Laatste nieuws:
Stef Vanlee - Wim Vanlee - fotografie grafische vormgeving beeldmontage - Kwestion

Trots op hun beroep. Stef en Wim vertellen!

Twee broers die elkaars gezamenlijke kracht ontdekten en elkaar nu perfect aanvullen. Die weten hoe ze een maatschappelijke boodschap moeten overbrengen door middel van beeldmateriaal, dat de mensen aanspreekt én overtuigt. Stef (46) en Wim (43) Vanlee zijn helemaal op elkaar ingespeeld en komen zo tot prachtige resultaten.

Leerkracht muzische vorming

“Tien jaar geleden ben ik als fotograaf begonnen, al was ik daar in bijberoep al langer mee bezig”, vertelt Wim. “Daarvoor was ik leerkracht muzische vorming. Tot mijn dertigste heb ik veel muziek gemaakt en ben zo in de concertfotografie beland. Omdat ik veel in opdracht werkte kwam steeds vaker kwam de vraag of ik ook korte video’s wilde maken. Maar dan meer in de commerciële richting, zoals reclame in brede zin. Ik ben gestopt met het onderwijs, omdat ik genoeg had van de routine en op een gegeven moment merkte ik dat dat er bij de fotografie ook in was geslopen.”

We vullen elkaar perfect aan

“Mijn broer Stef had een theatervoorstelling gemaakt, speciaal voor scholen: ‘Fractie van een seconde’. Daar had hij een spotjes voor nodig en een paar verkeerssensibiliseringsfilmpjes. Toen hebben we onze gezamenlijke kracht ontdekt. We hebben toen ook ontdekt dat we graag creëren en elkaar aanvullen. Wat de een niet kan of leuk vindt, vindt de ander wel leuk. Zelf houd ik bijvoorbeeld niet van organiseren en Stef dus wel, wat een perfecte combinatie is. Omdat we broers zijn, kunnen we rechtuit zijn en we hebben maar een half woord nodig om elkaar te begrijpen. Ook als iets niet goed loopt, zijn we snel eens dat het anders moet en beginnen we gerust opnieuw. We hebben ook allebei onze expertise. Ik film en zorg voor de montage met originele muziek. Stef zorgt voor de regie, het scenario en de productie.”

Straattheater en bedrijfsanimatie

“Van beroep ben ik verpleegkundige op de MUG”, vertelt Stef. “Als hobby acteerde ik in het theater bij ‘Aksident’. Ik deed vooral straattheater en bedrijfsanimatie en dan kom je altijd nieuwe mensen en uitdagingen tegen. In 2016 ging theaterproductie ‘Fractie van een seconde’ in Arenberg, Antwerpen, in première en daar zijn tot op heden 230 voorstellingen van geweest. Door corona lag dat stil, maar in september hervatten we. In deze regio hebben we in Essen, Kalmthout en Wuustwezel gespeeld.
Ook heb ik aan audities meegedaan voor SOS 112 en ‘Dertigers’ op Eén. In seizoen twee en drie heb ik daarin de personage Steven gespeeld.”

Een uitdaging om dingen te maken

“Ook achter de lens vind ik het een uitdaging om dingen te maken. En met een broer die je blindelings kan vertrouwen, is het perfect samenwerken. Afgelopen jaar hebben we vijftien filmpjes gemaakt met verschillende doeleinden, namelijk sensibilisering, educatieve filmpjes of spotjes.”
“Ons hart ligt niet bij commerciële reclame”, vult Wim aan. “Meer bij het sociaal culturele, er moet iets verhalends in zitten. Dat kan iets korts zijn of een interview.”
“We zijn altijd wel bezig”, zegt Stef. “Door mensen te ontmoeten krijg je steeds meer opdrachten en nieuwe uitdagingen. Ik ben bezig een boek te schrijven, die zal in 2022 in de rekken liggen. Dat is een nieuwe uitdaging waarin mijn broer ook zijn aandeel in zal hebben.”

Trots op ons beroep

“Ik denk dat ik een passie heb gevonden, waar een constante, groeiende leercurve in zit. Dat houdt me jong. We zijn er trots op dat we kunnen werken met de mogelijkheden die we hebben en dat we veel moois kunnen produceren.”
“We zijn beginnend en mogen trots zijn op wat we kunnen”, beaamt Stef. “Trots als mensen ons resultaat zien en we daar fijne feedback over krijgen. Als je ‘visuals’ maakt, wil je ook dat die bekeken worden en dan ben ik trots op ons werk. Ik ben ook trots op mijn broer, op wat hij doet. Hij kan toveren met muziek en montage en het eindresultaat is altijd ‘af’!

Films: © Wim en Stef Vanlee

NN

Meer info? wim@kwestion.be