Laatste nieuws:
Vleermuizen en padden voorkomen muggenbeten

Vleermuizen en padden voorkomen muggenbeten

De muggenbrigade: vleermuizen en padden voorkomen jeuk

De zomer komt eraan, en dus ook het gezoem van muggen, en de jeukende muggenbeten… Steken alle muggen of alleen de vrouwtjes? Voeden ze zich met bloed? Waarom voel je de muggenaanval niet? En hoe kan de natuur jouw helpen om te voorkomen dat muggen opdagen in je slaapkamer?

Alleen vrouwtjesmuggen steken
Alle muggen eten nectar van planten, maar niet alle muggen drinken bloed. Dat doet alleen het vrouwtje als ze zwanger is. Muggen voeden zich dus niet met bloed, maar het vrouwtje heeft het nodig voor de ontwikkeling van haar eitjes. Het vrouwtje heeft daarom als enige een priksnuit: speciaal om bloed mee op te zuigen. Een mug kan anderhalf keer haar eigen gewicht aan bloed opzuigen.

De mug landt heel zachtjes op mensen of dieren. In haar dunne snuit heeft ze twee buisjes. Eén daarvan is superscherp en snijdt door de huid heen. Muggenspeeksel zorgt ervoor dat het bloed niet stolt en de mug tijd heeft om zich helemaal vol te zuigen met bloed. Een mug kan tot 3 maanden oud worden, dat zijn heel wat nachten waarin ze op zoek gaan naar een slachtoffer.

Slachtoffers ruiken lekker
Een mug steekt niet zomaar iedereen. Ze zoekt het lekkerste hapje uit op basis van lichaamsgeuren en uitgeademde koolstofdioxide. Muggen kunnen menselijke geuren al van op 30 meter afstand waarnemen. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe beter dat gaat. Een mug gaat af op haar favoriete geur. Daarom hebben sommige mensen meer last van muggen dan anderen. Nuttig om te weten: muggen worden ook aangetrokken door donkere kledij.

Muggenoverlast voorkomen
Een ventilator, muggennetten, vliegenraam of je insmeren met allerlei producten … het zijn enkele manieren om muggen op afstand te houden, maar je kan ook hulp inroepen. Wat dacht je van een patrouille van dwergvleermuizen die tot 300 muggen per nacht uit de lucht plukt? Of een larvenbrigade die al kwakend de wacht houdt?

Vleermuizen op patrouille
Elke nacht eet een vleermuis ongeveer een kwart tot de helft van zijn gewicht aan muggen, motten en spinnen. Een vleermuis van 20 gram eet al gauw tot 3,6 kg insecten per jaar! Dat maakt onze natuurlijke insectenbestrijders heel belangrijk. Wil je overlast van muggen vermijden? Trek dan vleermuizen aan!

Tips om vleermuizen aan te trekken en te helpen
Hang een vleermuizennestkast: Hang je vleermuizenkast minstens 3 meter hoog aan een stevige boom met de voorzijde naar het zonlicht, op een rustige plek, en zorg dat de aanvliegopening vrij is, zonder takken of bladeren voor de opening of direct onder de kast.
Trek insecten aan: plant wilde nectarplanten, laat dood hout liggen, leg een vijver aan of laat wat stukken van je tuin verwilderen.
Wees spaarzaam met tuinverlichting. Die hoeft zeker niet de hele nacht te branden.
Probeer je kat een uur voor zonsondergang binnen te houden. Zo kunnen de vleermuizen ongestoord hun slaapplaats verlaten. Dat is vooral belangrijk van half juni tot eind augustus, de periode waarin ze hun jongen grootbrengen.

Lees meer over vleermuizen in je tuin
De larvenbrigade: Kikkers, padden & libellen
De kikkers, padden en salamanders in je tuinvijver maken zich erg nuttig. Ze eten immers muggenlarven en op land jagen ze op allerlei insecten en slakken. Ook libellenlarven zijn echte jagers die onze bondgenoot zijn in de strijd tegen muggen. Tijd dus om een ecologische tuinvijver aan te leggen. Ga aan de slag met onze tips.

Bron: Natuurpunt.be
Foto: Pixabay

Facebook83
Twitter
Follow Me
Tweet