Laatste nieuws:
Veilig Uitgaan in Roosendaal Happy Ouders

Veilig Uitgaan in Roosendaal: Happy Ouders

Ouders spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van alcohol- en drugsgebruik door jongeren. Daarom organiseerde de gemeente Roosendaal ook dit jaar weer de bijeenkomst: Happy Ouders. Dit doet zij in samenwerking met de GGD West-Brabant, Boost Jongerenwerk, politie, Halt, Wegwijs en Novadic Kentron. Op maandagavond 5 november verzamelden zich ruim 50 ouders van jongeren van 12-14 jaar. Zij waren uitgenodigd voor een alternatieve kroegentocht langs populaire uitgaansplekken voor jongeren in Roosendaal.

Alternatieve kroegentocht

Ouders zijn via Roosendaalse middelbare scholen aangeschreven en uitgenodigd in bij jongeren populaire horecagelegenheden. Dit jaar deden El Corazon, Bij Moeders en Chagall mee. Bij deze alternatieve kroegentocht werd informatie en tips van deskundigen gegeven om er samen voor te zorgen dat uitgaan veilig blijft. Tijdens de voorgaande editie in Roosendaal is uit de evaluaties gebleken dat ouders ook informatie over drugs willen. Deze keer is er naast het drinken van alcohol onder de jeugd daarom ook aandacht geweest voor drugs in relatie tot opvoeding.
Klaar Koenraad, wethouder Volksgezondheid was blij met de goede opkomst: “We vinden het belangrijk dat onze jongeren gezond opgroeien en niet in de verleiding komen van drank en drugs. Ouders hebben hierbij een belangrijke rol. En dan is het fijn dat je met elkaar ervaringen kunt delen over hoe je dat doet.”

Positieve reacties: herkenning en verbazing

De reacties van ouders waren net als vorig jaar weer heel positief: “Verrassend dat groepsdruk zo bepalend is bij kinderen”, “Ik heb vanavond geleerd dat ik op tijd met mijn kind in gesprek moet gaan over alcoholgebruik”, ‘Wat ben ik naïef als ouder!” en “Interessant om inzicht te krijgen in de werking van het puberbrein”.

Informatie en tips online te vinden

Op internet is ook veel informatie te vinden. Zo werden de ouders ook gewezen op een video over het gebruik van lachgas. Hier kun je de video te bekijken. Hierin worden ook 5 tips gegeven over hoe je het gebruik kan herkennen.
Op nix18.nl staat alle informatie van de landelijke campagne. Ook vind je hier veel goede voorbeelden die ouders kunnen gebruiken in het gesprek met hun kinderen en het maken van afspraken.

Bijdragen aan de gezondheid van jeugd

De gemeente Roosendaal wil met dit project een bijdrage leveren aan gezondheid van de jeugd. Happy Ouders creëert bewustzijn bij ouders, zodat zij ook thuis kunnen bespreken waarom de Drank- en Horecawet zo is en wat er van jongeren in het uitgaan wordt verwacht. De horeca kan op haar beurt laten zien wat voor maatregelen zij nemen om een gastronomische ontvangst waar te maken en aandacht te besteden aan veilig uitgaan in Roosendaal.

Bron: gemeente Roosendaal
Foto: Pixabay

Facebook4
Facebook
Twitter
Visit Us