Laatste nieuws:
Monique Holleman - Opruimcoach - u85

Ik ga op vakantie en neem mee…

Ken je dit spelletje? Ik speelde het op de lagere school, het is een geheugenspelletje. De eerste speler die aan de beurt is, zegt de zin: “Ik ga op vakantie en ik neem mee ….” aarna hij of zij een voorwerp noemt. De beurt gaat dan over naar de tweede speler. Ook hij of zij zegt de zin: “Ik ga op vakantie en ik neem mee ….” en noemt vervolgens het voorwerp dat de eerste persoon heeft gezegd en verzint zelf een nieuw artikel. Speler nummer drie noemt dan in de juiste volgorde de artikelen op die de eerste twee personen hebben opgenoemd, en verzint er weer een voorwerp bij. Op deze manier wordt de keten van woorden steeds langer en langer…

Vakantie inpaklijst

Gelukkig kun je je vakantie inpaklijst opschrijven en hoef je niet alles te onthouden. Maar dan nog geeft het inpakken van koffers en tassen vaak stress. Helaas kan ik geen standaard inpaklijst geven, omdat ieder type vakantie om een andere inpaklijst vraagt. Want voor een autovakantie neem je andere spullen mee dan op een vliegvakantie. Als je op het internet zoekt, zijn er voldoende websites te vinden, die voor ieder type vakantie een inpaklijst hebben. Ik gebruik de website van de ANBW, omdat deze voor mij het meest overzichtelijk is.

Leeg zijn

Vakantie betekent voor veel mensen vrij zijn. Vrij van verplichtingen en als je weggaat ook vrij van alle spullen in je huis. Je hoeft niet te poetsen, niets op te ruimen, je laat alles achter je. Het woord vakantie komt van het Latijnse werkwoord vacare en dat betekent: leeg zijn of vrij zijn van.
De meeste spullen die meegenomen worden op vakantie, zijn spullen die in lijn zijn met je behoeften. Dus spullen die je echt nodig hebt. Maar waarom hebben we dan zoveel meer nodig als we weer thuis zijn in ons ‘echte’ leven? Ik adviseer mijn klanten niet om zo minimalistisch te leven als tijdens een kampeervakantie. Maar ik geef wel vaak als voorbeeld dat je tijdens een vakantie in wezen niets te kort komt. Ondanks dat je een minimum aantal bezittingen mee kunt nemen. Dit is vaak een eye opener.

Minder spullen = meer vrijheid

Als ‘ontspullen’ echt heel lastig is voor mijn klanten, geef ik ze een ander voorbeeld. Stel je krijgt de mogelijkheid om je droomleven te kunnen leven. Maar je moet hiervoor honderden kilometers verderop gaan wonen. Binnen 10 dagen moet je verhuisd zijn. Zou je helemaal blij en gelukkig zijn? Of zou je om je heen kijken en je zorgen maken over hoe je alle spullen ingepakt en verhuisd krijgt? Hoe groot is de kans dat je zou besluiten dat het niet de moeite waard is, dat je prima zit waar je nu zit?

Ik weet dat dit misschien een bizar voorbeeld is. Maar spullen kunnen ankers zijn. Vaak krijg ik na dit voorbeeld, voorbeelden terug van mijn klanten van situaties waarin spullen een belemmering waren in het leven. Het uitstellen van klussen in huis omdat er spullen in de weg staan, staat op nummer 1. Hierbij moet je denken aan klussen zoals schilderwerk, het witten van het plafond, vervangen van de vloerbedekking, het plaatsen van een nieuwe keuken.

Om je een eind op weg te helpen met het verminderen van spullen in huis, heb ik de beslisboom om te ontspullen ontwikkeld. Een handig stroomschema met een aantal vragen die helpen bij het nemen van beslissingen over het al of niet bewaren van spullen. Vraag hem hier aan.
Wil je meer informatie over opruimen en ontspullen, bezoek mijn Facebookpagina en Instagram account en lees mijn blogs.

Monique Holleman

Facebook15
Twitter
Follow Me
Tweet