Laatste nieuws:
Dankzij ‘bellend vlak’ maken we meer handelszaken in Essen toegankelijk

Dankzij ‘bellend vlak’ maken we meer handelszaken in Essen toegankelijk

Op 9 juli krijgen elf handelszaken in Essen een hellend vlak en een bel op aangepaste hoogte – een bellend vlak dus – zodat mensen die minder mobiel zijn makkelijker de winkel kunnen betreden.

Sensibiliseren en ondersteunen

De gemeente werkte samen met Dito vzw om handelaars te sensibiliseren en te ondersteunen in het toegankelijker maken van hun zaak. Medewerkers van Dito en Essense vrijwilligers trokken in het voorjaar van 2024 door de winkelstraten in het centrum van Essen en maakten zaakvoerders bewust van de problematiek rond toegankelijkheid. Laureline Pattyn van Dito legt uit hoe de organisatie te werk gaat: “We gaan met ervaringsdeskundigen op pad en sensibiliseren de handelaars. We meten ineens de toegang op. Achteraf krijgen ze advies op maat, gevolgd door een gloednieuw hellend of bellend vlak dat we voor hen installeren.” Het resultaat van deze actie is, dat elf handelszaken een hellend vlak en/of een bel op aangepaste hoogte krijgen, zodat er hulp kan worden gevraagd om binnen te kunnen. Zeven andere handelszaken waren al goed toegankelijk en krijgen een sticker die dit duidelijk maakt. Nog een aantal andere handelaars kunnen wegens technische redenen geen helling installeren, maar vroegen wel een bel aan, zodat ze assistentie kunnen bieden wanneer dat nodig is.

Enthousiast

Tom en Kris van elektronicazaak Electro Javado zijn alvast enthousiast over dit initiatief. “Onze winkel wordt voor iedereen toegankelijker dankzij de bel, die aan de vitrine is geïnstalleerd. De klanten bellen aan en Tom of ik leggen dan het verplaatsbare hellend vlak op het trottoir zodat ze gemakkelijk onze winkel in kunnen wandelen of rijden”, vertelt zaakvoerster Kris. “We hopen dat de winkeliers in al onze Essense dorpskernen voor iedereen vlotter bereikbaar kunnen worden”.

Dankzij ‘bellend vlak’ maken we meer handelszaken in Essen toegankelijk 2

Oproep

De gemeente betaalt de bel en het hellend vlak en doet een oproep naar nog meer Essense handelaars om deel te nemen aan dit project. Zij kunnen contact opnemen met de Dienst Zorg via zorg@essen.be of via 03 670 01 30. Schepen van Gezondheid en G-beleid Brigitte Van Aert is blij dat er al veel handelaars toegankelijk zijn en dat andere handelaars bereid zijn om hun toegankelijkheid te verbeteren. “Een aanpassing voor toegankelijkheid is een meerwaarde voor iedereen”, zegt Brigitte Van Aert. “Iedereen wint hierbij. Van rolstoel- en rollatorgebruikers tot ouders met kinderwagens en de handelaar zelf natuurlijk. Mindermobiele mensen botsen heel vaak tegen drempels in onze samenleving, deze drempels willen we letterlijk en figuurlijk verlagen zodat iedereen zelfstandig kan deelnemen aan de samenleving en met plezier kan winkelen in Essen.”

Toegankelijke handelszaken worden opgenomen in de app ‘One Wheels’.

Bron en foto’s: gemeente Essen

Facebook7
Twitter
Follow Me
Tweet