Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van... Patrick Heijnen
De bijzondere hobby van... Patrick Heijnen

De bijzondere hobby van… Patrick Heijnen

Iedere hobby vereist accuratesse, geduld, oog voor detail en vooral interesse. En als het om oog voor detail gaat, is de hobby van Patrick Heijnen (44) een heel goed voorbeeld: kantklossen. Patrick doet dit nu vier jaar, al was hij er vijftien jaar geleden ook al mee begonnen.

“Omdat je de technieken moet leren, moet je daarvoor naar cursus.” legt Patrick uit, ”Dat was toen goed te combineren met mijn werk, wat als zelfstandige gewoon veel moeilijker is. Vier jaar geleden kwam toen de mogelijkheid om dit ’s avonds te gaan doen en die kans greep ik met beide handen aan.”

10 Noordernieuws - De hobby van Patrick Heijnen

Voor zijn werken van diverse formaten gebruikt Patrick patronen. “Ik kan zelf wel wat ontwerpen, maar ik vind het werken met patronen gewoon leuk. Ik ben ermee begonnen, omdat ik kant zo ontzettend mooi vind en het past ook perfect bij onze antieke inrichting. Ik zou graag nog eens een tafelkleed maken, maar dat kost zo ontzettend veel tijd. Dus dat zal voorlopig nog wel op mijn lijstje blijven staan.”

11 Noordernieuws - De hobby van Patrick Heijnen

Er zijn wel honderd soorten kant: stropkant, Russische kant, Chrysanten slag, Brugse kant en nog veel meer. “Ik ben nu bezig met de Vlaamse kant. Niet alle technieken zijn even leuk, maar je moet ze wel kennen. Zodat je bijvoorbeeld jaren later, als je iets leuks ziet dat je wil maken, je weet hoe het moet.”

13 Noordernieuws - De hobby van Patrick Heijnen

Er zit ook een gezondheidsvoordeel aan kantklossen. Heb je namelijk aanleg voor reuma, dan is het werken met al die klosjes ideaal: het houdt je vingers soepel, net als bij pianospelen.

“Ik zou heel graag Binche kant willen leren maken, dat is die mooie, ouderwetse kant. Dan moet je eerste de andere trajecten doorlopen voor de basiskennis. Ik leer het ook heel makkelijk. Zie ik het één keer, dan weet ik hoe het moet. Dat zal ongetwijfeld ook te maken hebben met mijn grote interesse voor het kantklossen.”

Voor de leek lijken de diverse soorten kant allemaal op elkaar. Maar niets is minder waar. “Brugse kant bijvoorbeeld, daar zit altijd een bloemetje in het patroon. Russische kant bestaat uit meters klos en krult heel erg. Stropkant heeft weer heel veel klosjes en zijn er in één werk meer variaties van slagen verwerkt.”

Brugse kant
Brugse kant
Russische kant
Russische kant
Stropkant
Stropkant

Kantklossen is een bezigheid waarbij je je niet moet laten afleiden, omdat je dan meteen fouten maakt. “Je moet je heel erg concentreren als je je met kantklossen bezig houdt en dat is heel goed om je hoofd leeg te maken. Het is precisiewerk en erg rustgevend. Ik neem ook altijd een werkje mee naar de zaak, zodat ik bij een enkel rustig moment me even helemaal kan ontspannen. Ook als we op vakantie gaan neem ik een kleine werkje mee voor in de auto, maximaal veertien klosjes.“

16 Noordernieuws - De hobby van Patrick Heijnen

“Ik ben altijd blij met patronen. Soms hoor ik wel eens: O, doe jij dat ook? Ik heb net een stapel patronen weggegooid die van mijn moeder/oma waren. Dat is zonde. Als iemand nog patronen heeft voor kantklossen waar ze niet meer in geïnteresseerd zijn: altijd welkom!”

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook24
Twitter
Follow Me
Tweet

Eén reactie

  1. Douws Jeannine

    Nu wist ik wel dat Patrick de beste kapper van Essen is maar ik wist niet dat hij tevens een schitterende kantklosser is. Zijn handwerk is gewoonweg PRACHTIG.
    Jeannine.