Laatste nieuws:
Monique Holleman - Opruimcoach - u85

Waardoor ontstaat rommel?

Als opruimcoach kom ik altijd dezelfde drie oorzaken voor rommel in huis tegen. Bij de één is het een combinatie van alle drie de oorzaken, bij de ander ligt er slechts één reden aan ten grondslag.

De drie oorzaken van rommel in huis
De eerste twee oorzaken liggen redelijk voor de hand. Ten eerste het hebben van te veel spullen en ten tweede het ontbreken van een opruimstrategie. Over beide heb ik al veel geschreven. Om niet in herhaling te vallen wil ik je graag verwijzen naar mijn Facebook pagina, daar staan veel handige opruimtips en weetjes op.

Maar over de derde en laatste oorzaak heb ik nog niet zoveel geschreven, namelijk een langdurig gebrek aan tijd en energie. De redenen hiervan zijn zeer verschillend:
• Een veeleisende baan waardoor je na je werk geen puf meer hebt om je huis op te ruimen.
• Gezondheidsproblemen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn, waardoor je letterlijk geen energie hebt om de boel aan kant te houden.
• De zorg voor een ziek kind, partner of iemand uit je naaste omgeving, waardoor opruimen geen prioriteit meer is.
• Langdurig gebukt gaan onder problemen in de relationele sfeer of na een echtscheiding. Hierdoor komen mensen in een soort overlevingsstand terecht, waardoor alleen nog het hoognodige wordt gedaan.
• Moeite hebben met plannen en organiseren. Waardoor er altijd iets tussen komt op het moment dat je wilt beginnen met opruimen.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar hoe langer je door gebrek aan tijd en energie niet in staat bent om je huis op orde te houden, hoe groter de kans op rommel is. Ik weet dit niet alleen door mijn werk, maar dit heb ik ook zelf ondervonden. Ik weet exact hoe het is en voelt om in een rommelig huis terecht te komen en dat is niet prettig. Wil je hier meer over lezen, lees dan meer over mij op mijn website: www.actief-organizing.nl

Herken jij dit? Heb jij ook langere tijd op een soort ‘automatische pilootstand’ geleefd, waardoor de rommel in huis bijna onopgemerkt groter is geworden? Wees dan niet te streng voor jezelf. De rommel is niet in één dag ontstaan en zal ook niet in één dag verdwijnen. Maar als je jezelf voorneemt om iedere week, één opruimactie te doen, doe je waarschijnlijk al meer dan je in tijden hebt gedaan. Al ruim je maar één plank of laatje per keer op. Zet desnoods een kookwekker op 20 minuten. Als je maar in actie komt. Op mijn Instagram account geef ik iedere week een opruimsuggestie.

Kun jij ook wel een steuntje in de rug gebruiken? Vraag dan het gratis en vrijblijvend opruimadvies gesprek aan.

Monique Holleman

Facebook14
Twitter
Follow Me
Tweet