Jaak Naulaerts - Beroep kok - Bistro Den Bompa - Essen

Trots op zijn beroep. Jaak Naulaerts vertelt!

Het is bekend dat Jaak Naulaerts (58) heel lekker kan koken, het is dan ook niet verwonderlijk dat hij er zijn beroep van heeft gemaakt. Zijn culinaire belangstelling zat er al vroeg in en als kind hielp hij al in de restaurantkeuken van zijn oom en tante.

Hotel-restaurant De Linden

“Als kind hield ik al van koken”, herinnert Jaak zich. “Mijn oom en tante hadden vroeger hotel-restaurant De Linden bij het Heuvelplein en wij woonden er vier huizen vandaan. Mijn bomma en bompa woonden bij mijn oom en tante en daar ging ik veel naar toe. Als ik er kwam hielp ik mijn tante Mia in de keuken, onder andere met de aardappelkroketjes, want die werden toen nog met de hand gemaakt. Er was ook een zaal waar wekelijks trouwfeesten werden gehouden en uitvaarten verzorgd. Met carnaval was er het Mindervaliden- en Seniorenbal en oefende er de Harmonie. Er waren toen maar twee zaken in Essen, De Linden en het Gildenhuys.”

Het koken breidde zich steeds meer uit

“Ik hielp mee met koken voor evenementen. Toen ik wat ouder was werkte ik mee achter de toog en in de bediening. Ik vond koken plezant, maar moest altijd de rotkarweitjes doen, zoals eitjes pellen, tomaten uithalen, die aardappelkroketjes paneren, …
Nadat De Linden gesloten was, kookte ik niet veel meer. Later, ongeveer vanaf mijn 35ste, begon ik er weer mee en maakte ik koude buffetjes. Weer later breidde dat zich uit naar koken op feestjes en thuis kookte ik ook altijd, maar altijd teveel, dus de vriezer zat altijd vol.”

Eieren koken

“Een keer moest ik veertig eieren koken en de pan op het vuur gezet, maar was die even vergeten. Ik ging deur uit en mijn dochter belde: ‘Je bent wat vergeten en je ruimt het zelf maar op!’ Ik snapte meteen dat het om die eieren ging. Het was ongelooflijk, die eieren waren de pan uit geknald en lagen letterlijk overal, dat je dacht: hoe kan dat daar nu terechtkomen? Tegen de kasten, het plafond, in elke hoek van de keuken en dan die lucht nog eens. Ik heb toen wel lelijke woorden gezegd, plus dat ik nieuwe eieren moest vinden, want het was voor een koud buffet.”

Pand 1804

“Al een paar jaar liep ik rond met het idee om voor mezelf te beginnen, maar durfde het nog niet aan. Bovendien is het financieel een enorme investering. Ik was al naar verschillende panden gaan kijken, maar had er geen ‘klik’ mee. We hebben ook aan de kust gekeken, maar dan zaten we te ver van de kinderen vandaan. Op een gegeven moment heb ik contact opgenomen met de eigenaar van Pand 1804 in de Nieuwstraat. Magda en ik zijn gaan kijken en werden er meteen verliefd op, maar we hebben er wel heel veel aan moeten doen.”

Overdekt deel van terras - Bistro Den Bompa - Essen
Overdekt deel van het terras
Bistro Den Bompa

“We wilden lekkere, ouderwetse gerechten serveren, die vrijwel iedereen graag eet. Lekker eten zonder poespas, alles zelfgemaakt en tegen zeer redelijke prijzen. We openden 10 oktober 2019 de deuren van Bistro Den Bompa en het was meteen een succes! We doen het niet om er rijk van te worden, maar om mensen van lekker eten te laten genieten zonder dat ze exorbitante prijzen moesten betalen. Corona kwam en we moesten sluiten. In die periode hebben we buiten een mooie veranda gebouwd, met een kant volledig open. Dat wilden we sowieso, maar komt nu heel goed uit.”

8 mei mogen we weer!

“We mochten in juni vorig jaar weer openen en hadden de bistro heel erg aangepast naar de geldende maatregelen, net zoals al onze collega’s. Maar weer moest de boel dicht, alweer ruim zes maanden geleden en nu mogen vanaf 8 mei de terrassen weer open. We zijn in volle voorbereiding en verheugen er ons heel erg op om onze klanten weer te zien. Reserveren kan, maar is niet verplicht en betalingen kunnen zowel contant als met bankkaart. De keuken is geopend van donderdag tot en met maandag van 11:00 tot 19:00 en in de zomer tot 20:00. Klanten die hier na hun eten nog lekker willen blijven zitten, hoeven na het sluiten van de keuken niet weg.”

Trots op mijn beroep

“Ik ben trots als ik zie dat mensen van het eten genieten en dat ze gezellig zitten in onze huiselijke omgeving, waar ze zichzelf kunnen zijn. Dat ze zo tevreden zijn, dat ze terugkomen. Ik ben trots op de loyaliteit van onze vaste klanten. Trots dat ze ons eten zo lekker vinden, dat ze nu ook komen om een take away te halen. Hier doen Jaak en Magda het voor!

www.bistrodenbompa.be
Facebook

Bistro Den Bompa
Nieuwstraat 79
2910 Essen
0032 (0) 3 334 80 74
De keuken is geopend van donderdag tot en met maandag van 11:00 tot 19:00 en in de zomer tot 20:00.

NN

Facebook341
Twitter
Follow Me
Tweet