Laatste nieuws:
Herken de angsten van de narcist

Herken de angsten van de narcist

Een relatie met een narcist maakt emotionele wrakken van ons, al tijdens de relatie maar ook nog steeds erna. We zijn bang en gestresst geworden en durven niet (meer) ons ongenoegen, onze wensen en verlangens uit te spreken. Maar we zijn ons vaak onbewust van het feit dat narcisten ook vol angst zitten en deze angsten op ons projecteren.

Hieronder vind je een paar voorbeelden van de angsten van een narcist:

In de steek gelaten worden, afwijzing

Een narcist is bang om in de steek gelaten te worden en/of afgewezen te worden en ze worden vaak woedend als je dreigt te vertrekken. Om je vertrouwen terug te winnen zullen ze hun excuses aanbieden of je weer overladen met liefdesbetuigingen, cadeau’s, …Dit is dezelfde tactiek die zij in het beginfase van de relatie toepassen. Als je ze afwijst betekent dit, in hun ogen, dat jij de “de lege schil” hebt afgewezen die zij zo zorgvuldig in elkaar hebben gezet. Hun lege schil is afhankelijk van de goedkeuring en aandacht van anderen. Als narcisten afgewezen worden, worden ze gedwongen om naar zichzelf te kijken, om hun gedrag kritisch te bekijken. Hier zijn zij bang voor en ze zijn ook niet in staat om zelfreflectie toe te passen.

De draak steken

Als je de draak met ze steekt worden ze woest. Immers, ze hebben geen gevoel voor humor als het hen betreft. Ze lachen wel anderen uit in de meest bizarre situaties (als een ander hard valt of zich niet goed voelt) omdat zij geen empathie kunnen voelen of tonen. Empathie is ze onbekend, al kunnen ze heel goed doen alsof. Ze kunnen niet om zichzelf lachen, al leent de situatie zich er voor. Narcisten zijn hooggevoelig, maar niet ten opzichte van anderen. Ze zijn alleen gericht op zichzelf. Als een narcist meent dat jij hem/haar uitlacht, kan dit zich weer gaan uiten in een woede-uitbarsting. Te vergelijken met de woede-uitbarsting van een 2-jarige, heel kinderachtig dus.

Geen respect ervaren

Als ze vinden dat je ze niet respecteert, wordt dat bijna een fobie voor hen. Ze worden dan overspoeld door gevoelens van angst en afkeer. Ze zien zelfs een hint van onrespectvol gedrag als een megaprobleem. Het is net alsof je een ballon lek prikt: hun ego wordt ongelooflijk gekrenkt. Met als gevolg de stiltebehandeling of een woede-uitbarsting.

Genegeerd worden

Als je een narcist negeert, voelen ze zich erg gekwetst. Je voedt hun ego niet meer, je geeft geen narcistische voeding. Een narcist wordt nog liever gehaat dan genegeerd. Zelfs negatieve aandacht is voeding. Zij hebben het gevoel dat zij niet kunnen leven zonder aandacht, of dit nou positief of negatief is.

Ontmaskerd worden

Als jij het durft een narcist te ontmaskeren tegenover anderen, zullen ze je nog meer gaan verafschuwen en de slachtofferrol aannemen in een poging om hun hachje te redden. Alles wat zij jou hebben aangedaan wordt gebruikt als tegenoffensief om jou in een verkeerd daglicht te stellen! Juist datgene waar ze zich zelf schuldig aan maken, wordt jou in je gezicht gegooid. Ze kunnen zo overtuigend de slachtoffer spelen, dat anderen gaan denken dat jij degene bent die de narcist slecht hebt behandeld.

Kinderachtige woedeaanvallen

Als je een narcist confronteert met hun slechte gedrag, krijgen ze een woedeaanval of je krijgt de stiltebehandeling. Ze worden niet graag verantwoordelijk gehouden voor hun slechte gedrag, want dan moeten ze toegeven dat ze niet perfect zijn. Narcisten zijn bewust van hun tekortkomingen, maar kunnen er alleen mee omgaan als ze deze op jou projecteren. Het kan dan ook zijn dat de narcist jóu uitmaakt voor narcist. Je weet op een gegeven moment niet meer wat waar is, je twijfelt aan je eigen perspectief.
Een narcist zal nooit toegeven dat hij/zij fout zit, omdat ze zich dan kwetsbaar moeten opstellen. Dit is gif voor een narcist. Zij geven jou liever de schuld van alles, zodat zij zelf geen schuld hoeven te bekennen.

Bang om oud te worden

Het gedrag van een narcist wordt destructiever naarmate zij ouder worden. Ze kunnen er niet mee omgaan dat ze minder populair zijn, minder succes hebben, dat hun uiterlijk verandert (rimpels, niet meer strak in het vel) en hun sex appeal afneemt. Tijdens hun leven hebben ze, in sommige gevallen, alleen materialistisch succes weten op te bouwen. Als ze ouder worden en geen werk meer hebben, de kinderen zijn de deur uit, hun partner is overleden of dat zij niet meer fit genoeg zijn om te reizen, krimpen zij helemaal in en worden ze gemener en manipulatiever.
Zij kunnen niet meer terugvallen op succesvolle relaties en vriendschappen, zoals een gezond mens dat doet, omdat zij deze relaties nooit hebben ontwikkeld en onderhouden. Zij hebben in feite iedereen weggejaagd die ooit om hen heeft gegeven.

Noot: Elke gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen, activiteiten of aangehaalde voorbeelden berust op louter toeval. Genoemde herkenningspunten zijn zoals ze in de psychologie gehanteerd worden. Wij zijn niet aansprakelijk voor mensen die zich hierin menen te herkennen of denken dat dit over hen gaat.

Petra van Deijl
Ervaringsdeskundige narcisme
Noalifecoaching@live.com
www.noalifecoaching.com

Facebook348
Twitter
Follow Me
Tweet