Laatste nieuws:
Patrick Heijen - Kapper - Snit en Style Essen

Trots op zijn beroep: Patrick Heijnen vertelt!

We moeten allemaal geregeld naar de kapper, behalve als we kaal zijn. We zijn er zo aan gewend, dat we er niet eens meer over nadenken. Maar de kapper neemt een heel belangrijke plaats in ons leven in. Hij kent ons hoofd beter dan wij zelf en zorgt ervoor de we goed voor de dag kunnen komen. Daarom kiezen we een kapper die bij ons past.

Een diversiteit aan beroepsvoorkeuren

Kapper worden was niet meteen de eerste keuze van Patrick Heijnen (49), de bekendste kapper in Essen Snit & Style. “Om te beginnen deed ik de landbouwschool”, vertelt Patrick. “Ik wilde namelijk dierenarts worden en daar leer je al van alles over dieren. Maar ik kwam er achter dat je als dierenarts ook dieren dood moet maken en dat kon en kan ik niet. Mijn volgende beroepskeuze was politieman, maar daar moet je snel en lenig voor zijn en dat was ik niet. Vervolgens viel mijn keus op kok worden, maar dan moet je van alles voorproeven en aangezien ik toen een gewichtsprobleem had, was dat ook niet evident. Toen wilde ik juwelier worden, maar daar waren de financiën niet voor.”

Coupe ‘Ravage’

“Uiteindelijk wilde ik kapper worden. Dat was nadat ik mijn moeder zag met een mislukt permanent, een coupe ‘Ravage’. Ik zei: ‘Mams, ik ga kapper worden en er voor zorgen dat je nooit meer zo over straat gaat! Ik begon aan de kappersopleiding in Merksem en mocht er meteen in het vierde jaar beginnen, omdat ik al zestien was. Al snel bleek dat ik er aanleg voor had. Mijn moeder ging altijd mee als ik een model nodig had. Ze was en is nog steeds de moeilijkste klant die ik ooit gehad heb!”

Patrick Heijen - Kapper Essen - Snit & Style

Iedere week een ander kapsel of haarkleur

“Ik vond het geweldig en kwam elke week met een ander kapsel of kleur haar thuis. Als ik op zaterdag uitging en mijn haar kleurde niet bij mijn kleding, dan verfde ik het in een bijpassende kleur. Het was voor iedereen elke keer weer een verrassing hoe ik eruit zou zien. In 1990 ben ik afgestudeerd en op mezelf gaan wonen. Ik ben in Antwerpen gaan werken bij Marc Tuerlinckx. Die wilde me aannemen op leercontract, maar ik wilde een normaal salaris. Toen ben ik begonnen in Breda, bij de House Coiffure Salons, maar na een paar weken had ik het daar gehad. Op dat moment had ik nog geen enkele ambitie om voor mezelf te beginnen.”

Werken bij een tankstation
“Mijn volgende job was bij een tankstation in Wuustwezel, dat heb ik vier jaar gedaan. Dat was nog geen zelftank, dus je stond in weer en wind auto’s vol te tanken. In mijn vrije tijd bleef ik wel mijn kappersvak trouw. De zus van mijn beste vriend had een kapperszaak in Maria-Ter-Heide: Kapsalon Limite. Om haar te helpen ben ik er een dag in de week gaan werken. We raakten aan de praat en ik ben bij haar in dienst gekomen. En daar heb ik alles geleerd. Ze was heel streng en eiste dat ik vooruit ging. Alles wat ik nu kan is dankzij haar. Na 2,5 jaar ging het vanwege de grote concurrentie in de directe omgeving minder, dus dat hield op.”

“Mijn klanten blijven terugkomen, ook al zijn ze verhuisd en wonen ze verder weg.”

Patrick Heijen en Rudi - Kapper Essen
Patrick en Rudi
Springplank voor later

“Ondertussen vestigde Kreatos zich hier in Essen. Rudi, toen nog mijn toekomstige man, zei: ‘Ga daar maar solliciteren.’ Ik zag dat niet zitten, want ik wilde niet voor een keten werken. Maar Rudi zei: ‘Dat is een goede springplank voor later, als je een eigen zaak wilt beginnen.’ Dus dat heb ik gedaan en heb er twee jaar gewerkt, maar het was mijn ding niet. De regels en eisen van het werken voor een keten staan me gewoon niet aan.”

Bij opening stond al een rij wachtenden buiten
“Toen ik op een gegeven moment opslag wilde, kreeg ik die niet, dus ben ik voor mezelf begonnen. Rudi stond 100% achter me en heeft me enorm gemotiveerd om het te doen. Zonder hem had ik het niet eens overwogen. We vonden een pand in de Watermolenstraat in 2000, het jaar dat Rudi en ik trouwden. Op 5 mei 2001 is Snit & Style geopend. Op de dag van de opening stond er om 08:30 al twaalf man buiten te wachten, terwijl we pas om 09:00 opendeden. Zoveel mensen kenden mij toen al.”

Op de dag van de opening stond er om half negen al twaalf man buiten te wachten!

Uitbreiding van de zaak

“Onze klantenkring groeide gestaag en na drie jaar moesten we uitbreiden met een stuk ernaast. We werkten met personeel, maar de klanten kwamen uiteindelijk voor mij. Daarom besloten we op een gegeven moment dat we de zaak met z’n tweetjes zouden doen. En dat gaat goed.”

Trots op mijn beroep

“Ik hou nog steeds heel veel van mijn vak en ben trots als ik mensen goed gekapt en tevreden naar buiten zie gaan. Als ze zeggen dat ze blij met hun kapsel zijn. Ook ben ik er trots op dat mijn klanten terug blijven komen, ook als ze verhuisd zijn en wat verder uit de buurt wonen. Dan hebben ze in hun nieuwe woonplaats diverse kappers bezocht, maar niet naar tevredenheid en komen ze naar mij terug. Ik heb fijne, dankbare klanten en daar ben ik trots op. Het is net een grote familie en dat maakt me blij. Bij mij komen de gewone mensen en die heb ik het liefst.”

NN

Bekijk de website van Snit & Style

Facebook424
Twitter
Follow Me
Tweet