Laatste nieuws:
Waarom de narcist geen spijt heeft of berouw toont

Waarom de narcist geen spijt heeft of berouw toont

Als wij aan de kant worden gezet door de narcist of als we zelf het initiatief hebben genomen om de giftige relatie te beëindigen, dan blijven we achter met vragen, twijfels, ongeloof en emotionele pijn. We zijn ook geneigd om te blijven focussen op de ‘mooie’ momenten met de narcist en denken onterecht dat wij afsluiting kunnen vinden vanuit dat perspectief. Maar een narcist heeft geen spijt en is niet in staat om samen met jou afsluiting te geven of te ontvangen. Afsluiting is dus iets wat je zélf mag doen, vóór jezelf.

Een narcist wil enkel pijnigen

Wij projecteren onze authentieke emoties, zoals pijn en verdriet, op de narcist en verwachten dat zij dezelfde emoties zullen voelen. Dit is echter niet het geval, omdat een persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis geen empathie kent en dus ook geen authentieke verbinding heeft met jou. Er is ook geen sprake van een geweten, omdat de narcist zich leeg voelt van binnen en alleen de intentie heeft om jou te pijnigen, manipuleren, intimideren en de macht over jou te houden.

Boos omdat wij grenzen stellen

Eén van de redenen waarom de narcist geen spijt heeft van hun manipulatief en destructief gedrag, is omdat zij niet dezelfde emoties voelen. We kunnen de narcist vergelijken met een auto. Wij zijn hun “benzine” en als we geen benzine meer leveren dan kunnen ze geen kant op. Dan zijn ze genoodzaakt om hun narcistische voeding elders te halen. Zij worden juist boos en geïrriteerd om het feit dat wij grenzen stellen en onszelf niet meer beschikbaar stellen voor verdere manipulatie en misbruik.

Niet in staat tot berouw of spijt

Het levenswerk van de narcist is om menselijk gedrag en emoties te bestuderen. Omdat ze hier meesters in zijn, weten ze precies hoe ze moeten verschijnen in een relatie. In het beginfase zijn ze leuk, lief, charmant, attent, meegaand en geven ze ons het gevoel dat wij belangrijk en geliefd zijn. Dat is hun masker. Dat is wat zij aan ons laten zien, zodat we overgaan tot een relatie. Als een narcist meteen hun ware aard zou laten zien, dan zouden we vanaf het begin gillend wegrennen. Het in stand houden van hun bedrog en nep empathie is een vermoeiende taak voor de narcist, dus al gauw beginnen zich de barstjes in hun masker te vertonen. Ze zijn niet in staat om berouw te tonen of spijt te hebben, omdat hen dat simpelweg niet boeit!

Het is altijd de schuld van een ander

Als jij en ik spijt hebben en dit ook uiten tegenover degene die we pijn hebben gedaan, dan betekent dit ook dat wij de verantwoordelijkheid nemen voor onze woorden en daden. Een narcist is niet bereid om zijn/haar verantwoordelijkheid op te pakken en neemt daarom de slachtofferrol aan. Veel voorkomende uitspraken van de narcist die ingezet worden om hun klotegedrag te rechtvaardigen zijn: “ik heb het moeilijk”, “ik heb een lastige jeugd gehad”, “ik heb erg veel stress op het werk”, “als jij mij genoeg liefde en aandacht had gegeven, was ik niet vreemdgegaan”, “als jij mij niet had tegengesproken, dan had ik je niet uitgescholden”.

Niemand mag jou slecht behandelen

Ze zijn er alleen op uit om ons te pijnigen, gek te maken en de controle over ons leven uit te oefenen. Het is daarom ontzettend belangrijk dat we onszelf vooral niet als slachtoffer bestempelen, maar als doelwitten en overwinnaars. Niemand heeft het recht om een ander slecht te behandelen. Als dat wel gebeurt, dan is het aan ons om de verantwoordelijkheid te nemen voor ons leven en gezonde grenzen te stellen!

Noot: Elke gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen, activiteiten of aangehaalde voorbeelden berust op louter toeval. Genoemde herkenningspunten zijn zoals ze in de psychologie gehanteerd worden. Wij zijn niet aansprakelijk voor mensen die zich hierin menen te herkennen of denken dat dit over hen gaat.

Meer lezen: Herken de angsten van een Narcist!

Wil je een coachingafspraak? Neem dan contact met me op.
Petra van Deijl
Life Coach & Ervaringsdeskundige
Noalifecoaching@live.com
Noalifecoaching.com

Facebook307
Twitter
Follow Me
Tweet