Laatste nieuws:
Monique Holleman - Opruimcoach - Opruimtips Noordernieuws.be

Zie de eettafel als een flexibele werkplek

Dit is misschien een vreemde vergelijking. Je eethoek als flexibele werkplek te zien, maar ik wil graag uitleggen, waarom dit wel werkt als je een opgeruimd huis wilt hebben.

Aan de eettafel worden veel verschillende activiteiten ondernomen. Denk aan de meest voor de hand liggende zaken, zoals ontbijt, lunch en avondeten. Maar ook het lezen van de krant, knutselen of dingetjes repareren, zoals het aanzetten van een knoopje aan een blouse. De laptop wordt er vaak ook even opengeklapt om op te werken, binnengekomen mails te controleren en te beantwoorden of alle sociaal media bij te benen. Na het eten wordt er aan tafel nog even nagetafeld of gezellig bijgepraat. Maar het is ook een fijne plek om een spelletje op te spelen met je gezin, vrienden en familie. Kortom: de eethoektafel is een plek, die wordt gebruikt voor meerdere doeleinden.

Flexibele werkplek

Bij al deze activiteiten horen spullen, na het eten wordt de tafel meestal wel afgeruimd. Maar het is ook een aantrekkelijke oppervlakte om allerlei dingen, zoals de krant, binnengekomen post en de laptop op te laten liggen. Hoe meer er ligt, hoe meer er bij lijkt te komen. Ik noem dat de magnetiserende werking van spullen. Maar wanneer je de eettafel meer als flexibele werkplek ziet, kun je die magnetiserende werking verbreken.

Flexibele werkplek

Een flexibele werkplek is een werkplek binnen een bedrijf, waarop iedere medewerker kan inloggen en beschikken over de benodigde informatie om het werk uit te voeren. Dit betekent dat meerdere mensen gebruik kunnen maken van één werkplek. Om dit te bewerkstelligen ruimt iedere medewerker, nadat hij/zij op de flexibele werkplek heeft gewerkt, alles weer op. Zo kan de volgende ook direct aan de slag kan. Het is ook een collegialiteit.

Kranten op tafel

Voor de eettafel geldt hetzelfde principe. Het is een plek in huis waarop iedere huisgenoot zijn of haar activiteit kan doen. Of het nu gaat om een tijdschrift lezen, een spelletje spelen op de tablet of een boterhammetje eten. Als je de eettafel opruimt nadat je er gebruik van hebt gemaakt, dan kan de volgende er direct weer aan de slag. Het gaat erom dat je rekening met elkaar houdt. Als collega’s dit onderling kunnen, moet dat binnen een gezin toch ook te doen zijn. En woon je alleen, bedenk dan dat je het jezelf gunt om iedere keer als je aan de eettafel iets wil doen, je direct aan de slag kunt. Omdat je het jezelf makkelijk hebt gemaakt door op te ruimen.

Want laten we eerlijk zijn, het is best vervelend als je de tafel wilt dekken voor het avondeten en je moet eerst een stapel kranten, een berg speelgoed en allerlei losse rommeltjes opruimen.

Grote opruimchallenge 2018

De grote opruimchallenge

Van 12 tot en met 23 november organiseer ik een grote opruimchallenge. Hiermee kun je ruimte creëren voordat de je huis in december weer volstroomt met gevraagde en ongevraagde kerstpresentjes. Tijdens deze challenge krijg je om de dag een mail met opruimtips om ruimte te creëren in je woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer en zolder/garage/ schuur. Daarnaast is er een besloten Facebookgroep, waar ik nog veel meer opruiminspiratie deel. Zo ga je december in met een opgeruimd huis en gevoel. Twijfel niet langer, want deze challenge is gratis en ik maak er altijd een feestje van. Zo kom je in november al in de feeststemming.

Update: De tijd voor aan te melden is inmiddels verstreken.

Foto: ©Wageveld Fotografie

Monique Holleman

Facebook25
Twitter
Follow Me
Tweet