Laatste nieuws:
Sonja Wendriks

De bijzondere hobby van… Sonja Wendriks!

Je kan ze niet kroelen of aaien, je mag ze niet oppakken en toch zijn de meeste mensen er dol op: egeltjes. Sonja Wendriks (56) vindt dat ook en bouwt zelfs huisjes voor ze.

De egel is een bedreigde diersoort

“Bij de egelopvang zochten ze tuinen waar ze egels uit kunnen zetten,” vertelt Sonja. “Dat moesten dan wel afgesloten tuinen zijn, waar ze niet uit kunnen. Ik vind egels erg leuk, ondanks dat je ze niet kunt knuffelen of aaien. Maar het is ook een bedreigde diersoort, vanwege het verdwijnen van hun natuurlijke habitat. Alles wordt dichtgelegd met stenen, ze worden doodgereden, sterven door onkruidverdelgers of slakken- en muizengif.”

Egelhuis - Sonja Wendriks - 1

Egelhuisje

“Via mail heb ik contact opgenomen met Stichting Egelopvang Roosendaal en die zijn komen kijken of onze tuin geschikt is. Ze hebben een egeltje gebracht en zeiden: ‘Je moet wel een egelhuisje hebben.’ Het zijn namelijk vaak jonge egeltjes, die nog geen nest hebben kunnen maken. Met behulp van aanwijzingen via internet heb ik een huisje gemaakt, dat vond ik erg leuk om te doen. Ik heb bovendien een camera aangeschaft en die in het huisje bevestigd. Het zijn nachtdieren, die dus dan actief zijn en zo kon ik ze toch bewonderen.”

Let op met egelvoer in de winkels

“In winkels verkopen ze zogenaamd egelvoer met meelwormen, granen, … en dat is juist slecht voor ze en kan zelfs een botziekte veroorzaken.
Kittenbrokken van een goed merk is prima, dat is hoog in eiwit- en vleesgehalte en een belangrijk deel van hun dieet. Soms geven mensen ook natvoer voor katten, maar dat kan je beter echt niet doen. Egels zijn namelijk slordige eters en dat natvoer komt rond hun bekje en tussen de stekeltjes. Vliegen ruiken dat en leggen er hun eitjes in en de egeltjes worden door de maden die daar uitkomen opgegeten, een vreselijke, zeer pijnlijke dood…”

egel in de tuin stefan-heinemann-S6BR5GOqB4A-unsplash

Probeer ze niet tam te maken

“Je mag ze zeker en vast ook geen melk geven, daar krijgen ze diarree van, je mag ze alleen water geven. Er zijn ook mensen die ’s avonds buiten zitten en een egel voorbij zien komen. Dan schijnen ze met een zaklamp op het diertje of proberen het op te pakken. Niet doen, het is een wild dier, laat het wild en probeer ze niet tam te maken!”

Egelhuis - Sonja Wendriks - 2

Goed ontwikkelde reuk

“Ondertussen heb ik al veel egels opgevangen. Aan het eind van onze tuin zijn twee openingen, die ik afsluit als ik jonge egels heb. In het voorjaar, als er in de natuur weer voldoende voedsel is, maak ik ze open en kunnen ze de tuin uit. Ik zorg dat er nog steeds eten staat en merk dat ze regelmatig terugkomen aan het eten dat op is en zie ze op camera. Bij het eten kunnen alleen egels, katten niet. Egels moeten het van hun reuk hebben, ze zien niet zo goed, maar hun reuk is goed ontwikkeld.”

Douglashout

“Ik vond het leuk om egelhuisjes te maken en ben daar mee doorgegaan. De Egelbescherming test huisjes uit en beoordeelt die op hoogte, materiaalkeuze, ventilatie, … Die normen volg ik en heb door de jaren heen de huisjes daarop aangepast. Mensen die de huisjes zien, willen er vaak ook eentje hebben. Eerst gebruikte ik vurenhout, vurenhout moet je wel behandelen met gekookte lijnolie. Dat beschermt het hout en is niet schadelijk voor de egeltjes. Geïmpregneerd hout is dat wél! Tegenwoordig gebruik ik Douglashout, volgens de laatste adviezen is dat het beste.”

Egelhuisje - Sonja Wendriks - 3a

Minder leefgebied

“Er zou eigenlijk geen noodzaak moeten zijn voor egelhuisjes, maar ze hebben steeds minder leefgebied. Ook vogels zoeken naar eten in tuinen en voor alle dieren is afgevallen blad in de tuin belangrijk. Ik vind het fijn ze te helpen, helpen met onderkomen, eten en aan te vullen wat de mensen ze afpakken, ze hebben onze hulp nodig. Mensen zijn vaak eigenwijs en kunnen precies het verkeerd voor egels doen, terwijl ze het juist wel goed bedoelen.”

Foto’s en filmpje: Sonja Wendriks, Noordernieuws.be

NN

Facebook35
Twitter
Follow Me
Tweet