Laatste nieuws:
Monique Holleman - Opruimcoach - u85

Lastige spullen

Tijdens het opruimen kom je altijd spullen tegen, die lastig zijn om weg te doen. Dit zijn soms zelfs spullen die niet nuttig of mooi zijn, maar je kunt jezelf er niet toe aanzetten om ze weg te doen. Vaak zijn dit spullen waar je zelf niet voor gekozen hebt. Ik heb het over cadeaus.

Lastig om weg te doen

Dit terwijl cadeaus toch leuk horen te zijn. Ze horen je vreugde te geven en je hoort er blij mee te zijn als je ze krijgt, want een ander heeft de moeite genomen het voor je te kopen. Van oudsher hebben cadeaus altijd een symbolische betekenis gehad. Ze worden gebruikt om respect mee over te brengen, om gastvrijheid en liefde mee uit te drukken, vriendschappen te bezegelen, vergeving mee te vragen en soms zelfs om in een goed blaadje te komen. Cadeaus zijn geschenken waar een emotie, bedoeling of de aard van een relatie mee wordt overgebracht. Dit zorgt ervoor dat cadeaus lastig zijn om weg te doen, omdat het niet meer alleen objecten zijn, maar een gebaar.

Het gaat om het idee

Het voordeel van al die cadeaus, geschenken en gebaren is, dat ze iedereen om de oren vliegen en dat de meeste mensen snel zijn vergeten wat ze hebben gegeven. Kun jij je nog herinneren wat je twee jaar geleden met kerst aan je schoonzus, partner of kind hebt gegeven? Voor de meeste mensen is het gebaar dat ze iets hebben gegeven, meer van belang dan dat ze stil staan bij wat ze hebben gegeven. Vaak staan ze niet meer stil bij het object zelf. Het gaat om het idee en niet om het ding.

Jij bepaalt wat je wil bewaren

Bewaar daarom alleen wat je echt mooi vindt en/of gebruikt. Bevrijd je huis van alle andere onnodige cadeaus, die niet nuttig of mooi zijn. Leg onnodige cadeaus in de toekomst direct in een doos voor de kringloopwinkel of probeer ze te verkopen. Ik weet het, dit klinkt ondankbaar. Maar hoe sneller je er afstand van doet, hoe kleiner dat de kans is dat de onnodige spullen zich in je huis nestelen. Het blijft per slot van rekening jouw huis, dus jij bepaalt wat je mooi vindt, nodig hebt en wilt bewaren.

Vraag om cadeaus waar je wat aan hebt

Vind je dit nu echt lastig? Ben je bang de ander te kwetsen? Vraag dan in de toekomst om cadeaus waar je wat aan hebt. Zoals levensmiddelen, vertel hoe heerlijk je het zou vinden om handgemaakte bonbons te krijgen. Of laat iedereen weten dat je dol bent op een bepaalde bodylotion, badzout of geurkaarsen. Help mensen herinneren aan je hobby’s en vraag een tegoedbon. Zodat je geen onnodige spullen meer krijgt, maar spullen waar je blij van wordt. Dit geeft degene die jou het cadeau schenkt ook een prettig gevoel.
Voor meer opruimtips volg mij op Facebook of Instagram. Of vraag een gratis opruimadvies gesprek aan.

Monique Holleman

Facebook14
Twitter
Follow Me
Tweet