Laatste nieuws:
Bewoners WZC De Bijster genieten van een heerlijke vakantie

Bewoners WZC De Bijster genieten van een heerlijke vakantie

Iedereen gaat graag op vakantie, dus de bewoners van WZC De Bijster gaven aan dat ze dat ook graag wilden doen. Het idee werd door WZC De Bijster overlegd bij de GZA en werd daar enthousiast ontvangen.

Greet Andriessen - wzc De Bijster - Essen - (c) Noordernieuws.be 2023 - HDB_8791
Greet Andriessen
Om de vijf jaar

Doorgaans gaan begeleiders en bewoners van WZC De Bijster om de vijf jaar op vakantie. “De laatste keren waren in 2014 en 2019”, vertelt Greet Andriessen, Begeleider Wonen en leven centraal, medewerker Bogerd oranje. “We denken er over na en bekijken voor welke bewoners dit een goede gebeurtenis is. In 2014 en 2019 zaten we in twaalf huisjes van Center Parcs. Maar omdat die niet aangepast zijn aan mensen met een grote zorgvraag, konden er geen bewoners uit die groep mee. Per leefgroep waren er een of twee huisjes voor bewoners, plus personeel en iedereen kon tijdens de vakantie dingen doen in het tempo van de bewoners, of dit nu uitslapen was, later naar bed…”

Bewoners WZC De Bijster genieten van een heerlijke vakantie4s

De Dielis

“We organiseren vijf jaar lang activiteiten om deze vakanties te financieren. Vorig jaar ontvingen we een brief van ‘De Dielis’, die hun huis in Hamont-Achel serieus hebben aangepast voor mensen met een beperking. Deze mensen zien de noodzaak ervan in en sloten een overeenkomst met Toerisme Vlaanderen om tien WZC organisaties in Limburg uit te nodigen. Omdat ze vernomen hadden dat bewoners van De Bijster ook wel op vakantie gaan, kregen wij dus daarom een brief.”

Bewoners WZC De Bijster genieten van een heerlijke vakantie2

Twee vakanties

“Omdat we tijdens corona niet veel activiteiten konden doen in verband met de financiering van een vakantie, boden ze ons deze mogelijkheid. Daar de andere organisaties uit Limburg weinig respons hadden gegeven, hebben we gevraagd of we het huis twee vakanties konden boeken. Het huis heeft 24 bedden, is volledig ingericht voor mensen met een (zware) beperking en is dus ook geschikt voor onze zwaarste zorgbehoeftes. Op het terrein zijn alpaca’s, kippen, schapen, egels, een geweldige tuin en heel veel ruimte.”

Bewoners WZC De Bijster genieten van een heerlijke vakantie5

Meteen een succes

“Er zijn bewoners meegegaan van Stappersdonk en Rozemoer, leefgroep 3, 4, 5 en 6. Het was natuurlijk wel een andere omgeving, maar onze eigen aanwezige medewerkers, tien in totaal, zorgden voor het vertrouwde gezicht. De eerste vakantie was eind maart en meteen een succes! De tweede vakantie was eind april en gingen er bewoners mee van Bogerd oranje en Klaversven 1 en 2, zestien bewoners en tien begeleiders: collega’s en studenten van Mariaberg. Deze gingen beide keren op vrijwillige basis mee. Tijdens deze vakanties werden in De Bijster speciale activiteiten georganiseerd om ook vakantie te vieren, bijvoorbeeld een kaas- wijnavond, optredens, een speciaal ontbijt of uitstapjes.”

Bewoners WZC De Bijster genieten van een heerlijke vakantie3

Fantastische ervaring

“De eerste vakantie zijn we vooral buiten bezig geweest, er kwam iemand met ‘aaidieren’ en er was een karaokemiddag. Bij alle twee de vakanties hebben we op woensdagmiddag de families uitgenodigd, bij de eerste vakantie voor de karaokemiddag en de tweede keer hebben we een stadwandeling gemaakt in Hamont-Achel met een gids. We zijn er op het marktje geweest en hebben ritjes gemaakt met riksja’s, alles op het tempo van de bewoners, waarbij veel verhalen over vakanties van vroeger terugkwamen. Het waren intense weken, want je leeft 24 op 24 uur met elkaar samen. Maar het was zonder meer geweldig en een fantastische ervaring om onze bewoners op een andere manier te zien.”

Dankbaar voor deze perfecte vakanties

“We zijn Toerisme Vlaanderen en De Dielis heel dankbaar dat we deze, perfect georganiseerde, vakantie mochten beleven. Het waren een echte ‘samen vakanties!’”

Foto’s: WZC De Bijster

NN

Facebook137
Twitter
Follow Me
Tweet