Laatste nieuws:
QR-code controle horeca houdt klanten niet weg

QR-code controle horeca houdt klanten niet weg

Sinds vorige week maandag is het verplicht je QR-code van je vaccinatie te tonen als je een horeca gelegenheid betreedt. Op het niet controleren van deze code staan hoge boetes, dus geen QR code? Geen toegang.

Voor het overgrote deel van de klanten in onze omgeving lijkt het geen probleem te zijn. De cafés worden net zo druk bezocht, maar voor de wat oudere klanten is het soms wel moeizaam. Maar het aantal klanten is niet merkbaar minder geworden sinds de invoering van de controles

QR-code controle horeca houdt klanten niet weg
Wannes Vandoren (r) en Willy Lodewijckx
Niet correct

“Voor mensen op leeftijd die niet mee zijn met de digitale wereld en het niet onder knie hebben, is het vervelend”, zegt Wannes Vandoren van café Volkshuis. “Dan moet ik ze in principe terugsturen, maar waar het kan help ik ze. Hebben ze hun Burgerservicenummer, e-i.d. en pincode bij zich, dan kan ik het wel voor ze uitdraaien. Speciaal daarvoor heb ik hier een printer neergezet. Anders moet ik ze naar de gemeente verwijzen. Ik vind wel dat mensen de toegang ontzeggen en hun medische gegevens opvragen buiten de bevoegdheid van de uitbaters valt. Het wordt opgelegd, dus het moet, maar ik vind het niet correct. Door dit soort berichten ontstaat er een misvatting over niet-gevaccineerden, die worden neergezet als verspreider, maar je doet het om jezelf te beschermen. Er zijn een aantal vaste klanten die ik sinds de invoer van de controles niet heb gezien, maar dat kan natuurlijk ook om een heel andere reden zijn.”

Marc - (c) Noordernieuws.be - HDB_4532u

Niet leuk, maar onvermijdbaar

“Er zijn verschillende mensen gekomen zonder QR-code of die hun telefoon niet bij zich hadden”, vertelt Marc Meeusen van café De Meeuw. “Tja, die moet ik dan wegsturen. Dat is niet leuk, maar het kan niet anders.”

QR-controle horeca houdt klanten niet weg

Overgrote deel is gevaccineerd

“Er zijn wel wat minder klanten”, zegt Gert Raijmaekers van café Rex. “Mensen voelen zich veiliger in tijden van versoepelingen en onveiliger in tijden van verstrengingen. Het overgrote deel van de mensen is gevaccineerd en kunnen hun code laten zien. Heeft iemand die niet, dan kunnen ze op het terras wat drinken, want daar heb je die niet nodig. Gaan ze dan naar het toilet of naar binnen om te betalen, dan moeten ze wel een mondkapje opzetten. Als het mensen niet lukt om de QR-code te printen of op hun telefoon te zetten, dan kunnen ze naar het gemeentehuis en krijgen ze een papieren exemplaar thuisgestuurd.”

QR-controle horeca houdt klanten niet weg

Ook bij ons vrijwel iedereen gevaccineerd

“Bij ons is zo’n beetje iedereen gevaccineerd”, vertelt Nico De Prest van café De Kroon in Nieuwmoer. “Klanten die niet gevaccineerd zijn en dus geen code hebben, kunnen wel op het terras gaan zitten.”

QR-controle horeca houdt klanten niet weg

Soms hebben ze een Nederlandse code

“Wij hebben geen klanten gehad, die geen QR-code hadden”, zegt Jaak Naulaerts van Bistro Den Bompa. “Soms wel dat ze een Nederlandse lieten zien, maar die kunnen we in België niet scannen, maar iedereen had daarnaast ook de internationale code bij zich.”

QR-controle horeca houdt klanten niet weg

Voor klachten moeten ze in Brussel zijn

“Klanten kunnen bij mij buiten zitten”, zegt Frits Ariëns van café De Voerman. “Dan hebben ze het niet nodig, maar willen ze binnen naar de wc, dan moeten ze wel een mondmasker opzetten. Ik lees in de kranten dat er wel irritant gedaan wordt tegen uitbaters, terwijl ze daarvoor in Brussel moeten zijn. Maar daar hebben we hier geen last van. Het is qua klanten wel wat minder, maar dat kan ook zijn omdat ze de menigte schuwen. Maar ik vind het niet correct dat burgers burgers moeten controleren zoals nu het geval is.”

Grote foto: Pixabay

NN