WZC De Bijster organiseert samen met bewoners ‘Flashback’

WZC De Bijster organiseert samen met bewoners ‘Flashback’

WZC De Bijster is met een paar nieuwe ateliers begonnen, zoals het zangkoor met bewoners die graag samen met familie of verzorger zingen. En nu wordt er hard gewerkt aan de voorstelling ‘Flashback’.

Moeilijk te bereiken

“Het zanguurtje is een grote groep bewoners, die samen oude liedjes zingen. Het koor daarentegen, is een kleine groep bewoners, met ook deelnemers van buiten,” vertelt Marijke Peeters. “Er worden niet alleen liedjes van vroeger gezongen, maar ook nieuwe, tweestemmig of zelfgemaakte. Onze directrice, Kristine Gabriels, wil dat onze ateliers ook openstaan voor mensen met dementie die nog thuis wonen, want hun wereldje wordt steeds kleiner. Het is echter heel moeilijk om ze te bereiken, ook door het taboe dat voor hen op De Bijster en dementie rust.”

WZC De Bijster organiseert samen met bewoners ‘Flashback’2

Jarne Van Loon

“Door zoveel mogelijk bekendheid te geven aan onze projecten proberen we ook mantel- en andere verzorgenden te bereiken. Zij kunnen dan mensen met dementie vertellen over onze activiteiten en ze stimuleren om ook deel te nemen. Hierdoor ervaren ze wat ze wel kunnen en kijken ze niet alleen naar wat ze niet kunnen. Nieuw is ons atelier ‘Drama’. Via een van onze medewerkers zijn we in contact gekomen met Jarne Van Loon, die theater maakt. Omdat Kristine het project voorgesteld heeft aan ‘Cera’ en ermee won, krijgen we wat sociale steun om het uit te voeren. Maar hoe doen we dat? Want daar hebben we een professional voor nodig.”

Het was niet compleet

“Ik ben afgestudeerd aan de opleiding ‘Drama’, daardoor ben ik theatermaker en theaterspeler”, legt Jarne Van Loon uit. “Ik speel mee in een voorstelling, die internationaal gespeeld wordt en maak zelf voorstellingen. Ik miste echter iets, het was niet compleet. Theater heeft meerdere functies, ook een sociale. Ik zei tegen mijn moeder, die in De Bijster werkt, dat ik behoefte had aan een sociaal, artistiek project. Niet lang na ons gesprek kreeg ik een mail van Kristien, dat ze iemand zochten om het artistieke mee op te starten. We zijn in gesprek gegaan en hebben onze ideeën gedeeld over wat het zou kunnen zijn.”

WZC De Bijster organiseert samen met bewoners ‘Flashback’3

Flashback

“Samen met andere collega’s zijn we gaan brainstormen over het onderwerp en dat werd ‘Flashback’. ‘Flashback’ vertelt over de zes levensfases van de mens. Op maandag en dinsdag ben ik in De Bijster aanwezig en interview de mensen die hier deel aan gaan nemen, over hun leven. Bijvoorbeeld over de geboorte van hun kinderen, hun beroep, … Die flashbacks verzamel ik en schrijf ze op. ’s Middags oefenen en repeteren we de diverse scènes. De bewoners die deelnemen verheugen zich erg op de voorstelling, want ze werken ergens naar toe en staan weer eens in de spotlights.”

Leertraject

“Voor ons is dit een leertraject en er zijn verschillende collega’s, die het project verder willen trekken”, zegt Marijke. “We leren van Jarne hoe we dit moeten doen en in de toekomst verder zetten” “En ik leer van het zorgende aspect en hoe om te gaan met mensen met (beginnende) dementie”, vult Jarne aan.

WZC De Bijster organiseert samen met bewoners ‘Flashback’4

Veel belangstelling

“In de voorstelling zelf laten we nog een paar ateliers zien, zoals rolstoeldansen, de Doremiekes, het zangkoor, … Er is veel belangstelling voor ‘Flashback’ en er zijn maar een beperkt aantal plaatsen, dus inschrijven is verplicht en kan via 03.667.21.44 of via deze link.

Praktisch

Wanneer: zaterdag 2 en zondag 3 december om 14:30
Waar: LDC ’t Gasthuis, Nollekensstraat 5, Essen

Foto’s: Jarne Van Loon

NN

Facebook79
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!