Laatste nieuws:
Op vakantie met je hond of kat

Op vakantie met je hond of kat

Je huisdier wel of niet mee op vakantie? Welke keuze je ook maakt, je zal het een en ander moeten regelen. Als je je hond of kat wilt meenemen naar het buitenland dan moet je je houden aan de buitenlandse regel- en wetgeving.

Op vakantie binnen en buiten Europa heeft je hond of kat een dierenpaspoort nodig. Daarnaast moet je huisdier ook gechipt zijn. Hiervoor kan je bij je dierenarts terecht: hij of zij kan zorgen voor het verplichte dierenpaspoort en de chip, en eventueel de nodige vaccinaties.

Invoereisen binnen Europa
Ga je op vakantie binnen Europa?
-Je hond of kat moet in bezit zijn van een dierenpaspoort;
-Je hond of kat moet identificeerbaar zijn (sinds 3 juli 2011 is alleen een chip geldig, mits je kan aantonen dat de tatoeage voor deze datum is gezet);
-Je hond of kat moet ingeënt zijn tegen rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid (ten minste 21 dagen voor de reis);
-Je hebt niet alleen te maken met de regel- en wetgeving van het land waar je naartoe gaat, maar ook de landen waar je doorheen reist.

Raadpleeg je dierenarts
Sommige landen binnen de EU hanteren aanvullende regels, zoals een verplichte wormenbehandeling of een verbod op bepaalde rassen. Bij je dierenarts kan je navragen of er aanvullende invoereisen worden gesteld voor jouw vakantiebestemming. Op de website van LICG kan je de invoereisen per land bekijken.

Invoereisen buiten Europa
In principe gelden dezelfde regels als in Europa: een dierenpaspoort, een chip en een inenting tegen rabiës. Als je buiten Europa op vakantie gaat dan kan je voor aanvullende invoereisen kijken op www.licg.nl. In bepaalde landen moet je huisdier eerst in afzondering of quarantaine. Het kan ook zijn dat je hond of kat een bloedonderzoek moet ondergaan. Voor de zekerheid adviseren wij voor landen buiten Europa ook contact op te nemen met de ambassade van het land waar je heen wilt. De regel- en wetgeving kunnen namelijk gewijzigd zijn.

Bron: Dierenarts.nl
Foto: Pixabay

Facebook16
Twitter
Follow Me
Tweet