Massale opkomst voor wijkbrunches voor 65-plussers!

Massale opkomst voor wijkbrunches voor 65-plussers!

Het gemeentebestuur en de seniorenraad nodigen elke 65+’er uit op een wijkbrunch in november.

Hoog aantal inschrijvingen

Voorzitter van de seniorenraad Louis Fret is verheugd over het aantal inschrijvingen: “Van de 4.100 uitnodigingen die werden verstuurd reageerden 1.211 positief. De drang om bijeen te komen lijkt echt wel groot.” Het succes van de wijkbrunch is volgens Louis niet ver te zoeken. “De uitnodigingen werden op naam en aan huis bezorgd. Dat blijft de beste manier om mensen te bereiken. Bovendien is het gratis en ik ben ervan overtuigd dat de mensen ‘op den buiten’ wel degelijk houden van persoonlijk contact. De oudere generatie heeft de periode gekend dat mensen buiten zaten aan hun voordeur en een praatje maakten met voorbijgangers. En wanneer dat met de brunches terug mogelijk wordt gemaakt, dan stel ik met veel vreugde vast dat de mensen hier graag op ingaan.”

Koekjesdozen of brunch

Elk jaar koopt de gemeente koekendozen aan die door de ouderverenigingen worden bedeeld aan elke 80+’er in Essen. De vrijwilligers die de dozen aan huis brengen slaan dan een praatje met de bewoner. Zo komen er soms problemen naar boven en wordt de gemeente op de hoogte gebracht. Het is een actie die de seniorenraad nauw aan het hart ligt en stilaan een traditie wordt. Het schepencollege en de seniorenraad kozen ervoor om het geld deze keer anders te besteden. En dat voor een goede reden. De coronacrisis ligt aan de basis om een brunch te geven. Gedurende twee jaar lag het verenigingsleven stil en al zeker bij de seniorenverenigingen. Spontane ontmoetingen konden zelfs een tijd lang niet plaatsvinden. Volgens Louis blijft de impact van corona op de seniorenverenigingen groot. “Er haakten leden af en er komen weinig nieuwe bij. De brunches kunnen helpen om mensen terug kennis te laten maken met verenigingen en om het spontaan samenkomen een duwtje in de rug te geven. De seniorenverenigingen krijgen tijdens de brunch de kans om zich aan de mensen voor te stellen. In elke zaal – want de brunches vinden plaats in telkens een andere wijk in Essen – staat er een banner met de namen van de verenigingen.”

Vergrijzing

20,1% van de Essense bevolking is 65 jaar of ouder. Voor Vlaanderen ligt dat cijfer op 21%. Voor het gemeentebestuur en de seniorenraad is dit een bevolkingsgroep die gehoord moet worden. “Als seniorenraad is het onze taak om de noden van senioren aan het bestuur bekend te maken. We bekijken problemen over mobiliteit, veiligheid, zorg, wonen, de digitale wereld enzovoort door de bril van de senior. Gelukkig is de band met het gemeentebestuur goed en zoeken we samen naar oplossingen. De vergrijzing neemt toe dus blijven we ons inspannen. We hebben ook aandacht voor de toenemende instroom van Essenaren uit andere culturen. Ook zij worden ouder en moeten een plaats krijgen in onze seniorenwerking”, sluit Louis af.

Kans om te informeren

Het gemeentebestuur maakt van de gelegenheid gebruik om de bezoekers te informeren. Iedereen die wil, kan een zorgfolder mee naar huis nemen. Hierin staat uitleg over de handicar, de zorgtoelage, de boodschappendienst enzovoort. Kom je niet naar de brunch, maar wil je wel zo’n folder? Dan is een telefoontje naar het gemeentehuis voldoende. We sturen het graag naar je op.

Wat staat er op het programma?

In het centrum van Essen, Wildert, Heikant, Hoek en Horendonk zitten 1.211 mensen aan tafel om te genieten van ‘eten van bij ons’ zoals gehaktballetjes met krieken of appelmoes met kippenbout. De brunches vinden plaats van 11.00 tot 14.00 uur met gelegenheid tot napraten en -drinken tot 17.00 uur. De lokale horeca verzorgt telkens het eten. De inschrijvingen verliepen zo vlot, dat er zelfs extra data werden vastgelegd zodat iedereen mee aan tafel kan.

Bron: gemeente Essen
Foto: ©Ilse Wagemakers Fotografils

Facebook10
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!