Laatste nieuws:
Kapellen en Essen winnen derby's tegelwippen

Kapellen en Essen winnen derby’s tegelwippen

Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen is afgelopen. Tussen 21 maart en 31 oktober werden in heel Vlaanderen bijna 3 miljoen tegels ‘gewipt’, om zo een meer klimaatbestendige regio te worden. Vlaanderen is momenteel immers één van de meest verharde gebieden in Europa, met zowel periodes van hitte als wateroverlast tot gevolg. Door betontegels te vervangen door groen wordt ons land een stukje groener.

Om de actie wat uitdagender te maken, konden gemeentebesturen elkaar ‘uitdagen’. Stabroek deed dat met buurgemeente Kapellen. Ook Essen en Wuustwezel gingen onderling de strijd aan, terwijl Brasschaat het opnam tegen Schoten.

Kapellen en Essen winnen derby's tegelwippen2

Winnaar

Brugge ruilde maar liefst 374.696 tegels in voor bloemen, planten en bomen en is daarmee de winnaar in absolute cijfers. De stad werd beloond met een zitbank uit circulaire materialen (ook gewipte tegels!), gemaakt door sociaal maatwerkbedrijf Labeur.

Derby’s

Verschillende gemeenten vormden met één of meerdere buurgemeenten een derby of poule om elkaar extra uit te dagen. Zij kregen een symbolische tegel met een illustratie van artiest Randall Caesar. In de derby ‘Strijd aan de grens’ tussen Essen en Wuustwezel behaalde Essen de overwinning. Schoten klopte Brasschaat in de onderlinge strijd, terwijl Kapellen de loef afstak van Stabroek.

Kapellen en Essen winnen derby's tegelwippen3

Overzicht

In de categorie van de middelgrote gemeenten nestelde Kapellen zich op de 12de plaats van de Vlaamse ranking met 9318 tegels (339,74 per inwoner) en is daarmee koploper in onze regio. Brasschaat volgde een plekje verder op de 13de plek met 9933 tegels (259,77 per inwoner). In de categorie van de kleinere Vlaamse gemeenten behaalde Essen de 11de plek met 33518 gewipte tegels (1734,4 per inwoner), Wuustwezel staat op plaats 45 met 5318 gewipte tegels (247,12 per inwoner). Kalmthout vinden we terug op de 83ste plaats (39 gewipte tegels) en Stabroek op de 121ste plek (met 1 gewipte en geregistreerde tegel).

Info op vk-tegelwippen.be/

MLH

Foto: © Freepik & VK-Tegelwippen

Facebook66
Twitter
Follow Me
Tweet