagt inzet en toewijding, maar het biedt aanzienlijke voordelen, waaronder een betere inzetbaarheid na het behalen van het diploma. Luk Lemmens, gedeputeerde voor Provinciaal Onderwijs, benadrukte het belang van duaal leren om jongeren waardevolle praktijkervaring te bieden en de kloof tussen onderwijs en industrie te overbruggen. “Het Provinciaal Onderwijs Antwerpen kent een lange traditie van samenwerking met bedrijven in het kader van duale leertrajecten. Daarin bieden we jongeren de kans om, mits individuele begeleiding op de werkvloer, waardevolle ervaring op te doen in een professionele context. Het duaal lesgeven is hierop een sterk, complementair aanbod. Ik ben er zeker van dat het enthousiasme van deze gastleraren heel wat meisjes en jongens zal inspireren voor wetenschappelijke en technische studies en beroepen en zo slaan we een stevige brug tussen het onderwijs en bedrijfsleven.”

Moderne infrastructuur dankzij samenwerking met industrie

Na het klasbezoek bezocht het gezelschap ook nog het laboratorium van de duale richting Chemische Procestechnieken (CPT) met twee hypermoderne destillatiekolommen. Die zijn het resultaat van de samenwerking met BASF en andere bedrijven uit de chemische sector. Ook de duale richting ‘Paardenhouderij’ werd voorgesteld, met een bezoek aan de stallen en de piste.

PITO Stabroek is een school, die blijft innoveren en streven naar kwaliteit in het onderwijs door de integratie van gastleraren en duaal leren.

Bron en foto’s: Provincie Antwerpen

Facebook4
Twitter
Follow Me
Tweet