Laatste nieuws:
Bijenbank nieuwe trekpleister in Park van Brasschaat

Bijenbank nieuwe trekpleister in Park van Brasschaat

De gemeente Brasschaat won een fraaie picknickbank dankzij haar deelname aan “Bijenvriendelijke Gemeente” op de Openbaargroen-Awards van de VVOG (Vereniging Voor Openbaar Groen), een prijzenshow voor lokale besturen met inspirerende groen- en bijenvriendelijke projecten. Daar haalde de gemeente onlangs de derde plaats in het thema ‘bebloemingsproject’. De bank, een functioneel en creatief ontworpen zitmeubel, is een geschenk van Metaal Constructie Blomme. Ze kreeg een plek naast de bloemenweide in de Rozentuin van het Park van Brasschaat.


‘Die locatie is dan ook zorgvuldig gekozen’, verduidelijkt schepen Goele Fonteyn (N-VA), verantwoordelijk voor o.a groen, natuur en duurzaamheid. ‘Ze staat vlak naast de bloemenweide, de ideale plek om te genieten van de bloemen en om er gezellig te vertoeven of te picknicken.’ De medewerkers van Aralea zaaiden dit jaar opnieuw een prachtige bloemenmix in op deze plek, zodat bezoekers van juni tot september kunnen genieten van een kleurrijk bloemenveld. Ondertussen kunnen de bijen proeven van de heerlijke nectar.

Minder maaien, meer voordelen

Brasschaat zet zich ook op andere vlakken in voor de bijen. Tijdens de maand mei neemt de parkgemeente deel aan de ‘Maai mei niet’-campagne, waarbij de bermen in ongeveer dertig straten ‘ongemaaid’ zullen blijven. Dat zorgt voor extra voedsel voor bijen en andere insecten. In verschillende andere straten gaat Brasschaat zelfs nog een stapje verder. Daar krijgen de bermen nog maar twee keer per jaar een maaibeurt. Op die manier ontstaat er een bloemrijke begroeiing die essentieel is voor diverse dieren. De bermen worden wel voorzien van een netheidsrand van 50cm breed. Die wordt maandelijks gemaaid zodat de verkeersveiligheid gewaarborgd blijft.

Steentje bijdragen

Inwoners die zelf hun steentje willen bijdragen aan een bijenvriendelijke omgeving kunnen deelnemen aan het Vlaams Kampioenschap tegelwippen. Door tegels te wippen, onthard je de omgeving rond je woning en maak je plaats voor planten waar insecten voedsel en beschutting vinden. De gemeente stimuleert haar inwoners om hier aan deel te nemen dankzij een gemeentelijke onthardingspremie en een wedstrijd. Onthard je minstens 10% van je voor- en/of achtertuin, dan maak je bovendien kans op een gratis tuinontwerp.

Meer info op www.beelief.be en op www.brasschaat.be/onthardingswedstrijd

MLH

Foto: PixaBay & © gemeente Brasschaat

Facebook14
Twitter
Follow Me
Tweet