Laatste nieuws:
Monique Holleman - Opruimcoach - u85

De 3 basiscategorieën tijdens het opruimen

Als je mijn eerdere artikelen hebt gelezen, weet je inmiddels dat ik groot voorstander ben van stap voor stap opruimen. Niet in een keer je hele woonkamer aanpakken, maar houd je opruimklus klein en overzichtelijk. Door bijvoorbeeld één kast, plank of lade per keer op te ruimen.

stap voor stap opruimen - stap 1

Maar hoe pak je dat dan aan?

Nadat je hebt bepaald welke kast, plank of lade je wilt opruimen, haal je alle spullen eruit. Laat niets achter, echt alles moet eruit. Hierna kun je desgewenst even een poetsdoek door de leeggemaakte ruimte halen. Want hoe vaak krijg je nu de kans om even lekker te poetsen, zonder dat je alles van zijn plek moet halen? Wanneer alle spullen eenmaal voor je liggen, ga je de spullen in 3 categorieën verdelen.

stap voor stap opruimen - stap 2

De 3 categorieën

De eerste categorie zijn spullen die terug kunnen in de kast, op de plank of in de lade. Dit zijn dingen die je daadwerkelijk gebruikt in de kamer waar je ze bewaart. Probeer bij het weer opbergen rekening te houden met de volgende 4 opbergregels:

  • Bewaar zoveel mogelijk verticaal in plaats van horizontaal.
  • Zet kleine spullen voor grote spullen.
  • Probeer zoveel mogelijk dingen die bij elkaar horen, of dezelfde gebruiksfunctie hebben, te bewaren in mandjes en dozen.
  • Houd minimaal 25% van de ruimte vrij, zodat je overzicht houdt. Hoe meer ruimte je vrijhoudt, hoe makkelijker je het jezelf maakt.

stap voor stap opruimen - stap 3

De tweede categorie zijn spullen die naar een andere kamer of kast moeten. Breng deze naar de kamer, waar ze wel bewaard en gebruikt worden. Ik weet dat dit in eerste instantie misschien meer rommel veroorzaakt, maar als je stap voor stap iedere kamer aanpakt, worden deze dingen vanzelf ook weer opgeruimd.

De laatste categorie zijn spullen die weg kunnen. Dingen wegdoen is natuurlijk niet alleen weggooien, maar ook weggeven, doneren aan een kringloopwinkel of goed doel en verkopen. Geef geen spullen weg om er zelf maar vanaf te zijn, bedenk je eerst of je er een ander echt een plezier mee doet. Ditzelfde geldt ook dingen die je doneert. Doneer alleen spullen die heel zijn en een tweede kans verdienen. Tot slot: vergis je niet in de tijd die het verkopen van je spullen kost. Het is een tijdrovende klus. Je moet alles fotograferen, online zetten en reageren op de vragen van de potentiële kopers.

Stap voor stap opruimen

Vind je het lastig om te bepalen welke spullen er weg kunnen? Vraag dan de gratis beslisboom om te ontspullen aan. Met de beslisboom kun je eenvoudig stap voor stap beslissen over het al dan niet bewaren van je spullen. Voor meer opruimtips en weetjes, volg mij op Facebook en Instagram.
In de maand september zullen er geen artikelen van mij verschijnen in Noordernieuws.be in verband met mijn vakantie.

Monique Holleman

Facebook27
Twitter
Follow Me
Tweet