Laatste nieuws:
Cafés en restaurants mogelijk weer open in Essen - (c) Noordernieuws.be 2021 - vierluik u65

De horeca zou om te beginnen voor vier weken sluiten…

Maar ondertussen zijn we bijna vier maanden verder! Een teleurstelling en onplezierige tijd voor mensen die gezelschap en ontspanning zoeken in een restaurant of gezellig café. Als je de eerste lockdown en deze bij elkaar optelt, is dat in totaal al iets meer dan 200 dagen.

De horeca moest sluiten vanwege de besmettingen, zonder onderbouwende cijfers, en na een paar weken werd toegegeven dat die daar niet vandaan kwamen. Maar dat was geen reden de horeca weer te openen, een teleurstelling voor alle klanten én de uitbaters, die ook hechten aan de sociale contacten en de dagelijkse babbel. Bijna vier maanden, hoe zou het met ze gaan?

De horeca zou om te beginnen voor vier weken sluiten...

Marc Meeusen van café De Meeuw vertelt…

“We houden ons wel bezig, maar in de tuin kan je niets doen”, vertelt Marc Meeusen van café De Meeuw. “Mijn vriendin en ik wandelen veel, zo’n zeven, acht kilometer per dag, maar door het vele stilzitten heb ik last gekregen van mijn schouder. Gisteren hebben we een wandeling gemaakt met de Pijpenclub, maar niet gezamenlijk natuurlijk. We zijn langs alle versierde carnavalsramen van onze leden gegaan. Bij de diverse adressen hadden we gevraagd om iets te eten of te drinken buiten te zetten en Melissa heeft Boswandeling ijsjes gemaakt, die ze via de brievenbus uitdeelde. We hebben overal foto’s getrokken en zullen we opsturen in verband met de wedstijd. De komende dagen hebben we nog meer activiteiten, daar zullen we Noordernieuws van op de hoogte houden. Wanneer we weer open mogen? Geen idee, zelf verwacht ik dat het pas mei wordt. Ik hoorde dat de roddel rondgaat dat ik niet meer open zou doen. Ik sprak zelfs een cafébaas uit Gooreind die dat had gehoord. Maar ik ben niet van plan te stoppen, de eerste twee jaar zeker nog niet!”

De horeca zou om te beginnen voor vier weken sluiten...

Ingrid Walus van café De Kroon vertelt…

“We missen het café en daarmee onze sociale contacten heel erg”, zegt Ingrid Walus van café De Kroon uit Nieuwmoer. “Aan de andere kant mogen we niet klagen qua afhaalmaaltijden. We hebben zo een bezigheid, wat mentaal heel erg goed is. Om de lijnen tussen de jeugd en het café kort te houden, verkopen we vaatjes bier met een tap en daar krijg je snackjes bij. Zo kunnen ze toch genieten, want ze mogen met vier man buiten zitten. Ook hebben we een ‘luie zetel box’ met zo’n tiental hartige en zoete hapjes. Kan je lekker voor de t.v. gaan zitten snacken. We hebben geen zicht op wanneer we de deuren weer mogen openen, maar ik denk niet dat het voor Pasen zal zijn.”

De horeca zou om te beginnen voor vier weken sluiten...

Gert Raijmaekers van café Rex vertelt…

“De dagen zijn nu beter te vullen dan tijdens de eerste lockdown”, legt Gert Raijmaekers van café Rex uit. “Toen wist je niet wat je kon verwachten. Nu weet je gewoon dat het nog duurt en kan je je dagen beter van tevoren inplannen. Bij de eerste lockdown wist je van niks. Via WhatsApp hebben we sinds de Kerst een online café opgericht, waar je ’s avonds samen een pintje kan drinken om zo contact met elkaar te houden. Dat is elke keer een beetje thuiskomen: samen lachen en grappen maken. Na tien seconden ben je gewend er weer te zijn en dat zal zorgen dat het niet onwennig is als we weer open gaan. Een grote kliek die het digitaal gezellig heeft. Mensen noemen vaak dat ze niet kunnen wachten tot we weer open mogen. Als ze morgen zouden zeggen: je mag weer open, dan sta ik er! Ik ben heel blij met de steun van de overheid, die laat ons absoluut niet vallen. Maar emotioneel heb ik echt genoeg van deze situatie.”

De horeca zou om te beginnen voor vier weken sluiten...

Magda van Ginderen en Jaak Naulaerts van Bistro Den Bompa vertellen…

“We hebben de sluiting totaal niet aan zien komen”, vertelt Magda van Ginderen, gastvrouw bij Bistro Den Bompa. “Het was een klap in ons gezicht. De eerste keer wist je niet wat te verwachten, de voorspelling was twee weken, het werden drie maanden. Toen we weer open mochten, was het meteen druk. Het was eerst op afspraak en de telefoon stond niet stil. De tweede keer dat je moet sluiten, weet je hoe het is.” “We zijn op 10 oktober 2019 open gegaan en na vijf maanden moesten we sluiten”, vult gastheer Jaak Naulaerts aan. “We hadden voor de opening veel geïnvesteerd en tijdens de eerste lockdown nog meer. Het goede weer kwam er aan en we wilden een mooi terras maken. We hebben van alles gedaan om dingen veilig te laten verlopen: ontsmettingsmiddelen, handgels, QR-codes, minder tafeltjes, wegwerpmenu’s, mondmaskers, … En natuurlijk waren wij daar niet de enige in. Maar toch moest de horeca sluiten, terwijl ze eigenlijk niet wisten waar de besmettingen vandaan kwamen en een paar weken later hebben ze ook toegegeven dat het niet bij de horeca vandaan kwam. Daar voelden we ons heel slecht bij, maar er is niks dat je kan doen. Je hebt je er maar bij neer te leggen. Nu zijn we al 3 ½ maand verder en we zouden al blij zijn als we rond de Pasen open mogen. Gelukkig loopt de afhaal goed, al maken we geen winst. Maar we kunnen onze vaste kosten betalen, met grote dank aan onze trouwe klanten!”

NN

Facebook117
Twitter
Follow Me
Tweet