Herstel na narcistisch en emotioneel misbruik

Herstel na narcistisch en emotioneel misbruik

Waar we allemaal mee te maken hebben na narcistisch misbruik, is het bevrijden van onze innerlijke kracht. Laten we vooral niet vergeten en onderschatten dat wij een emotionele marathon hebben gelopen. Je lichaam, je geest, je vertrouwen en je gemoedstoestand hebben tijd nodig om te herstellen. Dit is niet iets wat je kan forceren, maar wel iets waar je bewust mee moet/mag omgaan.

De innerlijke kracht is een gave die ons allemaal gegeven is, die heb je al in je bezit. Een minder ‘zweverige’ term is veerkracht! Je leert om weer toegang te krijgen tot je innerlijke kracht door niet meer te zoeken naar externe validatie (van de narcist of van anderen). Het is een genezingsproces waarin je de waarheid over je situatie onder ogen ziet. Je neutraliseert de leugens die de narcist in je leven over jou verteld heeft. Je rekent af met de belemmerende overtuigingen die jou hebben doen geloven dat je niets waard bent en dat je machteloos staat.

Mentale programmering

Tijdens de relatie of vriendschap met de narcist, is de focus en aandacht altijd op hen gericht. Zo word je ook mentaal door ze geprogrammeerd. Jouw mening, gevoelens, emoties, ideeën en waarden worden volledig onderuit gehaald. Het is buigen of boeten. Het is daarom ontzettend belangrijk om bewust de focus terug te brengen naar jezelf. Wat wil je voor je toekomst? Wat wil je ervaren en beleven? Hoe wil je in het leven staan? Pak de verantwoordelijkheid op voor je eigen leven. Niemand is verantwoordelijk voor het herstel en de invulling van je leven, alleen jij! Tijdens de giftige relatie met de narcist word je verder geconditioneerd om te denken dat je geen liefde, aandacht, genegenheid of tijd waard bent. Maar niets is minder waar. Als je de verantwoordelijkheid voor jezelf en voor je herstel oppakt, dan heb je ook weer de controle over je eigen leven. Jij hebt de narcist namelijk niet nodig, de narcist jou wel.

Stel je grenzen

Neem de beslissing om gezonde grenzen te stellen. Geef respectvol aan wat je wel en niet tolereert van anderen. Als je dit nog nooit hebt gedaan, dan kan dit in eerste instantie heel ongemakkelijk aanvoelen. Neem daarom kleine stapjes. Bijvoorbeeld als de buurman/-vrouw vraagt of je een weekend op hun hond wil passen en het komt je niet uit of je hebt er geen zin in. Zeg dan dat je dat weekend andere plannen hebt en dat je graag een andere keer de zorg voor de hond op je neemt. Zo klein mag je dus beginnen.

Geef aan hoe je wilt dat anderen met je omgaan

Ga na in hoeverre je je leven leidt onder jouw voorwaarden, of wordt het grotendeels geleefd onder de voorwaarden van je kinderen, partner, ouder, broer of zus? Heb compassie met jezelf en ga ontdekken en verfijnen onder welke liefdevolle en respectvolle voorwaarden je je leven wilt leiden. Als jij dat voor jezelf helder hebt en je leeft er ook naar, dan geef je een duidelijk voorbeeld van hoe je wilt dat anderen met je omgaan.

Neem tijd voor jezelf!

Een paar tips die mij persoonlijk erg hebben gesteund tijdens mijn herstel zijn:
De tijd nemen om te rusten en te ontspannen. Ga in de natuur wandelen, leer bewust te ademen om jezelf te kalmeren als de paniek en angst weer toeslaat. Mediteer. Bekijk grappige films om je lachspier te versterken, glimlach vaker naar een vreemde, verwen jezelf met een dagje weg of een korte vakantie. Ga 30 minuten per dag een sport beoefenen die bij je past. Schrijf al je gevoelens, emoties, angsten en je ervaringen van je af. Bekijk je gezicht en je lichaam in de spiegel. Dit is een confronterende, maar ook liefdevolle manier om erkenning te geven aan jezelf. Zie jezelf staan, wees bewust van jezelf! Een gezonde dosis zelfliefde en zelfrespect maakt de narcist bang en huiverig voor jou. Als jij in je kracht staat, maakt de narcist geen kans (meer) om jou te devalueren.

Wil je persoonlijke coaching en begeleiding tijdens je herstel na narcistisch en emotioneel misbruik? Neem dan contact op via mijn website noalifecoaching.com
Heb vertrouwen in jezelf!

Petra van Deijl
Ervaringsdeskundige narcisme
Noalifecoaching@live.com
Noalifecoaching.com

Noot: Elke gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen, activiteiten of aangehaalde voorbeelden berust op louter toeval. Genoemde herkenningspunten zijn zoals ze in de psychologie gehanteerd worden. Wij zijn niet aansprakelijk voor mensen die zich hierin menen te herkennen of denken dat dit over hen gaat.

Facebook75
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!