Laatste nieuws:
Een huis kopen Dertien dingen die je kan leren uit het verleden

Een huis kopen? Dertien dingen die je kan leren uit het verleden

Geboren ergens in de gezegende ’80s of ’90s? Dan behoor je tot de zogenaamde “millennials”. En dan is de kans niet onbestaande dat je stilaan aan huisje, tuintje, boompje aan het denken bent. Een eerste keer de vastgoedmarkt verkennen hoort er dan ook bij.

Deze generatie heeft al tal van vastgoedevoluties gekend: de boom in de jaren ’90, de economische crisis eind jaren 2000, en de historisch lage rentevoeten vandaag de dag tonen aan dat deze markt zeer veranderlijk is.

Moet je dan eigenlijk al te hard rekening houden met deze evolutie? Ben je niet mee met een aantal algemene richtlijnen die ALTIJD gelden, ongeacht de vastgoedmarktsituatie? We geven er je alvast snel dertien mee. Want kopen, dat doe je toch vooral wanneer jij er klaar voor bent.

1. Als je je de woning niet kan veroorloven, koop ze dan niet.
2. Koop nooit zomaar blindelings een woning. Onderzoek de ligging en de buurt, vraag advies aan anderen, bestudeer alle gegevens die je ter beschikking hebt.
3. Vermijd “creatieve financiering”. Ga voor traditionele leningen op de gebruikelijke termijnen van 20 of 30 jaar. Zo val je altijd gerust in slaap, wetende dat je afbetaling doorheen de hele periode altijd hetzelfde zal zijn.
4. Zorg dat je 20% van de aankoopprijs meteen kan afleggen.
5. Koop een woning voor 20% minder dan hetgeen de bank je wil lenen. Zo behoud je een buffer.
6. Je koopt geen woning. Je koopt een buurt waar je in gaat wonen en je kinderen in zullen opgroeien.
7. Een lening vastkrijgen is niet altijd even eenvoudig en de vereisten van de bank zijn sinds de crisis strenger. Hou je financiële historiek goed bij en heb geduld doorheen het proces.
8. Verwacht niet dat de vastgoedmarkt op zich meer waarde zal creëren in je huis of appartement. Betaal er dus zeker niet te veel voor, hopende dat de markt het verschil later wel zal goedmaken.
9. Less is more. Een kleine, praktische, gemakkelijk te onderhouden woning is de nieuwe villa.
10. Hou je lopende kredieten in de gaten, en mik op een goede kredietscore.
11. Bereid je voor om zeker vijf jaar in je nieuwe stulpje te blijven wonen. Denk je dat je toch gaat verkopen voor deze periode? Wacht dan nog even en blijf huren tot je wel klaar bent om je te settelen.
12. Begroot al je kosten als eigenaar, niet enkel de kosten van je lening. Verzekering, onderhoud, herstellingen en belasting op kadastraal inkomen, het hoort er allemaal bij.
13. Stel je je vragen bij je werkzekerheid? Ligt je sector op zijn gat? Wacht dan toch nog maar even met aankopen.

Oude regels, die nog steeds perfect van toepassing zijn. Zelfs voor millennials en zeker nu het zo aanlokkelijk is om toch maar te kopen “omdat de leningen zo laag staan”.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook10
Twitter
Follow Me
Tweet