Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van Patrick Van Beeumen

De bijzondere hobby van… Patrick Van Beeumen

Niet alleen kun je zelf een passie voor een hobby ontwikkelen, het kan ook zomaar via je kinderen komen. Net zoals het bij Patrick Van Beeumen (59) gebeurde.

Crazy Cross in Sint-Lenaarts

“In 2004 wilde mijn dochter naar de Crazy Cross op Kraaienhorst in Sint-Lenaarts. Ik zei dat ik haar best een lift wilde geven, maar dan moest ze eerst haar kamer opruimen. Haar kamer is nog nooit zo snel opgeruimd geweest! Ze wilde daar graag gaan kijken, omdat de hoefsmid die paarden verzorgde naast ons daar ook zou crossen. Ik was er nog geen kwartier en lag al onder een auto… om te sleutelen. Ik had het zo eens bekeken en zei: ‘Dat jullie hier mee durven rijden!’ Waarop de vraag kwam: Kun jij het beter? En zo begon ik daar met sleutelen.”

Technische achtergrond

“Ik heb een uitgebreide technische opleiding. Mijn vader had een eigen bedrijf waar remorks, caravans en speedboten werden gebouwd. De voorliefde voor de techniek heb ik dan ook van huis uit meegekregen. Ik deed ook de opleiding scheepswerktuigkundige en heb op de grote vaart gezeten. Nadat ik weer aan wal bleef heb ik nog meer technische beroepen gehad.”

Crossen met sloopauto’s

“Na een maand sleutelen ben ik mee gaan crossen. Er waren vier crosses per jaar, daarnaast reed ik ook bij NVACT (Nieuwe Vlaamse Autocross Teams) en bij UACVB (Uren Autocross Vlaams Brabant). De eerste auto waarmee ik reed was een Opel Kadett, daarna met een Nissan 100NX. Qua instap is het een goedkope sport, omdat je voor een sloopauto doorgaans hoogstens €200,- betaalt. De crosses waren altijd op zandterrein van een landbouwer. Er zijn niet veel asfaltcircuits en ga je bijvoorbeeld naar Francorchamps, dan mag je daar echt niet zomaar crossen. Dan moet je eerst een licentie halen bij de autorijschool op het terrein. Een buurman zei tegen me: ‘Je moet eens bij ons komen kijken, in Warneton, dat is een asfaltcircuit.’

Met een Ford Sierra crossen in Warneton

“In Warneton ben ik een jaar gaan sleutelen en kijken. Toen opperde ik dat ik ook wel wilde rijden. Op dat circuit werd alleen gereden met Ford Sierras en via via vond ik er een, die ik niet eens hoefde te betalen! Ik heb de eerste paar jaar gereden in de klasse Privé Cars. Toen in de Super Privé Cars en daarna weer in de Privé Cars. Ik ruilde een paar board computers met een Honda Civic en heb daar een driewieler van gemaakt. Daar heb ik mee gereden bij de Foute Cross in Lopik. Die heette zo vanwege de foute kleuren die werden gebruikt, zoals roze.”

Mijn vrouw crosst en kart ook

“Ook voor mijn vrouw Christine heb ik auto’s gemaakt voor de diverse crosses. Toen ik mijn vrouw leerde kennen begon ze net te werken bij de Karting op de Noorderlaan in Antwerpen, waar ze zelf ook ging karten. We besloten zelf een kart te kopen en we zijn buiten gaan rijden op kartcircuits in Genk, Veldhoven (NL) en Berghem (NL).”

Het ontstaan van Grenscross Essen

“Bij de speedway In Warneton zaten veel mensen uit deze omgeving, waar je dan automatisch meer mee optrekt. Na een crossweekend reden we altijd met z’n allen naar ‘t Chaleke in Essen om daar frites te eten. Dan bespraken we met elkaar hoe de organisatie van dat afgelopen weekend was geweest. Daar is uiteindelijk, op een zondagavond in 2010, het idee gevallen: Waarom zouden we het niet zelf doen? De toenmalige uitbaatster Hannelore vroeg: ‘Menen jullie dat?’ en de dinsdag daarna belde ze me al op. Ze zei: ‘Ik heb gisteravond de burgemeester gesproken en die was meteen enthousiast. Dus we krijgen groen licht!’ Dat was natuurlijk geweldig, de gemeente Essen ondersteunt sowieso altijd initiatieven.”

Patrick en Christine
Patrick en Christine
Sany Logistics

“Onze eerste cross was in 2011 op 21 en 22 april bij de ijsboerderij op Essen Hoek. De vaste kern van onze organisatie was toen tien man, dat zijn er nu acht én natuurlijk de onmisbare hulp van al onze vrijwilligers! Bij die eerste cross was het erbarmelijk weer met veel regen en sneeuw, zodat alles onder de blubber zat. De auto’s raakten door de modder het terrein niet eens op. Het tweede jaar was in Nieuwmoer en vanaf 2013 ieder jaar bij Sany Logistics. De sfeer is altijd ontspannen en goedgezind.”

Iedereen denkt dat hij Schumacher is

“Eigenlijk vind ik het sleutelen plezanter dan het rijden, al is dat laatste natuurlijk ook heel leuk. Je bent met je auto aan het vechten en iedereen vindt dat hij Schumacher is. Maar uiteindelijk blijkt dat niet zo te zijn. Ik heb nu een Honda CRX staan waar ik al mee heb gecrosst in Arendonk en Maasmechelen. Ik heb één keer gehad dat mijn auto niet wilde starten. Christine zei meteen: ‘Hij heeft geen benzine meer!’ wat ik natuurlijk niet geloofde, maar ze had wel gelijk…”

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook57
Twitter
Follow Me
Tweet