Laatste nieuws:
Grenscross Essen - Team - (c) Noordernieuws 2024 - HDB_0565u75

Grenscross wordt weer spetterend evenement!

Het is de twaalfde keer dat de Grenscross doorgaat en deze keer als editie 2.0. Zoals altijd wordt het terrein van Sany Logistics omgetoverd in een spannend parcours, waar de crossers zich helemaal uit kunnen leven.

Behoorlijke organisatie

Aan de Grenscross, die dit jaar op 5, 6 en 7 april gehouden wordt, gaat een behoorlijke organisatie vooraf. In september werden de aanvragen voor de vergunningen gedaan en in januari kon begonnen worden met de inschrijvingen. “Ondertussen hebben we een driehonderd inschrijvingen, de jongste is 4 jaar oud, de oudste 73”, vertelt Fabienne Lapere. “Het is een heel internationaal gezelschap, want de deelnemers komen uit Engeland, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Denemarken, … Op dit moment zijn we bezig de sloten leeg te maken, die dagelijks vol staan vanwege de enorme regenval en het daardoor zeer hoge grondwater.”

123 Grenscross Essen - (c) Noordernieuws.be - DSC_1696

Steeds meer vrouwelijke deelnemers

“Er zijn vooral mannelijke piloten, maar er komen steeds meer vrouwen bij. De Ladies Race wordt dan ook elk jaar groter. Dit jaar is voor het eerst de Achteruitrijrace en die heeft drie manches. Er zijn in het totaal veertien raceklassen, waarvan drie voor kinderen van 4 – 12 jaar, de jeugd van 13 – 14 en 15 – 18 jaar. Bij de kinderen wordt extra gelet op helmgebruik. De helm moet op een correcte manier vastzitten, ze moeten lange mouwen en lange broekspijpen dragen en goede schoenen. Soms zie je ook borst-, hand-, knie- en elleboogbescherming. Vooral bij de jeugd zijn we extra alert, omdat die het gevaar niet ziet en ze altijd super enthousiast zijn. De reglementen voor alle klassen staan op de website.”

Jarenlange ervaring

“In de contactklasse doen veel Mondeo’s mee, die zijn door hun voorwielaandrijving heel snel. Ze zijn robuust en blijven na een aanrijding gewoon doorrijden. We zijn enorm gefocust op veiligheid en acties op het parcours. Door onze jarenlange ervaring zien we meteen als een situatie onveilig kan worden en wordt de race even stilgelegd. Als een auto niet meer kan rijden of vastzit op het parcours, maken we gebruik van de diensten van ‘De Afdouwers’, die met hun jeeps de wagen van het traject afduwen. Ze doen dat niet alleen bij ons, ook bij de verschillende crossen, maar door de jaren heen zijn ze vooral met de Grenscross verweven.”

Grenscross 2024 - Essen - 421228370 - q75

Geweldige vrijwilligers

“Het voorbereidend team bestaat uit zo’n vijftien mensen. Samen met onze geweldige, onmisbare vrijwilligers, die het evenement dragen, zijn we met zo’n tachtig man”, vult Peter Van Robbroeck aan. “De band onderling is heel sterk, niet alleen bij het crossgebeuren, maar ook er buiten. Het zijn vriendschappen voor het leven, eigenlijk zijn we één grote familie. We genieten als we het publiek zien genieten, lachen en buurten en van de kinderen die heerlijk buiten zijn en het naar de zin hebben. DJ Seppe zorgt voor een swingende zaterdagavond.”

Helpende handen

“Door de jaren heen zijn er vrijwilligers afgehaakt, bijvoorbeeld vanwege gezondheidsproblemen. Daarom zijn we altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers, die kunnen helpen op het terrein, zoals bij het tappen, de inkom, het opbouwen en afbreken van de tent. Die kunnen zich aanmelden via het contactformulier.

www.grenscross.be

NN

 

Facebook260
Twitter
Follow Me
Tweet