Laatste nieuws:
Monique Holleman - Opruimcoach - u85

Trots op mijn beroep: Monique Holleman vertelt

Poetsen kan je hobby en passie zijn. Voor Monique Holleman (41) is het opruimen en dan met name het structuur daarin aanbrengen.

Structuur aanbrengen

“Structuur teruggeven aan de mensen, dat is indirect al jaren mijn beroep.”, vertelt Monique. “Vanaf 2010 ben ik 5 jaar lang ambulant begeleidster geweest voor mensen met een verstandelijke of psychiatrische beperking. Ik deed dat als zelfstandige en het voornaamste van mijn job was de mensen structuur teruggeven. Niet alleen in het dagelijks leven, maar ook in huis. Uit het aanbrengen van structuur krijg ik de meeste voldoening. Op het moment dat er weer structuur bij de mensen in huis komt, zie je dat het ook terug komt in hun hoofd.”

Rust in huis

“Je kan dat goed merken aan het feit dat mensen rustiger en meer op hun gemak in huis worden. Door die ontwikkeling groeit ook hun sociaal netwerk, omdat ze zich niet meer hoeven te schamen voor hun huis. Ze zijn minder dingen kwijt, zoals post, administratie, …. Alles krijgt een vaste plek en ze staan niet meer voor verrassingen als er ineens een onbetaalde rekening word gevonden. Mensen weten weer wat ze hebben en dat bespaart ook geld. Gewoon, omdat ze weten wat ze op voorraad hebben en er geen dingen onnodig worden gekocht.”

Opruimcoach

“Op een gegeven moment kwam ik er achter dat ook mensen, met bijvoorbeeld zeer drukke banen of heel veel hobby’s, ook diezelfde behoefte aan structuur in huis hadden. Bevlogen mensen met meer ideeën dan tijd. Ik herken dat, want ik heb zelf ook altijd 1001 ideeën en merk dat als mijn omgeving ‘rustig’ is, ik ook beter presteer. Dat was het moment dat ik besloot om opruimcoach te worden. Want in mijn omgeving en bij collega’s merkte ik dat zij dat verlangen naar structuur en rust ook hadden.”

Onrust en irritaties in een relatie

“Gebrek aan structuur resulteert in achterstanden met wankele, wiebelige tafels vol met spullen en paperassen. Allemaal dingen die geen vaste plek hebben of waar geen beslissing over wordt genomen. Gewoon, omdat het hoofd zo vol zit, dat alles maar ‘even’ wordt weggelegd. Uiteindelijk gaat iedereen in dat huis hetzelfde doen. Met als resultaat een onrustige, volle, ongestructureerde leefomgeving. Wat weer voor onrust in het hoofd zorgt en zelfs grotere problemen. Zoals ruzies en irritaties in een relatie.”

Stappenplan met blijvend resultaat

“Ik begon een stappenplan te ontwikkelen met een blijvend resultaat. Dit stappenplan had de onderliggende vragen: wat hebben mensen nodig aan advies en welke stappen moeten ze ondernemen om te zorgen dat het huis opgeruimd blijft. Doorheen je leven leer je alles: koken, boodschappen doen, wassen, strijken, …. Maar opruimen, dat leert haast niemand.”

Ik maak waar wat ik aanbied

“Mijn collega’s zagen dat ik veel voor elkaar kreeg door die structuur in mijn hoofd. Ze zagen met hoeveel gemak ik alles deed. Niet alleen mijn hobby’s, maar ook de doorontwikkeling in mijn bedrijf. Hier kwamen mijn eerste cliënten uit voort. Ze volgden mijn stappenplan en lieten me door de tijd heen ook weten dat met die richtlijnen alles ook daadwerkelijk op orde bleef. Dat was voor mij de bevestiging dat het traject dat ik aanbied ook echt werkt: ik maak waar wat ik aanbied. En als er bij iemand weer rommel dreigt te ontstaan, hebben ze de handvatten om alles weer op orde te krijgen.”

Geen losse sessies

“Het is niet zo dat als je in je oude gewoontes vervalt, alles weer verloren is. Met mijn traject is alles weer zo aan kant. Ik vraag achteraf ook om feedback en dat is eigenlijk altijd positief. Door de jaren heen is het stappenplan hetzelfde gebleven, maar wel verder uitgediept. Ik geef bijvoorbeeld geen losse sessies meer, omdat gebleken is dat mensen daar niet genoeg aan hebben. Dan blijft het gewoon niet hangen bij mensen. Tegenwoordig bied ik na een vrijblijvend, gratis opruimadvies het stappenplan aan. Dat werkt veel beter.”

Veel cliënten zijn vrouwen met een drukke baan

“Het standaard traject duurt een maand en gebeurt uitsluitend via skype. Voor mensen die meer gemotiveerd moeten worden is er een traject van 9 weken. Hierbij kom ik ook 2 keer langs om samen de puntjes op de i te zetten en alle theorie in de praktijk te brengen. Het overgrote deel van mijn cliënten zijn vrouwen met een drukke baan. Vrouwen die heel betrokken zijn bij hun gezin en omgeving, waardoor de woonomgeving geen prioriteit meer is. Maar het is wel een pijnpunt, want ze lopen daardoor achter de feiten aan. Ze zijn echter door hun bezigheden niet bij machte het zelf te verhelpen. Natuurlijk kun je dan stellen dat de echtgenoot ook kan helpen. Maar het is doorgaans de vrouw die over de inrichting gaat.”

Schoonmaken is het probleem niet

“Het is ook niet het schoonmaken dat het probleem is, integendeel. Het gaat er om een logische, vanzelfsprekende inrichting te krijgen. Geen rommelige en onoverzichtelijke plekken, oftewel: geen ‘rommelmagneten’. Van die plekken waar alles even wordt neergelegd en wat er dan ook gewoon blijft liggen. Rommel trekt rommel aan, waar je ook iedere keer naar moet kijken en daarmee je rust opeist. Het is mijn beroep daar blijvend structuur in aan te brengen.”

Trots op mijn beroep

“Ik ben trots op mijn beroep, omdat ik mensen echt blij maak. Ze zijn zo opgelucht als alles is opgeruimd en opgeruimd blijft. Ik ben trots dat ik mensen kan motiveren om het anders aan te pakken. Dat je een cirkel kunt doorbreken. Dat je kan laten zien dat het zonder veel moeite ook anders kan. Ik ben er echt trots op dat mensen na het traject geen hekel meer hebben aan opruimen. Gewoon vanwege het tastbare resultaat. Dat ze anders na gaan denken over hun spullen. De beslisboom is hier een heel groot hulpmiddel bij. Wat dat is, kunnen ze hier lezen en aanvragen.”

Monique zal de komende tijd regelmatig adviezen geven in Noordernieuws, waarmee je ook jouw huis opgeruimd kan houden!

Facebook
Instagram
Website

LW

Foto’s: Wageveld Fotografie

Facebook21
Twitter
Follow Me
Tweet