Dag narcist! Hallo lastercampagne...WTF?!

Gaslighting, een vorm van manipulatie door de narcist

De narcist gebruikt veel tactieken om controle over jou te kunnen uitoefenen, daarbij wordt ook ‘gaslighting’ ingezet. Gaslighting is een vorm van manipulatie, waarbij de narcist je aan je eigen perspectief laat twijfelen.

Gaslighting gebeurt vaak subtiel, zó subtiel dat je vraagtekens zet bij je eigen waarheid. Als jij bijvoorbeeld tegen de narcist zegt “Ik voel mij gepijnigd door je woorden.” dan is het antwoord bijna altijd verwijtend en zeer zeker projectief, namelijk: “Jij spoort niet, je maakt van alles een drama. Je denkt alleen maar aan jezelf” Je gedachten, emoties en gevoelens worden zodanig verdraaid, dat je gaat twijfelen aan je eigen waarheid. Dit is ook de intentie van de narcist: gaslighting is namelijk weer een machtsspel om je klein te houden.

De gevolgen van gaslighting hebben, zoals de hele relatie met een narcist, een negatieve uitwerking op je lichaam, gemoedsrust, zelfvertrouwen en eigenwaarde. De volgende punten zullen dan ook heel herkenbaar zijn:
*Je voelt je verward, angstig en boos, maar durft dit niet te zeggen omdat je bang bent geworden vanwege de consequenties hiervan.
*Je hebt de neiging om steeds je excuses aan te bieden, terwijl je cognitief beseft dat jij niets fout hebt gedaan, maar je gevoel geeft aan dat je de lieve vrede moet bewaren.
*Op een gegeven moment ga je alle confrontaties vermijden, omdat je het drama en de ellende helemaal uitkotst. Tegelijkertijd hoop je dat als je maar nog meer je best doet, als je meer begrip toont, als je meer liefde geeft, als je meer…, dat deze waarden teruggegeven worden en dat de relatie zich weer herstelt.
*Je gaat denken dat je gek wordt en legt de verwarrende situaties uit aan mensen die je vertrouwt (familie of vrienden). Dit om jezelf de bevestiging te geven, die je eigenlijk van de narcist verlangt. Derden zullen je vrijwel altijd verzekeren dat je niet gek bent en dat de relatie ongezond is. Even geloof je dit, maar daarna laat je je toch weer door de narcist verleiden en overhalen om vervolgens verder te worden misbruikt, doordat je uit goede intenties je excuses weer aanbiedt.
*Je merkt dat je grotendeels bezig bent met het plezieren van de narcist, waarbij je jezelf verloochent. Je onderdrukt je gevoelens en mening, omdat jij gemanipuleerd wordt om te denken dat deze onbelangrijk zijn. In het ergste geval zorgt de onderdrukking voor slapeloze nachten, migraine-aanvallen, vage lichamelijke klachten en een hoge dosis stress en/of een burn-out.

Mocht je situatie het toelaten, verbreek dan ALLE contact met de narcist. Dat is namelijk je enige kans op herstel!

Noot: Elke gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen, activiteiten of aangehaalde voorbeelden berust op louter toeval. Genoemde herkenningspunten zijn zoals ze in de psychologie gehanteerd worden. Wij zijn niet aansprakelijk voor mensen die zich hierin menen te herkennen of denken dat dit over hen gaat.

Petra van Deijl
Ervaringsdeskundige narcisme
Noalifecoaching@live.com
Noalifecoaching.com

Facebook140
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!