Laatste nieuws:
Romeinse ring uit Provinciaal Archeologisch Depot erkend als Vlaams topstuk
Romeinse zilveren ring van Brecht- Foto Stefan Dewickere, © Provinciaal Archeologisch Depot

Romeinse ring uit Provinciaal Archeologisch Depot erkend als Vlaams topstuk

Zopas is bekendgemaakt dat de Romeinse zilveren ring van Brecht erkend is als Vlaams topstuk. De ring is in 2001 gevonden bij de opgraving van een Romeins boerenerf aan de Zoegweg in Brecht. Aanleiding van de opgraving was de aanleg van de toen nieuwe hogesnelheidslijn tussen Antwerpen en de Nederlandse grens. De ring is eigendom van de provincie Antwerpen.

Een erkenning als topstuk wil onder andere zeggen dat de Vlaamse Gemeenschap het werk als zeldzaam en onmisbaar beschouwt en heeft naast de eer ook enkele juridische gevolgen.

Best bewaarde exemplaar

De ring is vrij eenvoudig gemaakt. Een zilverdraad is de basis, hierrond is een tweede draad gewikkeld. Een rechthoekig plaatje met aangehechte zilverbolletjes werkt het geheel af. De ring is gevonden in een waterput. Wellicht is hij er per ongeluk ingevallen. Hoewel dergelijke ringen lange tijd bestaan hebben – van de 1ste tot de 3de eeuw – zijn ze vrij zeldzaam. Het exemplaar uit Brecht is een van de weinige en best bewaarde exemplaar in Vlaanderen. Tot eind juli is de ring te bezichtigen op de tentoonstelling EIGEN/AARDIG – Kunst en Archeologie in Dialoog in de inkomhal van het provinciehuis. Daarna verhuist hij opnieuw naar DIVA, het museum voor Diamant, Juwelen en Zilver waar de ring permanent te zien

Vlaams topstuk

Luk Lemmens, gedeputeerde voor Onroerend Erfgoed: “De erkenning van deze ring, deel van de collectie van het erkend Provinciaal Archeologisch Depot, als Vlaams topstuk, bewijst nogmaals het belang om archeologische vondsten goed te bewaren. Dergelijke objecten zijn heel tastbaar en doen ons direct vol verwondering naar het verleden kijken. Ik tracht me bijvoorbeeld voor te stellen wie deze ring gedragen heeft en wat hij betekende. Een teken van liefde voor een jong meisje, mooie herinneringen voor een oudere vrouw of was het een statussymbool voor een man?”

Waar te zien:

Tentoonstelling EIGEN/AARDIG – Kunst en Archeologie in Dialoog
Provinciehuis Provincie Antwerpen, Kon. Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen
Tot 28 juli 2023, op werkdagen van 8 tot 18 uur.

Bron en foto: Provincie Antwerpen

Facebook20
Twitter
Follow Me
Tweet