Laatste nieuws:
Rieten egelhuisjes zijn gevaarlijk voor egels

Rieten egelhuisjes zijn gevaarlijk voor egels

Help in de strijd tegen de rieten egelhuizen!

Egels zijn erg populair. Hierdoor zijn egels ook een commercieel product geworden en zijn er helaas veel inferieure producten op de markt. Mensen denken vaak een goed product aan te schaffen en deze blijkt dan vaak minder goed voor egels te zijn. Denk voornamelijk aan egelvoer of egelhuizen. Dit betreft ook de diverse modellen rieten egelhuizen. Egelbescherming Nederland adviseert om geen rieten egelmanden te kopen.

De redenen zijn:

1. Door het plastic aan de onderkant van de mand, wordt vocht niet afgevoerd maar druppelt dit juist terug over de egel heen. Vocht is zeer gevaarlijk tijdens de winterslaap, in verband met schimmel en schurft.
2. Er zit geen bodem in, waardoor vocht omhoogkomt.
3. De slurf is heel kort waardoor andere dieren makkelijk bij de slapende egel binnen kunnen komen.
4. Zonder plastic aan de bovenkant stroomt regen, sneeuw en ander vocht gewoon naar binnen.
5. De mand is heel erg licht en voor grotere dieren, vossen en honden, makkelijk omver te werpen.

Kattenbrokjes en vers water

Verder wordt geadviseerd om de egels goed bij te voeren met kattenbrokjes en vers water neer te zetten. Het voedsel mag nooit in een nachtverblijf geplaatst worden, maar op minimaal drie tot vier meter afstand er vandaan. Omdat dit andere dieren kan aantrekken, die de egel juist kunnen verjagen.

Droge egelvoederplek

Mocht u toch al een rieten egelhuis in bezit hebben, dan kunt u deze altijd gebruiken als droge egelvoederplek op het gras op de bestrating, maar nooit als nachtverblijf. Doe er dus ook geen stro of bladeren in. Controleer deze huisjes regelmatig als u ze als voederplek gebruikt, want egels kunnen met hun stekels in vast kunnen komen te zitten.

Bron en foto’s: ©Tuindingen.nl