Onthulling nieuw kunstwerk voor Wildert

Onthulling nieuw kunstwerk voor Wildert

Na tien jaar maakt het Pompoenbeeld op het Sint-Jansplein plaats voor een nieuw beeldhouwwerk. Op 30 juni onthulde de gemeente het kunstwerk van Oekraïense kunstenaar Michael Levchenko aan het grote publiek. De gemeente hecht dan ook veel belang aan kunst in het straatbeeld.

Onthulling nieuw kunstwerk voor Wildert3

‘Grenzeloze vrede’

De gemeente koos, samen met de cultuurraad, voor een kunstwerk van de ervaren Oekraïense kunstenaar Michael Levchenko. Hij maakte het nieuwe kunstwerk op twee weken tijd tijdens het internationaal kunstsymposium ‘Grenzeloze vrede’ in Kalmthout. Dit symposium is een initiatief van organisator Jorg Van Daele, waaraan dit jaar zeven internationale beeldhouwers deelnamen. Bijzonder is dat je als bezoeker de kunstenaars aan het werk kon zien. De vorige editie van het symposium ging door in het Karrenmuseum in Essen. Ook toen kocht de gemeente Essen een werk aan.

Onthulling nieuw kunstwerk voor Wildert
Michael Levchenko
Symbolische keuze

De keuze voor een Oekraïense kunstenaar is niet toevallig. Sinds de start van de oorlog in Oekraïne heeft Essen een grote Oekraïense gemeenschap. “We zijn blij met dit beeld, dat zeker na de geplande heraanleg van de Sint-Jansstraat een absolute meerwaarde zal zijn voor het plein en voor de wijk. Het legt een mooie link naar de Oekraïense gemeenschap die in onze gemeente wordt opgevangen. Laat dit beeld dan ook symbool staan voor vrede, solidariteit en verdraagzaamheid. Bovendien is het altijd mooi om te zien hoe ervaren kunstenaars het straatbeeld van Essen mee verfraaien”, voegt cultuurschepen Helmut Jaspers eraan toe. Het beeldhouwwerk is gemaakt uit blauwe hardsteen en kreeg de naam ‘Looking Inside Future’. Volgens de kunstenaar roept het vragen op over de grenzen van menselijke kennis en verwijst het onder andere naar de mogelijkheden van de nog onbekende toekomst.

Onthulling nieuw kunstwerk voor Wildert
Helmut Jaspers

Bron en foto’s: gemeente Essen

Facebook35
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!