Laatste nieuws:
Manegepaarden Pensioenfonds - Carola Poot met Sterre - (c) Noordernieuws.be 2023 - HDB_8812u
Carola met Sterre

De bijzondere hobby van… Carola Poot!

Carola Poot (45) kreeg een paardrijles cadeau en was daarna meteen verkocht, aan deze geweldig sport en aan paarden. Maar toen ze bekend raakte met het lot van afgedankte manegepaarden, besloot ze zich in te zetten voor deze edele dieren, die mensen zoveel plezier en liefde hadden gegeven.

Hij had nog zoveel levensvreugde

“Ik had een paardrijles cadeau gekregen en die reed ik bij manege De Wolf in Huijbergen, het paard waarop ik reed heette Joost. Na die eerste keer was ik verkocht en ben les gaan nemen. Op een gegeven moment moest ik op een ander paard rijden, omdat Joost kreupel was en in de wei stond. Elke keer als ik kwam rijden, nam ik wat lekkers mee voor Joost en legde dat in zijn stal. Dan had hij wat lekkers als hij binnen gezet werd. Dit deed ik tot me gevraagd werd het niet meer te doen, ze moesten het aldoor weghalen, omdat het lag te beschimmelen. Ik zei dat het voor Joost was en toen werd me verteld dat Joost drie weken daarvoor al naar de slacht was gegaan. Hij was pas zeven jaar oud en had nog zoveel levensvreugde, maar omdat hij het lichamelijk niet meer op kon brengen moest hij dood.”

Manegepaarden Pensioenfonds - De hobby van Carola Poot - (c) Noordernieuws 2023 - HDB_8800
Elk paard en elke pony heeft bij Carola een eigen stal
Stichting

“Het drong toen tot me door dat dat lot dus elk paard overkomt, dat tijdens zijn leven mensen zoveel plezier en liefde heeft gegeven! Ik had ondertussen mijn eigen paard en besloot een stichting op te richten voor afgedankte manegepaarden. Eerst zocht ik op de manege mensen om elke maand wat te sparen, want ik had wel een stichting, maar nog geen paarden en daar moest een spaarpotje komen. De eigenaar van de manege kwam naar me toe, hij wist waar ik mee bezig was, en zei dat er een paard van twaalf jaar oud weg moest vanwege artrose en of ik die in de stichting wilde opvangen, wat ik heb gedaan.”

Manegepaarden Pensioenfonds - De hobby van Carola Poot - (c) Noordernieuws 2023 - HDB_8797

Eerste in de regio

“Mijn stichting was de eerste in de regio die voor manegepaarden opkwam. Ik heb contact opgenomen met radio en t.v., die er aandacht aan besteedden. Een maand later had ik er vier paarden bij. Avanti, het eerste paard, werd door vrienden, die bij dezelfde manege paard reden, vrijgekocht. Ze regelden een plek voor me waar ik paarden kon stallen. Avanti kon daar met de vier nieuwe paarden gestald worden. Het jongste paard was twaalf, de oudste 27. Paarden worden gemiddeld 28 -29 jaar oud en het oudste paard dat ik heb gehad is 42 geworden, de oudste pony 45. Zolang een paard een waardige oude dag kan hebben, blijven ze bij mij staan.”

Manegepaarden Pensioenfonds - De hobby van Carola Poot - (c) Noordernieuws 2023 - HDB_8795

Geweldige overburen!

“Naast de stichting en de verzorging van de paarden, had ik ook een voltijds baan. Op een gegeven moment had ik 24 paarden, die ik in Nieuw-Vossemeer stalde. Ik ben twintig jaar op zoek geweest naar een eigen plek, maar dat was financieel niet haalbaar. Van onze buurman hoorde ik dat buren aan de overkant vergunning hadden gekregen voor het bouwen van stallen. Ik ben naar ze toegegaan en ik mocht de stallen huren en kreeg een stuk wei in bruikleen. Dat was geweldig, het zijn supermensen en ze hebben de paarden en mij heel erg gelukkig gemaakt!”

Manegepaarden Pensioenfonds - De hobby van Carola Poot - (c) Noordernieuws 2023 - HDB_8803

Nog nooit buiten geweest

“De paarden hebben drie hectare wei tot hun beschikking en allemaal een eigen stal, je ziet ze genieten, dag in dag uit. Een van de paarden bijvoorbeeld, ze is de jongste: 22 jaar, kwam van een manege in Rotterdam en was nog nooit buiten of in een wei geweest. Toen ze voor het eerst buiten kwam ging ze rennen, aldoor rondjes rennen in de frisse lucht. Dat had ze nog nooit meegemaakt! De eerste tijd moest ze altijd eerst even alleen naar buiten, zodat ze zich uit kon leven. Paarden in een kudde passen zich snel aan elkaar aan en na een poosje kalmeerde ze en voelde de veiligheid van de kudde.”

Manegepaarden Pensioenfonds - De hobby van Carola Poot - (c) Noordernieuws 2023 - HDB_8805

Je zorgt voor je dier

“Op dit moment heb ik 29 paarden, de jongste is 22, de oudste 37. Je krijgt op een gegeven moment veel aanvragen, maar we hebben echt gekozen voor manege- en circuspaarden, omdat die stomweg, zonder gevoel, worden afgedankt. Ook particulieren bellen wel, omdat ze vinden dat hun paard niet meer voldoet. Maar ik vind, dat als je een dier neemt, je daar tot zijn laatste moment voor blijft zorgen. Een dier dank je niet af!”

Manegepaarden Pensioenfonds - De hobby van Carola Poot - (c) Noordernieuws 2023 - HDB_8799
De paardendouche
Gelukkige paarden

“Ik heb een wachtlijst, maar niet de ruimte om ze te stallen en de zorg te geven die ze verdienen. Het is heel dankbaar dat ik dit kan doen. Vroeger werden de paarden door anderen verzorgd, maar nu doe ik dat allemaal zelf en dat is geweldig! Ik zie hoe gelukkig de paarden zijn en hoe ze een kudde vormen. Dat was ongekend voor ze, terwijl paarden kuddedieren zijn.”

Manegepaarden Pensioenfonds - De hobby van Carola Poot - (c) Noordernieuws 2023 - HDB_8802
Fluffy
Teruggeven wat ze afgepakt is

“We hebben een katje, Fluffy, die aan is komen lopen en de koning van de stal is. Kikkervisjes in de vijver, vogelnestjes in de stal. Het is een plek waar mensen en dieren welkom zijn en zich goed voelen. Ik wil de paarden teruggeven wat ze door anderen is afgepakt, tot het hun tijd is om over de Regenboogbrug te gaan.”

Manegepaarden Pensioenfonds - De hobby van Carola Poot - (c) Noordernieuws 2023 - HDB_8798

Ondersteuning

“Als mensen, die veel van paarden houden, ons willen ondersteunen door klusjes te doen en te genieten van de paarden, nodigen wij ze graag uit om contact met ons op te nemen via de website. Daar kunnen mensen ook een afspraak maken als ze willen komen kijken.”

www.manegepaardenpensioenfonds.nl

NN

Facebook436
Twitter
Follow Me
Tweet