Laatste nieuws:
Monique Holleman - Opruimcoach - u85

Word deurwachter van je eigen huis

Op het moment dat mensen de rommel in huis spuugzat zijn, word ik ingeschakeld. Ik help dan niet alleen met opruimen in het huis, ik leer ook een opruimstrategie aan. Zodat de boel opgeruimd blijft nadat ik weg ben. Daarnaast zie ik het als mijn taak om cliënten bewust te maken van alle spullen om hen heen. Omdat de hoeveelheid spullen bepaalt hoeveel risico je hebt op rommel en troep in huis. In dit artikel wil ik je graag bewust laten worden van het feit dat spullen niet alleen ruimte in beslag nemen. Maar ze kosten ook tijd, geld en, dit klinkt misschien een beetje vreemd, energie.

Daarom zal ik je uitleggen hoe ik het proces van het bezitten van spullen zie. Voordat iets je woning binnenkomt, kost het al geld, tijd en energie, want meestal doorloop je voor de aanschaf van een voorwerp de volgende stappen.

Stap 1. Je plant de aanschaf in.
Stap 2. Je lees er recensies over.
Stap 3. Je gaat op zoek naar de beste deal ( prijs-kwaliteit).
Stap 4. Je hebt geld nodig om het te kunnen komen, waarvoor je moet werken of lenen.
Stap 5. Je gaat naar de winkel om het aan te schaffen of bezoekt een webshop.
Stap 6. Je transporteert het naar huis of je wacht op de bezorging.
Stap 7. Je zoekt in huis een plek om het neer te zetten.

Maar eenmaal in huis, ben je nog niet klaar. Ieder voorwerp in huis moet schoongemaakt en/of onderhouden worden. Sommige spullen moet je leren gebruiken, zoals een nieuwe tv, mobiele telefoon of wasmachine. Of je nu lukraak gaat uitproberen of eerst de gebruiksaanwijzing leest, het vergt energie. Er zijn objecten die zo kostbaar zijn, dat je die extra wilt verzekeren. Met name heel dure spullen kunnen ook stress geven, omdat je steeds bang bent dat een onhandig of onstuimig gezinslid het beschadigt.

Al met al een heel proces. Ik begrijp echt wel dat dit misschien wat overdreven klinkt. Maar voor alles dat je bezit, heb je in meer of mindere mate deze inspanningen geleverd. Kijk maar eens om je heen, naar al je spullen en bedenk je hoeveel tijd, geld en energie die tot zover al van je gevraagd hebben.

Om jezelf dit proces te besparen en te voorkomen dat er nog meer spullen ruimte in beslag nemen, wil ik een zestal vragen met je delen. Ik noem het de deurwachtersvragen. Het zijn vragen die je jezelf kunt stellen voordat spullen via de (voor)deur naar binnen komen.

  • Verdient het een plek in mijn huis?
  • Wat gaat het toevoegen aan mijn huishouden?
  • Gaat het mijn leven eenvoudiger maken?
  • Heb ik er plaats voor?
  • Heb ik al iets dat er heel erg op lijkt of hetzelfde is?
  • Wil ik het voor altijd of op zijn minst voor langere tijd houden? Zo, nee, hoe moeilijk wordt het om er weer vanaf te komen?

Nu denk je misschien, het stellen van deze deurwachtersvragen kost mij toch ook tijd en energie. Dat klopt, maar altijd minder tijd en energie dan het hele proces van het bezitten van spullen. Hoe meer je dit toepast, hoe eenvoudiger het wordt. Uiteindelijk bespaart het ook geld. Doordat je een kritischer consument bent geworden. Hoe gaaf is dat!
Wil je meer opruimtips of weetjes lezen, bezoek mijn website, Facebookpagina of Instagram.

Staat jouw huis al zo vol dat de deurwachtersvragen geen oplossing bieden, vraag dan een gratis opruim adviesgesprek aan. Zodat ik jou opruimtips kan geven, waarmee je direct aan de slag kunt gaan.

Monique Holleman

Facebook14
Twitter
Follow Me
Tweet