Laatste nieuws:
Mist de narcist mij?

Mist de narcist mij?

Een vraag die heel vaak gesteld wordt en die getuigt van weemoed, hoop en pijn: Mist de narcist mij? Het antwoord is hard en kort: nee.

Je bent emotionele voeding

De narcist mist jou niet als persoon maar mist wel de aandacht en emotionele voeding die jij hebt geleverd. Jij bent slechts een object, een voorwerp in de ogen van de narcist. Misschien heb je financiële steun gegeven, problemen voor hen opgelost of fungeerde je als praatpaal. Het kan zijn dat de seks overweldigend lekker was, als je in een relatie hebt gezeten met een narcist. Als dit allemaal wegvalt ben jij niets meer waard voor de narcist. Het klinkt heel hard, maar het is onmogelijk om de wreedheden van de narcist en de impact van emotioneel misbruik mooi in te pakken. Hoe je het ook wendt of keert: de narcist is niet in staat om een emotionele verbintenis met je aan te gaan. Zij zijn in het bezit van een persoonlijkheidsstoornis die niet verenigbaar is met jouw integriteit en authenticiteit. Sterker nog: zij zien jouw kwaliteiten als een bedreiging en zullen er daarom alles aan doen om deze te vernietigen!

Wanneer jij vraagtekens zet

Vanaf het moment dat de narcist door heeft dat je vraagtekens zet bij de relatie, gaan ze zich bezighouden met het zoeken naar en vastzetten van nieuwe “voeding”. Ze zijn namelijk bang voor het alleen zijn, de verantwoordelijkheid voor hun eigen leven en voor wat zij jou aandoen.

Jouw nut is het misbruik

Het kan de narcist totaal niet schelen hoe jij je voelt, wat je doet en wat jou pijnigt. Het gaat hen puur om zichzelf, zij voelen zich goed als ze jou kunnen misbruiken en hun eigen lege schil kunnen opvullen met jouw liefde, compassie en begrip. Je bent een object voor de narcist, zoals een waterkoker of broodrooster bijvoorbeeld, die ze kunnen inpluggen voor hun eigen gemak. Op het moment dat je ‘kapot gaat’ of niet meer optimaal functioneert, word je weggegooid en vervangen. En zo wordt de cyclus van misbruik voortgezet. Ze zijn niet werkelijk gelukkig met de nieuwe persoon in hun leven, dat is slechts schijn. De nieuwe persoon gaat dezelfde hel tegemoet als waar jij in hebt gezeten. Het mooiste cadeau aan jezelf is compassie voelen voor jezelf en voor het nieuwe doelwit/slachtoffer van de narcist.

Emotioneel incontinent

Laat je eigenwaarde niet afhangen van de destructieve gedragingen van de narcist. Weet wie je bent en sta in je eigen waarheid! Jij bent veel meer waard dan deurmat te zijn van een emotioneel incontinent persoon.

Noot: Elke gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen, activiteiten of aangehaalde voorbeelden berust op louter toeval. Genoemde herkenningspunten zijn zoals ze in de psychologie gehanteerd worden. Wij zijn niet aansprakelijk voor mensen die zich hierin menen te herkennen of denken dat dit over hen gaat.

Petra van Deijl
Ervaringsdeskundige narcisme
Noalifecoaching@live.com
Noalifecoaching.com

Facebook107
Twitter
Follow Me
Tweet