Laatste nieuws:
Corneel Konings - Hobby Orgelspelen

De bijzondere hobby van… Corneel Konings!

Iemand kan van jongs af aan al een hobby hebben, net als Corneel Konings (8). Maar bij Corneel is het veel meer dan dat. Orgelspelen is zijn grote passie en het is verbijsterend wat hij al kan!

Eerste liedje op mijn vierde

“Mijn mama speelt ook orgel en dat leek me leuk”, vertelt Corneel. “Ze is voorganger in de kerk van de Statie en organist op Hoek geweest. Ze nam me vaak mee en na de dienst mocht ik ook op het orgel spelen. Op mijn vierde speelde ik mijn eerste liedje, dat was ‘Broeder Jacob’. Ik was heel trots toen ik dat deed en mijn ouders ook.”

Muzarto

“Op mijn zesde ging ik naar Muzarto, daar leerde ik mensen kennen en kon ik zingen en instrumenten proberen. Ik heb op voetbal gezeten, maar dat vond ik niet meer leuk. Te druk en teveel lawaai. Toen luisterde ik ook al heel veel naar muziek, alle soorten behalve rap, daar hou ik niet van. Orgel vind ik het mooist. Bij Muzarto heb ik de eerste twee jaar initiatie gekregen, vanaf het derde jaar leerden we noten lezen en konden we een instrument kiezen. ‘We hebben Corneel niet willen beïnvloeden”, vertelt mama Sofie. “Daarom ging mijn man Dieter mee die compleet amuzikaal is, om Corneel helemaal vrij te laten in zijn keuze.”
“Elk instrument hebben we uitgeprobeerd”, vult papa Dieter aan. “Uiteindelijk werd het orgel.”
“Zelf had ik dat eigenlijk niet in gedachten en dacht meer aan accordeon”, vertelt Cornee. “Maar het bespelen, de knopjes en de registers maakten orgel veel leuker.”

Notenbalken

“Bij Muzarto kreeg ik drie keer in de week notenleer en een uur orgelspelen. Bij de eerste les ging ik met de leraar in de pijpenkast kijken, om het orgel te leren kennen. Ik had niet verwacht dat het zo ingewikkeld in elkaar zou zitten. Ik kreeg noten te horen en hoe die zouden klinken en uitleg welke toets bij welke noot hoort. Notenleer begint bij de Solsleutel, bij veel instrumenten heb je alleen die nodig. Bij orgel en piano moet je twee handen gebruiken en heb je een Fa-sleutel. Die notenbalk is voor je linkerhand. In het eerste jaar leer je alleen de noten in de Solsleutel en in het tweede jaar de Fa-sleutel, dus spelen met twee handen. Maar dat deed ik al, want ik speel namelijk muziek gemakkelijk na zonder noten. Maar als ik van Sol- en Fa-noten vanaf partituren moest spelen, dan kon ik dat niet. Dat leren we vanaf dit jaar. Er is nóg een Fa-sleutel en die is voor het voetklavier, dat is ook weer een aparte notenbalk. Dus in totaal speel je vanaf drie notenbalken.”

Orgel met uitgebreide mogelijkheden

“We hebben deze zomer een orgel gekocht, dat ik zelf heb uitgezocht. In die winkel stonden zeker dertig orgels, die ik allemaal heb uitgeprobeerd. Sommige speelden niet fijn, de toetsaanslag was bijvoorbeeld te hard of te zacht.” “De meneer van de winkel, die zelf ook orgel speelt, hoorde Corneel spelen en zei dat een instapmodel niet toereikend zou zijn”, vult papa Dieter aan. “Het was beter om een orgel met uitgebreidere mogelijkheden te kiezen.”
“Binnen een week kende ik alle functies”, zegt Corneel. “Zonder gebruiksaanwijzing, die zit nog in de verpakking.”

Bach als favoriet
“Vorig jaar waren we met vier kinderen voor orgelles en er zijn er twee bijgekomen. Ik ben de jongste, maar de meester zegt dat ik het beste speel van allemaal. Daar was ik heel erg trots op. Ik ga naar Mariaberg-Hoek en we moesten laatst een spreekbeurt houden. Mijn spreekbeurt ging over het Bachfestival in Antwerpen. Zelf ben ik er niet geweest, maar heb er veel onderzoek naar gedaan en mijn meester van Muzarto heeft er gespeeld en het mee georganiseerd. Voor de spreekbeurt heb ik een keyboard meegenomen en daar Minuet in G van Bach op gespeeld. Bach vind ik het mooiste dat er is. Het is lichte muziek en ik herken zijn muziek aan de klank.”

Ik maak alle muziekstukken op mijn gevoel.
Corneel Konings (8)

 

Zelf muziek schrijven

“De andere leerkrachten wisten dat ik op het keyboard ging spelen en vroegen of ik dat voor hen na schooltijd ook wilde doen. Dat vond ik leuk! Ze vonden het mooi en zeiden: ‘Hier worden we vrolijk van.’ Ik ga nooit stoppen met orgelspelen. Een orgel kan heel zacht zijn, maar ook hard en spannend. Je kan er geweldig klassiek op spelen, maar ook modern. Twee stukken heb ik zelf geschreven. De inspiratie krijg ik door stemmen, de wind, zon, alles wat ik om me heen zie. Ik combineer de diverse stijlen, droevig, vrolijk, mysterieus, boos, … Daar componeer ik een stuk op, die een klassieke toonzetting heeft. Ik maak alle muziekstukken op mijn gevoel!”

NN

Filmpjes: ©Sofie Broos

Facebook147
Twitter
Follow Me
Tweet