Laatste nieuws:
Grenscross Essen - Toekomst onzeker - (c) Noordernieuws.be 2018 - HDB_7050u80

Grenscross Essen: toekomst onzeker?

Bij de gemeenteraad van afgelopen week, overhandigde Mariette Vermeiren een petitie tegen de Grenscross, die door 26 huishoudens getekend werd.

Geluids- en stankoverlast

“De Grenscross wordt sinds een aantal jaren pal achter onze woningen gehouden.” vertelt Mariette, “Dit zorgt voor enorme geluids- en stankoverlast. Je moet binnen gaan zitten met je ramen en deuren gesloten, omdat het buiten niet uit te houden is. En dit terwijl ze aan de ene kant zo bezig zijn met het milieu!”

Een citaat uit de petitie:

‘Nu er de laatste jaren zoveel te doen is over luchtvervuiling en maatregelen genomen worden tegen vervuilende dieselauto’s, op sommige dagen in de winter wordt er afgeraden om met hout te stoken, de slechte luchtkwaliteit in de buurt van de scholen, niet meer roken in de auto in bijzijn van kinderen en ga zo maar door… Het heeft weinig zin bomen bij te planten om de CO2 te verminderen en langs de andere kant zo’n vervuilende autocross toe te laten?’

Initiatief voor deze petitie

“Op basis van gesprekken met omwonenden heb ik het initiatief tot deze petitie genomen en het kostte weinig moeite om mensen te laten tekenen. Het crossen gebeurt hier meteen achter de tuinen, in woongebied dus eigenlijk. Oude auto’s die niet meer op de weg komen, 2 p.k.’s zonder uitlaat die zo’n lawaai maken dat je niet meer buiten kunt zitten. Na het voorlezen van de petitie zei de burgemeester dat het een sterk pleidooi was en dat ik een punt had, maar dat ze niet meteen een antwoord konden geven. Het gemeentebestuur gaat met de organisatie van de cross overleggen om te kijken of er een andere mogelijkheid is.”

Voldoen aan normen

“Ik heb de afgelopen jaren zelf contact gehad met de organisatie over het lawaai en de vervuiling. Maar ze antwoordden dat ze alle vergunning hadden en dat ze aan alle normen voldeden. Zo’n antwoord weerhoudt mensen om hun beklag te doen. Als eenling begin je niks, vandaar dat 26 huishoudens zich er nu achter zetten, dat is zo’n 60% van de woningen.”

Steeds meer evenementen

“Voor wat betreft de vervuiling zou de cross het beste afgeschaft kunnen worden, maar het moet in ieder geval gewoon verplaatst worden, een eind buiten de bebouwde kom. Er komen op Horendonk steeds meer evenementen bij die overlast geven. Wat is het volgende? Vrijwel alle evenementen zorgen voor enorme geluidsoverlast en in het geval van de cross dus ook stankoverlast en vervuilde lucht!”

Reactie Grenscross: Patrick Van Beeumen

“Het is heel spijtig dat wij op deze manier moeten vernemen dat er buurtbewoners zijn die problemen met ons hebben.” reageert organisator Patrick Van Beeumen, “Deze mevrouw heeft één keer een mail gestuurd, waarna we contact met haar hebben opgenomen. We hebben haar uitgenodigd om de voorbereidingen te komen bekijken, maar daar heeft ze negatief op geantwoord. We wilden tonen dat we op alle vlakken maatregelen nemen. Naar aanleiding van een incident de eerste keer, hebben we dat ook gedaan en zo kunnen we nog veel meer maatregelen treffen.”

Patrick Van Beeumen
Rechtstreekse omwonenden worden altijd uitgenodigd

“We nodigen ook altijd alle rechtstreeks omwonenden uit om deze dagen bij te wonen, gratis natuurlijk. We hebben zo’n uitnodigingsbrief aan zo’n 100 huishoudens gestuurd en zeker 100 mensen hebben die uitnodiging aangenomen. Een meneer kwam naar aanleiding van die uitnodiging kijken en is na een half uur zijn kinderen gaan halen. Vanwege de hoge veiligheidsmaatregelen die we altijd treffen. Er wordt trouwens niet met diesel gereden en we gaan niet boven de wettelijk gestelde geluidsnormen. Iedereen in de pré-start heeft een app op zijn gsm, waarmee je de decibellen kan meten. Maken ze teveel lawaai, dan moeten ze eruit.”

Samen naar een oplossing zoeken

“Toegegeven, de 2 p.k.’s maken wel lawaai, maar als ze ons hierover gecontacteerd had, dan hadden wij contact opgenomen met die club om er een uitlaat onder te zetten. Als er problemen zijn, moet je samen naar een oplossing zoeken. Maar als er niks wordt gezegd, door niemand, dan kunnen we geen maatregelen nemen.”

Alles heeft een uitstoot

“Voor wat betreft de vervuilde lucht: het transportbedrijf ernaast, de werken Over d’Aa, een carnavalsstoet, noem maar op, alles heeft een uitstoot. Als mensen klachten hebben, laten ze dan contact met ons opnemen. Dan kunnen we aan tafel gaan zitten en samen proberen eruit te komen!”

LW

Foto boven het artikel: Het terrein waar de grenscross werd gehouden met de aangrenzende tuinen

Facebook106
Twitter
Follow Me
Tweet