Laatste nieuws:
Wespennest verwijderen of verdelgen

Wespennest verwijderen of verdelgen?

Niets is minder vervelend dan het bezoek van wespen tijdens een picknick of leuke barbecue in de tuin. Toch heb je verschillende (natuurlijke) middelen in huis waarmee je makkelijk wespen kan verjagen of op een afstand houden. Het ene middel zal al beter werken dan het andere.


  • Houd een plantenspuit met water bij de hand en zet de spuitkop op vernevelen. Als er een wesp aan je tafel komt, vernevel er dan een beetje water over. De wesp associeert dit met regen en gaat terug naar haar nest.
  • Doe wat gemalen koffie op een schaaltje. Best een schaaltje dat niet kan barsten door de hitte. Steek nu de koffie aan met een aansteker. Wespen kunnen namelijk niet tegen de geur van koffie.
  • Plaats een bakje met azijn op tafel.
  • In de handel kan je toestelletjes verkrijgen die bepaalde geluidsgolven produceren. Hiermee kan je wespen en vaak ook muggen verjagen. De doeltreffendheid hiervan is echter niet bewezen.
  • Wespen kunnen niet tegen de geur van kruidnagel. Azijn gemengd met kruidnagel is nog effectiever!
    Vernevel via een plantenspuit wat water op de wesp die rond je tafel vliegt. Wespen houden immers niet van regen en vliegen terug richting hun nest. Water op een wespennest zelf spuiten is in geen geval een goed idee.
  • Vul een of meerdere diepvrieszakjes half met water. Bind ze dicht en hang ze met een touwtje op. De schitteringen en reflecties van de zon en het licht brengen de oriëntatie van de wespen in de war waardoor ze uit de buurt blijven.
  • Maak zelf een wespenval.

Bovenstaande zijn vaak lapmiddeltjes. Belangrijk is om te onderzoeken of er zich een wespennest in je omgeving situeert. Als dit het geval is, zullen de wespen steeds terugkeren naar dat nest. Hen verjagen is dan ook onmogelijk. Naarmate het voedsel verder in het seizoen af neemt, zullen de wespen meer en meer naar je toekomen om suikerrijk voedsel te zoeken.

Sla nooit (in paniek) naar wespen. U maakt ze hiermee zeer agressief. Dood geen wespen. Dode wespen scheiden een specifieke feromoon (geur) uit. Deze geur wekt instinctief agressie op bij andere wespen in de buurt. Loop niet weg van wespen. Dit kunnen ze als een bedreiging interpreteren. In al deze gevallen is de kans dat jij of iemand in je buurt wordt gestoken zeer groot.

Meer informatie over wespen.

Heb je overlast van een wesp. Dan kan je bovenstaande afwegen of je gaat verwijderen of verdelgen. Voor verwijderen kan je beroep doen op een imker. Voor verdelging kan je in de gemeente Stabroek beroep doen op de officiële brandweerdienst of op de hulpdienst Stabroek voor de verdelging van wespennesten. Op de website van Wespennest Vlaanderen wordt enkel de brandweerzone Noord vermeld. Meer info over de lokale regeling vind je op de pagina wespenbestrijding en eikenprocessierupsen.

Het verschil tussen bijen en wespen vind je in de wespenfolder.

Bron: Gemeente Stabroek
Foto: PixaBay

Facebook28
Twitter
Follow Me
Tweet