Gert Raijmaekers met zoontje

De bijzondere hobby van… Gert Raijmaekers

Politiek, veel mensen interesseren zich er niet voor, maar toch… Er kan eigenlijk niets gewijzigd of gedaan worden in onze maatschappij of er is een politieke beslissing over genomen. Waar de een er over moppert en de andere het te moeilijk vindt, zijn er mensen die er juist heel erg in geïnteresseerd zijn. Voor Gert Raijmaekers (38) is politiek zijn grote interesse en zijn hobby!

Van huis uit politiek neutraal

“Sinds mijn achttiende houd ik me met politiek bezig, terwijl we thuis eigenlijk politiek neutraal waren”, vertelt Gert. “In elke groep heb je trekkers en volgers en ik ben een trekker, iemand met verantwoordelijkheidsgevoel. Ik wil altijd weten hoe iets zit en er wat mee doen. Politiek interesseert me en vooral als het je eigen gemeente betreft. Op mijn achttiende heb ik even bij de Vld gezeten. Een buurman zat bij die partij en om me met politiek bezig te houden, ben ik daar toen ook bij gegaan.”

Stille dood gestorven

“Ik heb mijn lidgeld betaald en ben bij een vergadering geweest, maar ik heb mijn lidkaart nooit gekregen en heb er nooit meer iets van gehoord. Ook geen uitnodiging voor een vergadering ontvangen. Dus dat lidmaatschap is een stille dood gestorven. Maar de interesse in wat er in Essen gebeurde bleef. In 2008 ben ik lid geworden van CD&V. In de zeven tussenliggende jaren bleef ik wel maatschappelijk geïnteresseerd en kwam zo in contact met leden van CD&V. Ik zag dat die partij meer betrokken was bij de burgers en het algemeen belang. Als je geïnteresseerd bent in wat er in je buurt gebeurt, kom je in contact met de mensen die er over beslissen.”

De bijzondere hobby van Gert Raijmaekers2

De zes zuilen

“CD&V was toen opgebouwd uit zes zuilen: de jongeren, de senioren, vrouw en maatschappij, de Unizo, ACW (Algemeen Christelijk Werknemersverbond) en de landbouw. Zelfs was ik vooral geïnteresseerd in de jongeren. Dat is een heel breed spectrum en een brede waaier van interesses. Een van mijn eerste acties was een infoavond in zaal Rex, samen met ACW, over erfrecht. Daar was veel interesse voor en er kwam heel wat volk op af. Er was een notaris bij aanwezig, iemand van de verzekeringen en er kwamen allerlei vraagstukken op tafel. Zoals: Wat kan ik doen dat mijn kinderen minder successierechten hoeven te betalen. Er was ook een actie rond lijn 12, de spoorweg, voor het verbeteren van de verbindingen Antwerpen-Essen en Essen-Nederland en dat heeft gewerkt.“

Voorzitter jong CD&V

“In januari 2012 werd ik voorzitter van jong CD&V. Ik had me daar kandidaat voor gesteld en kreeg 100% van de stemmen. Ik kon er meteen invliegen, om het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober samen te stellen. Iedere ‘zuil’ brengt zijn eigen punten naar voren en van daaruit wordt het algemene CD&V programma samengesteld. Voor de gemeenteraadsverkiezingen kregen we met vier jongeren mandaat: een functie binnen de werking van de gemeenteraad en OCMW-raad. Die vier moesten gekozen worden en ik werd in de gemeenteraad gekozen. Zo werd ik lid van twee gemeenteraadscommissies en de politieraad in verband met veiligheid en verkeer.”

De bijzondere hobby van Gert Raijmaekers

Café Rex

“Na een jaar, eind 2013, ben ik uiteindelijk uit de gemeenteraad gestapt om de Rex te kunnen overnemen. Je mocht namelijk als gemeenteraadslid geen contract afsluiten met de gemeente, in verband met belangenverstrengeling. Nuance: je mocht wel een contract hebben met de gemeente en nadien verkozen worden voor de gemeenteraad. In mei 2014 heb ik me verkiesbaar gesteld voor voorzitter van CD&V, afdeling Essen. Ik kreeg 78% van de stemmen en ben nu nog voorzitter. Elke drie jaar zijn er verkiezingen voor het voorzitterschap en ik ben nog twee keer herkozen met meer dan 98.5% van de stemmen. In 2022 zijn de volgende verkiezingen.”

Tussen de mensen

“Door mijn werk bij de Rex sta ik letterlijk tussen de mensen. Er wordt nergens zoveel politiek bedreven als aan de toog. Je weet precies wat er speelt en kunt polsen of er veel draagvlak voor dingen is. Dat je je met gezond verstand en redelijkheid kunt buigen over de diverse onderwerpen. Het is leuk om constant met mensen bezig te zijn. Dat je onze gemeente net iets leuker kan maken en meer afgestemd op de mensen.”

NN

Heb jij ook zo’n bijzondere hobby waar je graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen je graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat je in Essen of omgeving woont.

Facebook72
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!