Laatste nieuws:
Uitwaaien in Oostende - Lichttunnel

Winters uitwaaien in Oostende met Vayamundo als uitvalsbasis

Winter…. Dan denkt een mens niet meteen aan Oostende. De Koningin der Badsteden doet je sneller aan handdoekje leggen, zonnefactor 7, zwoele nachten en terrasjes denken. Het is al jaren een ingebakken reflex van mij. Mis dus! Tot die vaststelling kwamen we na drie dagen winters uitwaaien tussen Middelkerke en Bredene. Twee korte nachten en drie volle dagen waren zelfs veel te kort om de vele to do’s te gaan bezien. Met de aandachtsspanne van een eendagsvlieg wilden we zoveel mogelijk in drie dagen proeven. En vooral dat laatste betekende een grote meerwaarde in Oostende.

 
Mario De Wilde


 

Van paleis naar paleis

Oostende is de grootste stad aan de Belgische kust, heeft niets voor niets de naam ‘Koningin der Badsteden’ en leeft dan ook grotendeels van toerisme. We zijn geheel Anuna-proof met de trein gekomen en dat levert al een eerste verrassing op. Het gerestaureerde treinstation is een echt spoorwegpaleis en vlak daarnaast kan je op de kusttram stappen. Die passeert vijf minuten later langs een ander reusachtig en suikerwit badenpaleis in art-decostijl. Het Thermae Paleis was in vervlogen jaren een populair kuuroord maar de heilzame werking van het lokale bronwater werd al snel in twijfel getrokken en het iconisch kuuroord kon inpakken. Het stond lang leeg en de sloophamer dreigde even maar het werd gelukkig gered. Het gelijknamig hotel is en blijft een schitterende icoon aan de Belgische kust.

Uitwaaien in Oostende Vayamundo - Uitzicht op zee

Blij weerzien

Het bekende vakantieresort Vayamundo (met nog een tweede vestiging in het Waalse Houffalize) hadden we aangestipt als uitvalsbasis en dat was al meteen een rake treffer. Als klein jochie was ik er al geweest. Destijds met de hele familie in de oude Bedford die we voor het hotel mochten parkeerden. Ja, ik spreek hier over de tijd dat we nog surften op het water en niet online, voetballers nog geen bikini vol elektronica en sensoren droegen en we gebakken pladijs aten in plaats van vissticks van Iglo. Nu zijn we op de drempel van 2024 en de vriendelijke mevrouw aan de receptie verwelkomt ons alsof ze eigenhandig elke dag de zon ophangt in Oostende. Beter kan een weekend niet beginnen….

Uitwaaien in Oostende - Vayamundo - Tramhalte voor de deur

Tramhalte voor de deur

‘Verhoog uw veerkracht in Vayamundo Oostende’: dat is de slogan die dit bekende adres aan de kust al jaren voert. Op het strand van Mariakerke, naast de duinen en het ‘Ensorkerkje’ ligt Vayamundo. Deze vernieuwde vakantieclub heeft alles onder één dak: ruime kamers en appartementen, drie restaurants, loungebar met zeezicht en livemuziek, een indoor zwembad met sauna, fitness, sporthal, reuze binnenspeeltuin, vergaderzalen en garages. Je kan gerust je wagen laten staan en met de kusttram de verplaatsingen maken. De halte ‘Mariakerke Duinenkerkje’ bevindt zich immers pal voor de deur. In de vakantieclub zorgt het animatieteam voor een onvergetelijk verblijf en neem gerust je zwemkledij mee want tijdens de wintermaanden is het heerlijk zwemmen in het indoorzwembad. Vayamundo wil de gasten niet alleen gelukkiger maken, maar ze willen ook een impact hebben op de maatschappij en de planeet.

Uitwaaien in Oostende - Vayamundo - Appartement

Betaalbare vakantie

Vayamundo pionierde reeds vorige eeuw met het ‘Sociaal Toerisme’. Nog altijd zijn ze de grootste aanbieder van betaalbare vakanties. Ook vandaag en in de toekomst dragen ze bij aan de realisatie van de 17 Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties. Ondertussen zijn ze de trotse bezitter van de SDG-pioneer award, de Green Key en de Fair Trade Award. Begin september werden nog 278 nieuwe zonnepanelen in gebruik genomen! De meeste kamers zijn intussen mooi gerenoveerd en je hebt de mogelijkheid om, naargelang het aantal personen, te verblijven op een kamer of in een appartement. Noteer trouwens dat er een ‘wow’ 3+1 actie in Vayamundo loopt. De buffetrestaurants bieden steeds vers bereide regionale vis- en vleesgerechten aan. In de vakantieclub zorgt het animatieteam voor een onvergetelijk verblijf. In Brasserie Den Ensor bijv., in Scandinavische stijl en met zeezicht, kan je proeven van de bekendste Belgische klassiekers zoals Vlaamse stoofkarbonaden, een vispannetje ‘Den Ensor’ of gehaktballetjes in tomatensaus. Een wellness voor al je smaakpapillen. En dat alles brengt ons naadloos bij de knaap waar Oostende zo trots op is en die 75 jaar geleden overleed..
www.vayamundo.eu/oostende

Uitwaaien in Oostende - James Ensor - boek

Op bezoek bij baron James

Terwijl je bij slecht weer in een andere badstad op je kamer zit te sippen, is er in Oostende ook bij regen en kou zoveel te doen. Het lijkt wel een gladde marketingslogan maar deze onverschrokken reisreporter ondervindt het aan de lijve want we gaan in de Vlaanderenstraat op huisbezoek bij een baron. De weledele heer James Ensor (1860-1949) leefde heel zijn leven in Oostende. Hij erfde het pand van zijn oom Leopold Haegheman en tante Pauline Dewinter, die er een schelpen- en souvenirwinkel open runden. Daarvoor woonde hij, samen met zijn ouders, wat verderop. Na zijn dood werd het onaangeroerde woonhuis tot museum gepromoveerd. In 1956 kwam het Ensorhuis in handen van de stad Oostende. De onderhoudskosten waren echter zo hoog dat het gebouw dreigde gesloopt te worden. Rond 1973 startte een groep Ensor-enthousiasten een campagne om het huis te restaureren en het museum weer open te stellen. Op 18 januari 1974 werd het Ensorhuis beschermd door een Koninklijk besluit en ging het museum weer open. Het gloednieuwe belevingscentrum omvat het woonhuis van Ensor én vijf interactieve belevingsruimtes. Je wekt Ensors schilderijen tot leven, snuistert in zijn interieurspullen en carnavalsmaskers, neust in zijn brieven en foto’s en daarna mag je piepen in zijn authentieke woon- en werkplek. Dat heet ‘thuiskomen bij Ensor’. Nog dit: zopas is er bij Uitgeverij Lannoo een prachtig boek ‘Onze James’ van de persen gerold. Een aanrader voor al wie James in zijn hart draagt.
www.ensorstad.be

Uitwaaien in Oostende - Streekproducten Deschildres

Hoera, streekproducten proeven

Streekproductenwinkel Deschildre is een prachtige belevingswinkel op de unieke locatie van het Oostendse Maritiemplein. Bij Karel en Willy Deschildre vind je in de rekken streekproducten van over heel Vlaanderen, de toonbank ligt vol heerlijke lokale vleesspecialiteiten die straks op elke feesttafel voor euforische kreetjes zal zorgen. Smaakvolle en eerlijke producten gemaakt in de traditie van de (bet)overgrootouders. Het prachtig ambacht van slager is er een erezaak, net als het levendig houden van oeroude recepten. Zo zetten ze de ‘zwienemutsen’, licht gepekelde en traag gekookte varkensmagen terug op de kaart of denk aan zeesaucisse, boudin de mer, zeepaté, zeehammetje of zeekieken. Streekproducten Deschildre is meer dan een winkel. Je kan er ook blijven eten, een picknick oppikken of een workshop volgen. Tijdens de winter kan je picknicken in de gezellige ‘eetkamer/living’, kan je er rustig de Vlaamse streekproducten leren kennen, een woordje uitleg krijgen én ter plaatse uiteraard ook alles proeven, met een biertje of wijntje erbij. Zo is er sinds kort ook de seameat, want Deschildre is de de eerste ter wereld die charcuterie maakt met zeewier.
www.deschildre-streekproducten.be

Uitwaaien in Oostende - Restaurant Poule & Poulette

Kotkotkotkedei….Poule & Poulette

Het is intussen al flink beginnen regenen boven Oostende en als ‘oh, woordkeuze’ vallen we als een doornat kieken binnen bij Poule & Poulette, recht tegenover het Casino Kursaal. En ja hoor, Poule & Poulette trekt de aandacht van al wie verlekkerd is op kip in zowat al haar bereidingen. Met extra veel appelmoes bijvoorbeeld, of heerlijk klassiek in vol-au-vent verwerkt. In een frisse caesar salade, kipburger of wat dacht je van een boneless butterfly chicken met tzatziki om te delen? Geflambeerd aan tafel of crispy gebakken met P&P saus? Eet je liever vegetarisch of veganistisch? Kies dan voor de caesar salade met falafelballetjes of proef de vol-au-vegan! Ze hebben tal van opties voor je en bovendien kan je via een kort klimmetje tafelen in een echt kippenhok op stok.
www.poulepoulette.com

Ruimtevaartcentrum Astropolis

Dicht bij de sterren dankzij Astropolis

Sterrenkunde en ruimtevaartcentrum Astropolis is het ‘Space Science Center’ te Oostende. In tegenstelling tot de traditionele sterrenwacht combineert dit centrum zowel sterrenkunde als ruimtevaart in één boeiend geheel. Het unieke walhalla voor sterrenkunde en ruimtevaart liefhebbers beschikt over twee tentoonstellingsruimtes: een kleine (40 m² / eerste verdieping) en een grote (224 m² / gelijkvloers) tentoonstellingsruimte. De kleine exposities – of XPO’s – zijn drie tot zes maanden te bezichtigen. De grote tentoonstellingsruimte behandelt dan weer langdurige exposities waarbij het grote publiek kennis maakt met niet zo alledaagse sterrenkundige, klimatologische en ruimtevaart gerichte thema’s via workshops, vertoningen, voordrachten, uitstappen en waarnemingen. De Apollo maanlandingen tussen 1969 en 1972 liggen nog bij velen fris in het geheugen. In Astropolis kan jong en oud aan de slag met een interactieve maan tijdlijn, interactieve spelen rond het verkennen van de maan, VR met verschillende simulaties en zoveel meer!
Duinkerkseweg 16, 8400 Oostende. Tel.: 059-36.09.78
info@astropolis.be, www.astropolis.be

Reserveer 3 nachten en de vierde nacht is hélemaal gratis bij Vayamundo!

Vier nachten, dat zijn maar liefst vijf dagen ter plaatse bij Vayamundo in Oostende, de Koningin der Badsteden. En let op: je hoeft slechts drie nachten te betalen, super toch? Zee, gezonde lucht, lekker eten en ontspannen. Heerlijk wandelen langs de zeedijk, er gewoon even helemaal tussenuit zijn. Boekbaar met ontbijt, halfpension. Inbegrepen, verblijf op een appartement, toegang tot het zwembad en aangepast animatieprogramma. Alle info op www.vayamundo.eu/oostende

Prijsvraag: Win je arrangement bij Vayamundo, Breughelmaaltijden, Astropolis-tickets of P&P-etentjes

Het is nog niet eens Sinterklaas en ook de Kerstman is nog lang niet in aantocht maar we strooien met onze Oostendse Trips4Tips toch al flink met mooie prijzen:

  • Een voucher van €300,- bij Vayamundo,
  • Breugel maaltijden bij Deschildre,
  • Vouchers bij Poule & Poulette,
  • Vouchers voor Astropolis.

Wat moet je doen
Bezorg ons voor woensdagavond 22 november op tips4tripsreisreportages@gmail.com een mooi rijmpje of gedicht over Oostende.

Winnaars vorige prijsvraag

De twee winnaars die een verblijf met ontbijt voor twee in Kerkhotel Biervliet hebben gewonnen zijn Ronny Van Iseghem uit Gent en Mars Van Speybrouck uit Roeselare.

 

 

Facebook3
Twitter
Follow Me
Tweet