Laatste nieuws:
Dag narcist! Hallo lastercampagne...WTF?!

De narcistische vriendschap

Een relatie hebben met een narcist of het volwassen kind zijn van een narcistische ouder, is al een veelbesproken dynamiek. Wat echter niet vaak besproken wordt is de “vriendschap” met een narcist. Soms zitten we in zulke vriendschappen en hebben we niet direct door hoe schadelijk deze narcistische vriendschap is.

Twijfelpunten

Als je je al afvraagt of een vriendschap nog wel gezond is, in balans is, je echt kunt rekenen op je vriend(in), te vaak steken onder water voelt, als je belachelijk wordt gemaakt onder het mom van “het is maar een grapje”.
Als je wordt beschuldigd van dingen waar jij geen weet van hebt, of als je te vaak op eieren loopt. Als je merkt dat je je gaat voorbereiden op bepaalde gesprekken, zoekende naar taalgebruik of het formuleren van zinnen die niet als aanstootgevend worden ervaren door je vriend/vriendin.
Als je je onrustig voelt en je gevoel aangeeft dat er iets niet in de haak is, dan is de kans groot dat je in een giftige vriendschap zit.

Spiegelen

Narcisten zijn erg goed in het spiegelen van jouw mooie eigenschappen. In het begin van de vriendschap tonen zij gedrag wat lijkt op een echte vriendschap. Ze zijn namelijk spontaan, tonen begrip, vragen je mee uit eten, op vakantie en willen veel tijd met je doorbrengen. Zij geven je het gevoel dat niemand jou beter begrijpt dan hen zelf. Zij maken mentaal aantekeningen van dingen die je wel of niet leuk vindt en schenken extra aandacht aan persoonlijke details.

Onechte vriendschap

Een vriendschap moet van twee kanten komen en is gebouwd op wederzijds vertrouwen, loyaliteit en empathie. Narcisten zijn echter per definitie niet in staat om loyaal te zijn, kunnen geen empathie voelen, zijn alleen maar bezig met zichzelf, voelen zich superieur en zijn op lange termijn niet te vertrouwen. De narcistische vriend(in) is verslaafd aan het voeden van zijn/haar eigen ego (narcistische voeding). Jij wordt gebruikt als leverancier van die voeding. Er is totaal geen sprake van vriendschappelijke liefde, omdat de narcist jou ziet als een object voor het botvieren van hun eigen tekortkomingen. Uiteindelijk wordt je gebruikt als praatpaal/pispaal en je voelt je zelfvertrouwen afbrokkelen.

De narcistische vriendschap kenmerkt zich door:

Manipulatie: Je voelt je emotioneel leeggezogen door al hun drama. Ze moeten continu in het middelpunt staan en hebben erg vaak onenigheid met hun naaste omgeving. Ook hebben ze conflicten met jou, die doorgaans ongegrond zijn. Jij bent degene die aan het kortste eind trekt. Jij ziet het volgens de narcist allemaal verkeerd en moet heel nodig een bezoek brengen aan een psycholoog.

Disbalans: Je merkt dat je veel investeert in de emotionele bankrekening van de vriendschap, maar behaalt geen winst. De investering is namelijk nauwelijks of niet wederzijds. Je bent altijd bereid om een luisterend oor te bieden en wilt helpen met persoonlijke uitdagingen die de narcist doormaakt. Jij staat altijd klaar, maar andersom krijg je het gevoel dat je tot last bent.

Projectie: Je wordt beschuldigd van dingen waarvan je maar al te goed weet dat die niet waar zijn. Echter, ze worden op zo’n overtuigende en subtiele manier gecommuniceerd, dat je aan jezelf gaat twijfelen. Wat er in feite gebeurt is dat de wijze waarop de narcist jou beschrijft juist een perfecte omschrijving is van zichzelf. Ze vertellen je onbewust wie ze daadwerkelijk zijn.

Hatelijke uitspraken: De narcist gaat op den duur niet alleen jou emotioneel kapotmaken, maar ook je omgeving proberen mee te trekken in hun destructieve wereld. Dat doen ze door gemene uitingen te doen over je andere vrienden, je ouders, je partner en zelfs je kinderen. Deze hatelijke uitingen worden niet direct aan je omgeving gecommuniceerd, maar aan jou. Ze weten precies hoe ze je kunnen pijnigen en zullen niet terugdeinzen. Ze zullen ook op subtiele wijze zeggen hoe je omgeving je slecht beïnvloedt en dat je beter een tijdje afstand kan nemen om tot rust te komen. Dit laatste is puur bedoeld om jou te isoleren van je dierbaren. Ze willen jou alleen maar voor zichzelf en zien de rest van je omgeving als een dreigement. Zeker de personen die hen beginnen te doorzien.

Jaloezie: De narcistische vriend(in) is ontzettend jaloers op je uiterlijk, je mooie eigenschappen, je prestaties, je relatie en je populariteit. Zij laten dit merken door je te bekritiseren en steken onder water te geven. Ze kunnen ook alles waar je trots op bent belachelijk maken. Als hier een patroon in ontstaat wordt je zelfvertrouwen systematisch afgebroken.

We blijven veel te lang hangen in deze giftige vriendschappen, uit loyaliteit en angst voor de consequenties. De consequenties kunnen zijn dat je gestalkt wordt, dat je zwart wordt gemaakt in je omgeving en dat er haatcampagnes worden uitgevoerd door de narcist, wanneer je hen ontmaskert. Je hebt het gevoel dat je de vriendschap gaat missen, omdat je de nare situaties bagatelliseert en de mooie momenten romantiseert. Aan de andere kant ben je niet meer opgewassen tegen de emotionele strijd die gevoerd wordt. Je wordt lichamelijk en geestelijk moe van alle drama in de vriendschap.

Het enige redmiddel

Trek de stekker eruit, verbreek ALLE contact! Kies voor jezelf en weet dat zo’n vriendschap gebaseerd is op onzuivere intenties en onechte waarden.

Noot: Elke gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen, activiteiten of aangehaalde voorbeelden berust op louter toeval. Genoemde herkenningspunten zijn zoals ze in de psychologie gehanteerd worden. Wij zijn niet aansprakelijk voor mensen die zich hierin menen te herkennen of denken dat dit over hen gaat.

Petra van Deijl
Ervaringsdeskundige narcisme
Noalifecoaching@live.com
Noalifecoaching.com

Facebook175
Twitter
Follow Me
Tweet

Eén reactie

  1. Voel mij aangesproken door je tekst bovenin dit bericht. Ik herken de ‘houding’, maar zie ook dat mijn man voor mij gaat.. het is zo dubbel… Wellicht niet volledig narcistisch.. ofzo? Hij is echt lief, nu op dit moment in mijn leven. .. Misschien zie ik iets niet? … Ik krijg koffie op bed. Hij belt vandaag om mij sterkte te wensen ( ging niet goed met mijn moeder ). Hij stuurt mooie foto’s van de natuur als hij ergens werkt. Hij toont interesse. Maar moet wel zeggen. Afgelopen zomer was het anders.. echt verschrikkelijk. In het kort. Maar het lijkt alsof hij nu echt toch voor ons huwelijk gaat. En voor mij.. Ben het niet allemaal vergeten, maar zie nu dat hij er weer is…
    En ja, ik heb het vermoeden dat hij gewoon moeilijk kan zeggen wat hij wil… En dit op een manier doet die zeer onprettig kan zijn, voor mij. Ik heb afgelopen zomer voor het eerst gezegd, nee. … Maar wel in liefde.. Mijn moeder had onze hele familie uitgenodigd en betaald een reis naar Portugal.. In het kort, bleek dat hij niet mee wilde. Samen zijn met mijn familie… Ik heb echt ook samen met mijn coach uiteindelijk besloten om alleen te gaan, dit was voor mij echt een grote stap. Sindsdien is hij lief.. ( meestal:).. Pff, weet het niet..