Laatste nieuws:

Hoe houd je jezelf gemotiveerd tijdens het opruimen?

Sommigen irriteren zich aan de rommel in huis, maar zien er ook als een berg tegenop om te beginnen met opruimen. Want waar begin je met opruimen? De plek met de meeste troep, de zolder of de kelder die helemaal is afgeladen met spullen? Of juist een plek waar je dagelijks komt, waardoor je dagelijks geconfronteerd wordt met de rommel. In mijn werk als opruimcoach adviseer ik mijn klanten altijd te beginnen met opruimen van de woonkamer.

Waarom de woonkamer?

Omdat de woonkamer een ruimte is waar je veel tijd door brengt en je er na een drukke dag, misschien wel met je voeten op de bank, wilt kunnen relaxen. Als de woonkamer rommelig en chaotisch is, voel je je daardoor vaak minder op je gemak en kom je er ook niet echt tot rust. Misschien vind je het zelfs wel vervelend om mensen te ontvangen, omdat je woonkamer rommelig is.

Hoe pak je dat aan?

Maar hoe pak je dat dan aan zonder overweldigd of gedemotiveerd te raken? Waar begin je? De salontafel met wiebelige stapels paperassen? De kast die je niet meer open durft te doen, omdat de spullen er uit dreigen te vallen zodra je een deurtje opent? Of juist het rommelige hoekje naast de bank? Om gemotiveerd te blijven, kun je het beste beginnen met een plek die aan twee voorwaarden voldoet.

Twee voorwaarden

De eerste voorwaarde is een plek direct in zicht te kiezen, zoals bijvoorbeeld de salontafel. Door in het zicht iets op te ruimen, zie je direct resultaat van je werk en dat geeft een opgeruimd gevoel en motiveert om verder te gaan. De tweede voorwaarde is dat de plek die je op gaat ruimen niet groter is dan twee vierkante meter of één kubieke meter. Het kiezen van een afgebakende plek heeft twee voordelen. Ten eerste voorkom je dat je van de ene hoek naar de andere hoek van je woonkamer gaat werken, waardoor uiteindelijk niets echt is opgeruimd. Ten tweede ben je binnen afzienbare tijd klaar met je opruimklus. Wanneer je in één keer je gehele woonkamer gaat opruimen, kost dat veel tijd. Het gaat dan niet alleen om de tijd die je kwijt bent aan het opruimen zelf. Maar ook om de tijd die je nodig hebt om beslissingen te nemen over wat er met de spullen die je tegenkomt moet gebeuren.

Beslissingen

Opruimen is het nemen van beslissingen, want rommelige plekken bestaan voor het merendeel uit spullen waar geen beslissing over genomen is. De eerste beslissing is bepalen of je spullen wel of niet wilt bewaren. Dit is voor veel mensen vaak al een lastig onderdeel bij het opruimen, waardoor zij de motivatie verliezen. Om te voorkomen dat je je motivatie verliest heb ik een handig stroomschema ontwikkeld, die het makkelijker maakt om tot een besluit te komen over het al dan niet bewaren van spullen. Dit stroomschema heet de beslisboom om te ‘ontspullen’ en is gratis te verkrijgen via de link.

Op mijn Facebookpagina en Instagram staan ook tips om gemotiveerd te blijven tijdens het opruimen.

Monique Holleman

Facebook10
Twitter
Follow Me
Tweet