Horeca open terras - cafes - welke gaan weer open?

8 mei, we mogen weer op een terras zitten!

Een eerste voorzichtige stap richting een normaal, sociaal leven: op 8 mei gaan de terrassen weer open. Er wordt reikhalzend naar uitgekeken en natuurlijk naar het vervolg: de complete opening van de horeca.

Ruim zes maanden

Ruim zes maanden is de horeca nu gesloten, sinds 19 oktober 2020, de cafés, de restaurants, plekken waar een groot deel van het sociale leven zich afspeelt, vooral in de cafés. Alles moest dicht, dit ondanks alle maatregelen die de uitbaters hadden genomen om alles zo coronaproof mogelijk te laten verlopen. De eerste stap is gezet: 8 mei mogen de terrassen weer open. Hoe gaat dat in de praktijk? Moeten we reserveren? Mogen we alleen contant betalen? Wanneer zijn ze geopend? We stelden de vragen aan een aantal eigenaars en uitbaters.

Cafe De Voerman brengt eigen Triple en IPA uit - Essen - (c) Noordernieuws.be - HDB_8401
Frits Ariëns
De Voerman

“Bij ons hoef je niet te reserveren, dat is niet haalbaar ook”, zegt Frits Ariëns van café De Voerman. “We kunnen extra stoelen en tafeltjes van de gemeente lenen en plaatsen die op het parkeerterrein achter het café, daar zullen we een deel van afbakenen met nadarhekken. Op ons terras naast het café staan tuinhuisjes en met de sfeerverlichting zorgen die voor een prachtig avondterras. Daar komt ook een foodtruck, waar mensen lekkere snacks kunnen halen. De foodtruck is op dezelfde tijden geopend als het terras: alle weekdagen van 17:00 tot 22:00 en op zaterdag en zondag al vanaf 15:00. De prijzen blijven hetzelfde, de klanten moeten kunnen genieten van deze nieuwe versoepelingen. Betalingen kunnen contant en met bankkaart. De voordeur blijft gesloten, je moet via de zijkant en achterom naar het terras en ga je naar het toilet, dan moet je wel je mondkapje opzetten. De nieuwe norm wordt in plaats van café De Voerman, terras De Voerman!”

De horeca zou om te beginnen voor vier weken sluiten...
Marc Meeusen
De Meeuw

Voor de trouwe stamgasten van café De Meeuw is het een teleurstelling: daar is geen ruimte voor een terras. “Als ik iets van een terras wil doen, mag ik twee tafeltjes plaatsen”, zegt Marc Meeusen. “Dat is geen optie natuurlijk, dus helaas kan ik mijn klanten nog niet verwelkomen. Hoe jammer ik het ook vind!”

Gert Raijmaekers
Gert Raijmaekers
Café Rex

“De eerste dagen is het wel raadzaam om even van tevoren te reserveren”, zegt Gert Raijmakers van café Rex. “De eerste reserveringen zijn al binnen, dat kan via WhatsApp op nummer 0495.422.394. Er kunnen maximaal 28 mensen zitten. Ik heb zeven extra tafeltjes aangevraagd. Je mag met vier mensen aan een tafeltje zitten, dus dan is het ineens het dubbele, 56 mensen! De gemeente kijkt op dit moment nog naar eventuele uitbreidingsmogelijkheden voor de terrassen. De prijzen blijven hetzelfde, omdat we tot september een BTW verlaging hebben. Betalen kan contant en met Payconiq. We zijn alle dagen geopend van 15:00-22:00, het zal geweldig zijn iedereen weer te zien!”

128 Officiële Opening Café 't Volkshuis - Essen - (c) Noordernieuws.be 2020 - HDB_0121
Wendy Ommeganck
Café Volkshuis

“We kregen de mogelijkheid om een pop-up café te openen op het Heuvelplein”, zegt Wendy Ommeganck van café Volkshuis. “In eerste instantie wilden we dat wel, maar dat was zo’n grote investering: tenten, water, elektriciteit en dan nog de organisatie, dat we besloten hebben dat niet te doen. Klanten willen graag terug buitenkomen, dus openen we het terras achter Roma. Daar kunnen de klanten gewoon via de zaak naar toe lopen en er kunnen vijftig mensen zitten, met maximaal vier personen aan een tafel. Binnen moeten ze natuurlijk wel een mondkapje op als ze naar het terras lopen of naar het toilet gaan. Reserveren is niet verplicht, maar mag wel en dat kan via 03.667.2363. We zullen heel de week geopend zijn, behalve op dinsdag en woensdag. De ijssalon is op die dagen gewoon open. De openingstijden van het terras zijn van 13:00-20:00 en om 21:00 sluiten we. Dit om geluidsoverlast voor buren te vermijden. Roma bestaat twintig jaar en ik ben nooit thuis geweest, dus het was een heel aparte periode. We kijken er enorm naar uit om iedereen weer te zien, want we missen de klanten heel erg!”

De horeca zou om te beginnen voor vier weken sluiten...
Ingrid Walus
Café De Kroon

“We zullen het terras openen als het weer het toelaat”, zegt Ingrid Walus van café De Kroon in Nieuwmoer. “Want als het koud is en regent, gaan mensen er niet met natte voeten zitten. We moeten even kijken hoe het zal zijn. Reserveren hoeft niet, wel als ze willen eten, want mensen kunnen een pizza bestellen. De openingstijden worden nog bekeken en evalueren we van week tot week, ook of we vroeger open kunnen dan onze normale openingstijden. AB InBev heeft afgelopen half jaar twee keer een prijsverhoging doorgevoerd, ondanks dat de horeca gesloten was, en dus zullen we onze prijzen aan moeten passen. Betalen kan zoals altijd contant met met Payconiq.”

NN

Facebook146
Twitter
Follow Me
Tweet